Hilde Berg er gått bort.

Hilde Berg er gått bort.

Hilde Berg er gått bort så altfor tidlig. Hun var en dyktig og erfaren produsent som på sine siste år var en flittig samprodusent på internasjonale produksjoner.

Blide, faste, strenge, sjenerøse og effektive filmprodusent Hilde Berg døde for kort tid siden. Hjertet ville plutselig ikke mer. Hilde ble født i 1957 og kom inn i norsk film fra 1976 som location manager, og skulle etter hvert fylle en lang rekke funksjoner: Hun ble produksjonskoordinator, produksjonsleder og produsent for en rekke spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer. Hun var line producer sammen med Bent Rognlien på Stein Roger Bulls og Knut Bohwims Olsenbandens siste stikk (1999). Da hadde hun og Bent nettopp blitt sammen og delte jobben (uten at det gikk ut over budsjettet). Hun gikk videre som produsent på Svein Scharffenbergs Markus og Diana, (1996), Ola Solums Trollsyn (1994), Kvitebjørn Kong Valemon (1991) og Eldar Einarsons For dagene er onde (1991).

Fra 1991 til 1998 var hun medeier i produksjonsselskapet Northern Lights AS. Fra 1998 var hun medeier og daglig leder av Norsk Filmproduksjon A/S, sammen med sin partner Bent Rognlien, som døde tidligere i år. De produserte sammen Trygve Allister Diesens Tyven, tyven (2002) og Eva Isaksens De gales hus (2008).

De siste årene var hun også aktiv som norsk coprodusent på flere Sørfond-støttede produksjoner som markerte seg sterkt på internasjonale festivaler, deriblant kasakhstanske The River og argentinske Karnawal. I 2018 deltok hun i hovedkonkurransen på Berlinalen som produsent på Las Herederas.

Hun har også coprodusert  den kinesiske Sørfond-filmen Ju way ren (Stranger) av Zhengfan Yang som skal vises i Proxima-programmet i Karlovy Vary i år.

Da hennes forrige mann Ola Solum døde i 1996 tok hun initiativ til opprettelse av hans minnefond, som gav stipend til unge lovende filmkunstnere.

Det er helt ufattelig at hun nå er borte, så kort tid etter at Bent gikk bort. Og det er ufattelig at datteren Eva nå sitter igjen, uten noen av foreldrene. Våre tanker går til henne, samtidig som vi minnes alt det gode Hilde fikk utrettet i norsk filmbransje.

Jan Erik Holst.

Hilde Berg er gått bort.

Hilde Berg er gått bort.

Hilde Berg er gått bort så altfor tidlig. Hun var en dyktig og erfaren produsent som på sine siste år var en flittig samprodusent på internasjonale produksjoner.

Blide, faste, strenge, sjenerøse og effektive filmprodusent Hilde Berg døde for kort tid siden. Hjertet ville plutselig ikke mer. Hilde ble født i 1957 og kom inn i norsk film fra 1976 som location manager, og skulle etter hvert fylle en lang rekke funksjoner: Hun ble produksjonskoordinator, produksjonsleder og produsent for en rekke spillefilmer, kortfilmer og dokumentarfilmer. Hun var line producer sammen med Bent Rognlien på Stein Roger Bulls og Knut Bohwims Olsenbandens siste stikk (1999). Da hadde hun og Bent nettopp blitt sammen og delte jobben (uten at det gikk ut over budsjettet). Hun gikk videre som produsent på Svein Scharffenbergs Markus og Diana, (1996), Ola Solums Trollsyn (1994), Kvitebjørn Kong Valemon (1991) og Eldar Einarsons For dagene er onde (1991).

Fra 1991 til 1998 var hun medeier i produksjonsselskapet Northern Lights AS. Fra 1998 var hun medeier og daglig leder av Norsk Filmproduksjon A/S, sammen med sin partner Bent Rognlien, som døde tidligere i år. De produserte sammen Trygve Allister Diesens Tyven, tyven (2002) og Eva Isaksens De gales hus (2008).

De siste årene var hun også aktiv som norsk coprodusent på flere Sørfond-støttede produksjoner som markerte seg sterkt på internasjonale festivaler, deriblant kasakhstanske The River og argentinske Karnawal. I 2018 deltok hun i hovedkonkurransen på Berlinalen som produsent på Las Herederas.

Hun har også coprodusert  den kinesiske Sørfond-filmen Ju way ren (Stranger) av Zhengfan Yang som skal vises i Proxima-programmet i Karlovy Vary i år.

Da hennes forrige mann Ola Solum døde i 1996 tok hun initiativ til opprettelse av hans minnefond, som gav stipend til unge lovende filmkunstnere.

Det er helt ufattelig at hun nå er borte, så kort tid etter at Bent gikk bort. Og det er ufattelig at datteren Eva nå sitter igjen, uten noen av foreldrene. Våre tanker går til henne, samtidig som vi minnes alt det gode Hilde fikk utrettet i norsk filmbransje.

Jan Erik Holst.

MENY