Fire norske dokumentarer til konfliktfylt Hot Docs.

Fire norske dokumentarer til konfliktfylt Hot Docs.

Fire norske filmer og to pitcheklare prosjekter skal delta på årets utgave av Hot Docs som like før festivalen begynner lammes av masseoppsigelser.

Foto fra «Norwegian Democrazy».

Fire norske filmer er tatt ut til årets utgave av Hot Docs – Nord-Amerikas største dokumentarfilmfestival som finner sted i Toronto fra 25. april – 5. mai.

Det blir internasjonal premiere på Norwegian Democrazy, Antipode Films’ dokumentar om SIAN. I tillegg vises allerede priste norske filmer på festivalen: Life Is Beautiful – Al Haya Helwa får Nord-Amerikansk premiere på festivalen, mens Ukjent landskap og Det finnes ingen naboer her lenger – som begge fra før er vist på Sundancer og Slamdance – også deltar.

På festivalen deltar også to norske prosjekter som skal pitche for internasjonale finansiører og beslutningstakere: Piraya films Autumn of the Patriarch og Integral films Rehearsing for Justice.

I tillegg til å være en stor publikumsfestival, er Hot Docs også en sentral arena for finansiering, salg og distribusjon av dokumentarfilm. I forkant av årets festival sa ti av festivalens programansvarlige opp sine stillinger i protest mot hva de oppfatter som «et giftig arbeidsmiljø». Festivalen går likevel av stabelen som planlagt.

Mer om filmene:

Norwegian Democrazy 

«Norwegian Democrazy er et dypdykk inn i en ekstrem, islamkritisk organisasjon (SIAN), menneskene bak og kaoset de skaper. Filmen er et samfunnsportrett av Norge anno 2023. Vi ønsker at dette skal være et filmatisk tidsvitne i en turbulent tid» heter det i presentasjonen fra filmskaperne. Norwegian Democrazy vises i programmet Changing Faces of Europe.

Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg i Antipode Films har tidligere stått bak prisbelønnede dokumentarfilmer som Radiograph of a Family (2020), og nå er nå også aktuelle som co-produsenter på den palestinsk-israelske filmen No Other Land (2024), som vant to priser under Berlinalen.

Life Is Beautiful – Al Haya Helwa

Filmskaper Mohamed Jabalys personlige historie om et liv i diaspora. Filmen følger Jabaly fra han som dokumentarfilmregissør i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø da grensene til Gaza stenger. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

Filmen hadde verdenspremiere under IDFA i november 2023, hvor Jabaly vant prisen for beste regi. På Hot Docs vises Life Is Beautiful i programmet World Showcase. Produsent: Stray Dogs AS ved KriStine Ann Skaret og Sarah Winge-Sørensen.

Ukjent landskap

«Maria og Nik og deres fire barn dyrker sin egen mat, har hjemmeundervisning og samsover. De vil bruke tiden på å være sammen, leve tett på naturen, bli selvforsynte og fri. Men så rammer tragedien dem, og verden de kjenner snus på hodet.» Produsent: A5 Film ved Mari Bakke Riise. Regi: Silje Evensmo Jacobsen 

Det finnes ingen naboer her lenger

Signe Rosenlund-Hauglids kortdokumentar har allerede vært vist på både DOC NYC og Slamdance, og filmen reiser nå til Hot Docs. Det finnes ingen naboer her lenger (engelsk tittel: A Home on Every Floor) tar utgangspunkt i diktet Sannergata 32 av Hanna Asefaw, og er en visuell skildring av hennes oppvekst i en kommunal bolig på Grünerløkka på slutten av 90-tallet.

Disse to filmposjektene skal pitches for internasjonale finansiører og beslutningstakere:

Autumn of the Patriarch 

Fra produsentenes engelskspråklige presentasjon: «A documentary dystopia that explores the survival strategies of people who live inside the modern Russian dictatorship which itself has become a formidable force of mass murder.»

Produsenter: Piraya Film AS (Norgey), Little Big Story (Frankrike), IV Films (Finland), Nukleus Film (Kroatia)  / Torstein Grude, Ruwê Yuxinawá, Oddleiv Vik, Raphael Pëlissou, Valérie Montmartin, Iikka Vehkalahti, Sinisa Juricic. Regi: Anna Bogoliubova. 

Rehearsing for Justice 

Produsenter: Integral film og Litteratur AS (Norge), Sirdab Studio Ltd (Palestina) / Ola K. Hunnes, Jørgen Lorentzen og Nefise Lorentzen. Regi: Dalia Al-Kury

Fra produsentenes engelskspråklige presentasjon: «What is at stake when one Palestinian filmmaker from the diaspora takes on the challenge of imagining justice and reparations in a free Palestine?»

Fire norske dokumentarer til konfliktfylt Hot Docs.

