Ethan Coen til Tromsø filmfestival.

Ethan Coen til Tromsø filmfestival.

Ethan Coen kommer til Tromsø under TIFF 2024 sammen med sin kone Tricia Cooke, som har klippet en rekke av hans filmer. Også Sara Margrethe Oskal blir en sentral profil under årets festival.

Foto fra Ethan Coen og Tricia Cookes nye film «Drive-Away Dolls».

Ethan Coen kommer til Tromsø under TIFF 2024 sammen med sin kone Tricia Cooke, som har klippet en rekke av hans filmer. Det kunne festivalsjef Lisa Hoen melde under presentasjonen av årets program i ettermiddag.

– Vi er veldig glade over å kunne dele denne nyheten med publikummet vårt. Det er alltid spennende når store filmskapere ønsker å delta på festivalen. Ethan Coen er kanskje en av de mest distinkte og prisbelønnede regissørene fra USA, så det er klart at denne muligheten må utnyttes ved å få et gjensyn med Coen-brødrenes lek med sjangre og hyllest til filmhistorien, sier hun.  

I sideprogrammet Coen-brødrene i retrospekt vil festivalen vise et knippe utvalgte filmer fra Coen-brødrenes portefølje. Også Ethan Coen og Tricia Cooks nye film Drive-Away Dolls vil bli vist på festivalen.

– Når jeg ser Coen-brødrenes filmer blir jeg ofte slått av deres subtile kombinasjon av humor og eleganse. I sideprogrammet vil publikum få oppleve et utvalg av deres stilistiske mesterverk, det er ikke rart at flere av disse filmene er gjengangere på lister over “tidenes beste”, forteller assisterende programsjef Henning Rosenlund.

– Coen og Cooke skal både møte publikum i salen, samt gjennomføre en master class. Så her får også filmbransjen en mulighet til å fordype seg i deres filmkunst, avslutter Hoen

En annen viktig gjest i år blir Sara Margrethe Oskal. Hennes langfilmdebut The Tundra Within Me får norgespremiere under TIFF i januar, som en del av sideprogrammet Film fra Nord. Dette er kun andre gang i historien vi får se en spillefilm regissert av en samisk kvinne. Filmen hadde verdenspremiere i Discovery-seksjonen under Toronto International Film Festival tidligere i høst.

– Dette er en viktig film i den voksende samiske filmbølgen vi opplever nå, Oskal forteller en personlig historie fra vår egen tid, som mange kan gjenkjenne seg i, og filmen gir et nært innblikk i samisk identitet i dag, forteller programsjef for FFN Astrid Aure.

Filmen tar for seg Lenas reise tilbake til Sápmi som hun forlot for kunsten, og de stridene som fremkommer når det tradisjonelle krasjer med det moderne. Ikke så ulik filmens regissør, som selv forlot reindriften etter 10 år for å satse på kunsten.

Hoen og Rosenlund avsluttet årets kick-off med å overraske publikum med å slippe en rekke filmer fra årets hovedprogram. Mange av filmene markerte seg sterkt under årets filmfestival i Cannes.

The Zone of Interest av Jonathan Glazer fikk mye oppmerksomhet under verdenspremieren i Cannes hvor den tok med seg både Grand Prix-prisen og den internasjonale kritikerprisen FIPRESCI. Filmens dystre dynamikk stiller kontrast mellom kommandant Rudolf Höss streben etter familieidyll, mot lyden fra Auschwitz i bakgrunnen.

– Dette er en film som får en til å tenke over menneskers altfor gode evne til å vende blikket bort fra andre mennesker lidelser, sier Hoen.

En annen favoritt fra Cannes som nå skal vises for publikummet i Tromsø er Four Daughters av Kaouther Ben-Hania. Hybriddokumentaren fra Tunisia tar opp vanskelige temaer som bortføring av kvinner til IS, kvinnemishandling og overgrep. Regissøren ber to skuespillere om å fylle plassen til de to savnede døtrene til Olfa, og filmen bruker både rekonstruerte scener og intervjuer.

– Dette er en av mine personlige favoritter fra årets program. Alle kvinnene i denne filmen er så fulle av liv, livsgnist og kampvilje at man både ler og gråter med dem, forteller Hoen.

Hele programmet for TIFF 2024 slippes 14.desember desember.

