Med animasjon som poetisk filter mot krig.

Med animasjon som poetisk filter mot krig.

En poetisk animasjonsfilm om grusomhetene ved krig, er blant prosjektene som har fått tilskudd fra Østnorsk filmsenter.

Foto fra «Sadhana».

Det ble gitt 14 tilsagn til et variert utvalg av prosjekter da Østnorsk filmsenter gjorde unna årets første tildelinger like før påske.

Filmkonsulent Hege Michelsen fremhever «en imponerende stor variasjon i tema, fra ulv, flyktninger og krig, demokrati i en brytningstid, ponnier med personlighet, slektshistorie og psykisk helse, for å nevne noen. Det er også stor bredde i genre: fra enkeltstående dokumentarer, over dokumentarserier, kortfilm fiksjon til animasjonsprosjekter.»

To prosjekter som scoret særlig høyt på kvalitet er ifølge konsulenten Sadhana og Byttingen:

Sadhana (Trollfilm AS) er en poetisk animasjonsfilm om grusomhetene ved krig og en flyktnings minner og erindring – hvor alt kjent og kjært går tapt. 

«Subtile blyanttegninger gir følsomme inntrykk av drømmer, minner og følelser. Den langsomme, dvelende fortellerrytmen gir rom for ettertanke og refleksjoner. Dette er en film man kan lese, tolke og føle flere ganger. Formen kommuniserer direkte med publikums intuitive sanseapparat, og passer godt til prosjektets premiss og historie». Filmens regissør og manusforfatter er Vasilii Chirkov, produsent er Lillian Løvseth.

Byttingen (LØV Film AS) tildeles utviklingsstøtte for en kortfilm fiksjon om unge som står fast med for mye ansvar, og tror de er alene om det. «Det var en sterk søknad med en velskrevet og sterk prosjektbeskrivelse, et tydelig premiss og konsept. Dette er et prosjekt jeg gleder meg til å se hvordan utvikles videre. Det er dessuten ekstra gledelig at Byttingen blir regidebuten til manusforfatter Trond Morten Venaasen. Lillian Løvseth er produsent også på dette prosjektet.»

Men også Hvor skal du, bror? (Fabelaktiv AS) fremheves som en sterk fortelling. Det er en personlig dokumentar hvor regissøren følger sin demenssyke bror gjennom åtte lange år.

«John T. Aavik har gjort en formidabel foto- og regijobb med å klare å stå i det vanskelige personlige i egen familie, både som bror og verge, og samtidig klare å lage en film som ikke blir privat. Temaet demens er godt dekket inn i mange ulike filmprosjekt de siste årene. Denne filmen vil være med å gi et utfyllende bilde av den tragiske sykdommen som rammer så mange familier. Premisset i prosjektet handler om livsverd, og det er kanskje det viktigste vi kan klamre oss til når noen nære og kjære rammes». Produsent er Arild Halvorsen.

Med animasjon som poetisk filter mot krig.

Med animasjon som poetisk filter mot krig.

En poetisk animasjonsfilm om grusomhetene ved krig, er blant prosjektene som har fått tilskudd fra Østnorsk filmsenter.

Foto fra «Sadhana».

Det ble gitt 14 tilsagn til et variert utvalg av prosjekter da Østnorsk filmsenter gjorde unna årets første tildelinger like før påske.

Filmkonsulent Hege Michelsen fremhever «en imponerende stor variasjon i tema, fra ulv, flyktninger og krig, demokrati i en brytningstid, ponnier med personlighet, slektshistorie og psykisk helse, for å nevne noen. Det er også stor bredde i genre: fra enkeltstående dokumentarer, over dokumentarserier, kortfilm fiksjon til animasjonsprosjekter.»

To prosjekter som scoret særlig høyt på kvalitet er ifølge konsulenten Sadhana og Byttingen:

Sadhana (Trollfilm AS) er en poetisk animasjonsfilm om grusomhetene ved krig og en flyktnings minner og erindring – hvor alt kjent og kjært går tapt. 

«Subtile blyanttegninger gir følsomme inntrykk av drømmer, minner og følelser. Den langsomme, dvelende fortellerrytmen gir rom for ettertanke og refleksjoner. Dette er en film man kan lese, tolke og føle flere ganger. Formen kommuniserer direkte med publikums intuitive sanseapparat, og passer godt til prosjektets premiss og historie». Filmens regissør og manusforfatter er Vasilii Chirkov, produsent er Lillian Løvseth.

Byttingen (LØV Film AS) tildeles utviklingsstøtte for en kortfilm fiksjon om unge som står fast med for mye ansvar, og tror de er alene om det. «Det var en sterk søknad med en velskrevet og sterk prosjektbeskrivelse, et tydelig premiss og konsept. Dette er et prosjekt jeg gleder meg til å se hvordan utvikles videre. Det er dessuten ekstra gledelig at Byttingen blir regidebuten til manusforfatter Trond Morten Venaasen. Lillian Løvseth er produsent også på dette prosjektet.»

Men også Hvor skal du, bror? (Fabelaktiv AS) fremheves som en sterk fortelling. Det er en personlig dokumentar hvor regissøren følger sin demenssyke bror gjennom åtte lange år.

«John T. Aavik har gjort en formidabel foto- og regijobb med å klare å stå i det vanskelige personlige i egen familie, både som bror og verge, og samtidig klare å lage en film som ikke blir privat. Temaet demens er godt dekket inn i mange ulike filmprosjekt de siste årene. Denne filmen vil være med å gi et utfyllende bilde av den tragiske sykdommen som rammer så mange familier. Premisset i prosjektet handler om livsverd, og det er kanskje det viktigste vi kan klamre oss til når noen nære og kjære rammes». Produsent er Arild Halvorsen.

MENY