Storm films trekker Blücher-prosjektet.

Storm films trekker Blücher-prosjektet.

Storm films dropper sitt planlagte og ferdigfinansierte filmprosjekt om senkingen av Blücher. Årsaken er konkurransesituasjonen.

Norsk filminstitutts tildeling til to prosjekter som i hovedsak skildrer den samme hendelsen, senkingen av det tyske krigsskipet Blücher, vekket oppsikt langt utover bransjen. I bransjen ble denne dobbeltbookingen oppfattet som et arbeidsuhell på grunn av tilskuddsordningens mangelfulle innretning.

Nå har produsenten bak det største prosjektet, Storm films, trukket seg fra gjennomføringen av sin film. Det melder NRK. Produsent Asle Vatn kan fortelle at det skyldes det han kaller konkurransesituasjonen.

– Dette er veldig leit for oss og for alle som har vært involvert i prosjektet. Vi var ferdigfinansiert med 88 millioner i budsjett, men på grunn av konkurransesituasjonen, har vi bestemt oss for å ikke gå videre med «Blücher»-prosjektet, sier Vatn.

Storm films krigsfilm tegnet til å bli en av de store satsingene for 2025 med et budsjett på 88 millioner kroner. Prosjektets manus var skrevet av Christopher Grøndahl, regien skulle være ved Jens Lien.  Frederick Howard skulle produsere sammen med Asle Vatn. Men isteden leverer nå produsentene tilskuddet på 12 millioner kroner tilbake til NFI.

Vatn er kritisk til at NFI har gitt tilskudd til to prosjekter om samme historie. Han mener de skyver ansvaret for å rydde opp over på produksjonsselskapene.

– De lar det være opp til oss og markedet å bestemme hvilket prosjekt som «klarer seg». Det er urimelig og potensielt skadelig også for det andre prosjektet, sier produsenten til NRK.

NFI har på sin side et forslag ute på høring til endringer i tilskuddsordningen. Der foreslås det blant annet at markedspanelet, som vurderer hvilke filmer som skal få tilskudd, skal gis mandat til å vurdere potensielle konkurranseforhold mellom prosjektene i søknadsbunken.

Samtidig er det andre Blücherprosjektet i gang med sin produksjon. Bjørn Sundquist portretterer oberst Birger Eriksen i Daniel Fahres første spillefilm Blücher. Produksjonsselskapet Fenomen står bak filmen, som ventes å få premiere i første halvdel av 2025. Manus er skrevet av Axel Hellstenius .

Storm films trekker Blücher-prosjektet.

Storm films trekker Blücher-prosjektet.

Storm films dropper sitt planlagte og ferdigfinansierte filmprosjekt om senkingen av Blücher. Årsaken er konkurransesituasjonen.

Norsk filminstitutts tildeling til to prosjekter som i hovedsak skildrer den samme hendelsen, senkingen av det tyske krigsskipet Blücher, vekket oppsikt langt utover bransjen. I bransjen ble denne dobbeltbookingen oppfattet som et arbeidsuhell på grunn av tilskuddsordningens mangelfulle innretning.

Nå har produsenten bak det største prosjektet, Storm films, trukket seg fra gjennomføringen av sin film. Det melder NRK. Produsent Asle Vatn kan fortelle at det skyldes det han kaller konkurransesituasjonen.

– Dette er veldig leit for oss og for alle som har vært involvert i prosjektet. Vi var ferdigfinansiert med 88 millioner i budsjett, men på grunn av konkurransesituasjonen, har vi bestemt oss for å ikke gå videre med «Blücher»-prosjektet, sier Vatn.

Storm films krigsfilm tegnet til å bli en av de store satsingene for 2025 med et budsjett på 88 millioner kroner. Prosjektets manus var skrevet av Christopher Grøndahl, regien skulle være ved Jens Lien.  Frederick Howard skulle produsere sammen med Asle Vatn. Men isteden leverer nå produsentene tilskuddet på 12 millioner kroner tilbake til NFI.

Vatn er kritisk til at NFI har gitt tilskudd til to prosjekter om samme historie. Han mener de skyver ansvaret for å rydde opp over på produksjonsselskapene.

– De lar det være opp til oss og markedet å bestemme hvilket prosjekt som «klarer seg». Det er urimelig og potensielt skadelig også for det andre prosjektet, sier produsenten til NRK.

NFI har på sin side et forslag ute på høring til endringer i tilskuddsordningen. Der foreslås det blant annet at markedspanelet, som vurderer hvilke filmer som skal få tilskudd, skal gis mandat til å vurdere potensielle konkurranseforhold mellom prosjektene i søknadsbunken.

Samtidig er det andre Blücherprosjektet i gang med sin produksjon. Bjørn Sundquist portretterer oberst Birger Eriksen i Daniel Fahres første spillefilm Blücher. Produksjonsselskapet Fenomen står bak filmen, som ventes å få premiere i første halvdel av 2025. Manus er skrevet av Axel Hellstenius .

MENY