Fire norske dokumentarer til konfliktfylt Hot Docs.

Fire norske filmer og to pitcheklare prosjekter skal delta på årets utgave av Hot Docs som like før festivalen begynner lammes av masseoppsigelser.

Foto fra «Norwegian Democrazy».

Fire norske filmer er tatt ut til årets utgave av Hot Docs – Nord-Amerikas største dokumentarfilmfestival som finner sted i Toronto fra 25. april – 5. mai.

Det blir internasjonal premiere på Norwegian Democrazy, Antipode Films’ dokumentar om SIAN. I tillegg vises allerede priste norske filmer på festivalen: Life Is Beautiful – Al Haya Helwa får Nord-Amerikansk premiere på festivalen, mens Ukjent landskap og Det finnes ingen naboer her lenger – som begge fra før er vist på Sundancer og Slamdance – også deltar.

På festivalen deltar også to norske prosjekter som skal pitche for internasjonale finansiører og beslutningstakere: Piraya films Autumn of the Patriarch og Integral films Rehearsing for Justice.

I tillegg til å være en stor publikumsfestival, er Hot Docs også en sentral arena for finansiering, salg og distribusjon av dokumentarfilm. I forkant av årets festival sa ti av festivalens programansvarlige opp sine stillinger i protest mot hva de oppfatter som «et giftig arbeidsmiljø». Festivalen går likevel av stabelen som planlagt.

Mer om filmene:

Norwegian Democrazy 

«Norwegian Democrazy er et dypdykk inn i en ekstrem, islamkritisk organisasjon (SIAN), menneskene bak og kaoset de skaper. Filmen er et samfunnsportrett av Norge anno 2023. Vi ønsker at dette skal være et filmatisk tidsvitne i en turbulent tid» heter det i presentasjonen fra filmskaperne. Norwegian Democrazy vises i programmet Changing Faces of Europe.

Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg i Antipode Films har tidligere stått bak prisbelønnede dokumentarfilmer som Radiograph of a Family (2020), og nå er nå også aktuelle som co-produsenter på den palestinsk-israelske filmen No Other Land (2024), som vant to priser under Berlinalen.

Life Is Beautiful – Al Haya Helwa

Filmskaper Mohamed Jabalys personlige historie om et liv i diaspora. Filmen følger Jabaly fra han som dokumentarfilmregissør i 2014 er på besøk på filmfestivalen i Tromsø da grensene til Gaza stenger. Han vet ikke at det skal ta syv år før han kan treffe familien sin igjen.

Filmen hadde verdenspremiere under IDFA i november 2023, hvor Jabaly vant prisen for beste regi. På Hot Docs vises Life Is Beautiful i programmet World Showcase. Produsent: Stray Dogs AS ved KriStine Ann Skaret og Sarah Winge-Sørensen.

Ukjent landskap

«Maria og Nik og deres fire barn dyrker sin egen mat, har hjemmeundervisning og samsover. De vil bruke tiden på å være sammen, leve tett på naturen, bli selvforsynte og fri. Men så rammer tragedien dem, og verden de kjenner snus på hodet.» Produsent: A5 Film ved Mari Bakke Riise. Regi: Silje Evensmo Jacobsen 

Det finnes ingen naboer her lenger

Signe Rosenlund-Hauglids kortdokumentar har allerede vært vist på både DOC NYC og Slamdance, og filmen reiser nå til Hot Docs. Det finnes ingen naboer her lenger (engelsk tittel: A Home on Every Floor) tar utgangspunkt i diktet Sannergata 32 av Hanna Asefaw, og er en visuell skildring av hennes oppvekst i en kommunal bolig på Grünerløkka på slutten av 90-tallet.

Disse to filmposjektene skal pitches for internasjonale finansiører og beslutningstakere:

Autumn of the Patriarch 

Fra produsentenes engelskspråklige presentasjon: «A documentary dystopia that explores the survival strategies of people who live inside the modern Russian dictatorship which itself has become a formidable force of mass murder.»

Produsenter: Piraya Film AS (Norgey), Little Big Story (Frankrike), IV Films (Finland), Nukleus Film (Kroatia)  / Torstein Grude, Ruwê Yuxinawá, Oddleiv Vik, Raphael Pëlissou, Valérie Montmartin, Iikka Vehkalahti, Sinisa Juricic. Regi: Anna Bogoliubova. 

Rehearsing for Justice 

Produsenter: Integral film og Litteratur AS (Norge), Sirdab Studio Ltd (Palestina) / Ola K. Hunnes, Jørgen Lorentzen og Nefise Lorentzen. Regi: Dalia Al-Kury

Fra produsentenes engelskspråklige presentasjon: «What is at stake when one Palestinian filmmaker from the diaspora takes on the challenge of imagining justice and reparations in a free Palestine?»

MENY