Miyazaki åpner Film fra Sør.

Miyazaki åpner Film fra Sør.

Hayao Miyazakis etterlengtede nye film åpner Film fra Sør og den nesten like feirede Hirokazu Kore-Eda avslutter den 33. utgaven av festivalen.

Film fra Sør inviterer for aller første gang sitt publikum inn i storsalen på Colosseum Kino den 11.november med premiere på en av årets mest etterlengtede filmer. 10 år etter at animélegenden Miyazaki lanserte sin angivelig siste film kan festivalen presentere hans nye storverk Gutten og Hegren.

Da grunnleggeren av det berømte animasjonstudioet Studio Ghibli i 2013 annonserte at hans nye film Vinden Stiger skulle bli hans siste, gikk det et hjertesukk av sorg blant fans over hele verden, skriver festivalleder Lasse Skagen i sin omtale. Men så begynte ryktene å svirre på nytt:

«Det gikk rykter om at han hadde laget 20 minutter av et storyboard på en ny film, løst basert på romanen How do you live? skrevet av forfatteren Genzaboru Yoshino. Så ble den nye filmen lansert i Japan tidligere i år uten noen som helst form for markedsføring i forkant, og ble hans best besøkte film noensinne. Det sier mye om hva vi har i vente, i en film som omtales som hans mest personlige og visjonære film så langt.»

«Visuelt og fortellermessig er dette Miyazaki på sitt aller beste; med farger, billedkomposisjoner, musikken til storkomponisten Joe Hisaishi, og alle de personlige lagene i historien, som virkelig appellerer til en rik emosjonell opplevelse for deg som tilskuer. Dette blir uten tvil årets filmopplevelse.»

Som en honnør til hans fantastiske karriere vil festivalen også presentere en retrospektiv på ti av hans spillefilmer på Vega Scene under årets festival.

Festivalens avslutningsfilm er Monster av Hirokazu Kore-Eda. Filmen er «en imponerende og tankevekkende film om misforståelser og de unges kompliserte verden». Tidligere Gullpalme-vinner Hirokazu Kore-Eda er tilbake med et nytt drama hvor barn og familie er i hovedrollene.

Monster er en av hans sterkeste filmer, mener Film fra Sør, og den vant både prisen for beste manus og Queer Palm under årets filmfestival i Cannes. 

«Kore-Eda beviser igjen sin unike forståelse og evne til å jobbe med barn, og gjennom et sterkt manus i flere dramatiske lag, kommer gradvis en sannhet frem og gir oss innsikt og håp». 

Den legendariske komponisten Ryuichi Sakamoto laget musikken til Monster som ble hans siste før han døde. Filmen er dedisert til hans minne. Under festivalen vil det også være en egen hyllest til Sakamoto med visning av spillefilmen MERRY CHRISTMAS, MR. LAWRENCE, dokumentaren RYUICHI SAKAMOTO: CODA og konsert med musikk av Sakamoto ved Kjetil Schjander Luhr og Hans-Peter Lindstrøm.

Les mer om festivalen.

Miyazaki åpner Film fra Sør.

Miyazaki åpner Film fra Sør.

Hayao Miyazakis etterlengtede nye film åpner Film fra Sør og den nesten like feirede Hirokazu Kore-Eda avslutter den 33. utgaven av festivalen.

Film fra Sør inviterer for aller første gang sitt publikum inn i storsalen på Colosseum Kino den 11.november med premiere på en av årets mest etterlengtede filmer. 10 år etter at animélegenden Miyazaki lanserte sin angivelig siste film kan festivalen presentere hans nye storverk Gutten og Hegren.

Da grunnleggeren av det berømte animasjonstudioet Studio Ghibli i 2013 annonserte at hans nye film Vinden Stiger skulle bli hans siste, gikk det et hjertesukk av sorg blant fans over hele verden, skriver festivalleder Lasse Skagen i sin omtale. Men så begynte ryktene å svirre på nytt:

«Det gikk rykter om at han hadde laget 20 minutter av et storyboard på en ny film, løst basert på romanen How do you live? skrevet av forfatteren Genzaboru Yoshino. Så ble den nye filmen lansert i Japan tidligere i år uten noen som helst form for markedsføring i forkant, og ble hans best besøkte film noensinne. Det sier mye om hva vi har i vente, i en film som omtales som hans mest personlige og visjonære film så langt.»

«Visuelt og fortellermessig er dette Miyazaki på sitt aller beste; med farger, billedkomposisjoner, musikken til storkomponisten Joe Hisaishi, og alle de personlige lagene i historien, som virkelig appellerer til en rik emosjonell opplevelse for deg som tilskuer. Dette blir uten tvil årets filmopplevelse.»

Som en honnør til hans fantastiske karriere vil festivalen også presentere en retrospektiv på ti av hans spillefilmer på Vega Scene under årets festival.

Festivalens avslutningsfilm er Monster av Hirokazu Kore-Eda. Filmen er «en imponerende og tankevekkende film om misforståelser og de unges kompliserte verden». Tidligere Gullpalme-vinner Hirokazu Kore-Eda er tilbake med et nytt drama hvor barn og familie er i hovedrollene.

Monster er en av hans sterkeste filmer, mener Film fra Sør, og den vant både prisen for beste manus og Queer Palm under årets filmfestival i Cannes. 

«Kore-Eda beviser igjen sin unike forståelse og evne til å jobbe med barn, og gjennom et sterkt manus i flere dramatiske lag, kommer gradvis en sannhet frem og gir oss innsikt og håp». 

Den legendariske komponisten Ryuichi Sakamoto laget musikken til Monster som ble hans siste før han døde. Filmen er dedisert til hans minne. Under festivalen vil det også være en egen hyllest til Sakamoto med visning av spillefilmen MERRY CHRISTMAS, MR. LAWRENCE, dokumentaren RYUICHI SAKAMOTO: CODA og konsert med musikk av Sakamoto ved Kjetil Schjander Luhr og Hans-Peter Lindstrøm.

Les mer om festivalen.

MENY