Ethan Coen til Tromsø filmfestival.

Ethan Coen til Tromsø filmfestival.

Ethan Coen kommer til Tromsø under TIFF 2024 sammen med sin kone Tricia Cooke, som har klippet en rekke av hans filmer. Også Sara Margrethe Oskal blir en sentral profil under årets festival.

Foto fra Ethan Coen og Tricia Cookes nye film «Drive-Away Dolls».

Ethan Coen kommer til Tromsø under TIFF 2024 sammen med sin kone Tricia Cooke, som har klippet en rekke av hans filmer. Det kunne festivalsjef Lisa Hoen melde under presentasjonen av årets program i ettermiddag.

– Vi er veldig glade over å kunne dele denne nyheten med publikummet vårt. Det er alltid spennende når store filmskapere ønsker å delta på festivalen. Ethan Coen er kanskje en av de mest distinkte og prisbelønnede regissørene fra USA, så det er klart at denne muligheten må utnyttes ved å få et gjensyn med Coen-brødrenes lek med sjangre og hyllest til filmhistorien, sier hun.  

I sideprogrammet Coen-brødrene i retrospekt vil festivalen vise et knippe utvalgte filmer fra Coen-brødrenes portefølje. Også Ethan Coen og Tricia Cooks nye film Drive-Away Dolls vil bli vist på festivalen.

– Når jeg ser Coen-brødrenes filmer blir jeg ofte slått av deres subtile kombinasjon av humor og eleganse. I sideprogrammet vil publikum få oppleve et utvalg av deres stilistiske mesterverk, det er ikke rart at flere av disse filmene er gjengangere på lister over “tidenes beste”, forteller assisterende programsjef Henning Rosenlund.

– Coen og Cooke skal både møte publikum i salen, samt gjennomføre en master class. Så her får også filmbransjen en mulighet til å fordype seg i deres filmkunst, avslutter Hoen

En annen viktig gjest i år blir Sara Margrethe Oskal. Hennes langfilmdebut The Tundra Within Me får norgespremiere under TIFF i januar, som en del av sideprogrammet Film fra Nord. Dette er kun andre gang i historien vi får se en spillefilm regissert av en samisk kvinne. Filmen hadde verdenspremiere i Discovery-seksjonen under Toronto International Film Festival tidligere i høst.

– Dette er en viktig film i den voksende samiske filmbølgen vi opplever nå, Oskal forteller en personlig historie fra vår egen tid, som mange kan gjenkjenne seg i, og filmen gir et nært innblikk i samisk identitet i dag, forteller programsjef for FFN Astrid Aure.

Filmen tar for seg Lenas reise tilbake til Sápmi som hun forlot for kunsten, og de stridene som fremkommer når det tradisjonelle krasjer med det moderne. Ikke så ulik filmens regissør, som selv forlot reindriften etter 10 år for å satse på kunsten.

Hoen og Rosenlund avsluttet årets kick-off med å overraske publikum med å slippe en rekke filmer fra årets hovedprogram. Mange av filmene markerte seg sterkt under årets filmfestival i Cannes.

The Zone of Interest av Jonathan Glazer fikk mye oppmerksomhet under verdenspremieren i Cannes hvor den tok med seg både Grand Prix-prisen og den internasjonale kritikerprisen FIPRESCI. Filmens dystre dynamikk stiller kontrast mellom kommandant Rudolf Höss streben etter familieidyll, mot lyden fra Auschwitz i bakgrunnen.

– Dette er en film som får en til å tenke over menneskers altfor gode evne til å vende blikket bort fra andre mennesker lidelser, sier Hoen.

En annen favoritt fra Cannes som nå skal vises for publikummet i Tromsø er Four Daughters av Kaouther Ben-Hania. Hybriddokumentaren fra Tunisia tar opp vanskelige temaer som bortføring av kvinner til IS, kvinnemishandling og overgrep. Regissøren ber to skuespillere om å fylle plassen til de to savnede døtrene til Olfa, og filmen bruker både rekonstruerte scener og intervjuer.

– Dette er en av mine personlige favoritter fra årets program. Alle kvinnene i denne filmen er så fulle av liv, livsgnist og kampvilje at man både ler og gråter med dem, forteller Hoen.

Hele programmet for TIFF 2024 slippes 14.desember desember.

MENY