Halkawt Mustafa og Margreth Olin til IDFA.

Halkawt Mustafa og Margreth Olin til IDFA.

Halkawt Mustafa sin dokumentar om mannen som skjulte Saddam Hussein er tatt ut til IDFA. Margreth Olin deltar også med Fedrelandet.

Hiding Saddam Hussein er tatt ut i Frontlight-seksjonen på verdens største dokumentarmønstring, IDFA i Amsterdam. Margreth Olins Fedrelandet er tatt ut til IDFAs nye Signed-program, som viser nye filmer fra anerkjente dokumentarfilmskapere

Den norsk-kurdiske filmskaperen Halkawt Mustafa (El Clásico) er regissør, manusforfatter og produsent for Hiding Saddam Hussein.

Hiding Saddam Hussein har vært krevende å lage. Etter 10 års arbeid med dette prosjektet er det en lettelse å være ferdig, forteller han.

Under Irak-krigen får en bonde i landsbyen Aldore en gjest, som må skjules for familie, venner og 150 000 amerikanere som jakter på han. Gjesten er Iraks president Saddam Hussein. I løpet av 235 dager ble bonden Saddams livvakt, kokk, sjåfør, frisør, rådgiver og til slutt hans venn.

Med denne filmen har regissør Halkawt Mustafa oppnådd unik tilgang til Alaa Namuq, mannen som gjemte Saddam Hussein, forteller han.

–  Alaa har ikke fortalt sin historie i offentligheten før nå. Dette er første gang verden ser ansiktet til Alaa, sier Halkawt Mustafa.

Halkawt Mustafa kommer selv fra den kurdiske delen av Irak. I 2000 flyktet han sammen med familien fra Saddam Husseins regime, og kom til Norge, hvor han bor og virker som filmskaper. Han er utdannet ved Film Akademia i Oslo, og regisserte sin første spillefilm som 23-åring, Rødt Hjerte, om forbudt kjærlighet i Kurdistan. I 2015 regisserte han dokumentarfilmen Kvinnene IS frykter, som blant annet ble sendt på TV 2. I 2016 kom hans andre spillefilm, El Clásico, som fikk flere norske og internasjonale priser, blant annet folkets Amanda.

Hiding Saddam Hussein er produsert av Janne Hjeltnes, Anders Hereid og Halkawt Mustafa, produksjonsselskap er Hene Films AS i samarbeid med Screenstory og Storyline Studio.

–  Hiding Saddam Hussein er et norsk blikk på konflikten i Irak. Blikket utenfra var avgjørende for at Alaa følte han kunne fortelle sin historie. Jeg kom først i kontakt med Alaa i 2012, og brukte mye tid for å bygge tillit. Jeg har alltid vært nysgjerrig på historien bak gjemmestedet til Saddam Hussein. Nysgjerrigheten driver meg til å finne sannheten. Det er min metode som filmskaper, sier Halkawt Mustafa.

Margreth Olins Fedrelandet, engelsk tittel Songs of Earth, er som nevnt tatt ut til IDFAs nye Signed-program, som viser nye filmer fra anerkjente dokumentarfilmskapere. Fedrelandet hadde verdenspremiere under CPH:Dox i mars, og ble i høst valgt ut som Norges Oscar-kandidat.

(Kilde NFI)

Halkawt Mustafa og Margreth Olin til IDFA.

Halkawt Mustafa og Margreth Olin til IDFA.

Halkawt Mustafa sin dokumentar om mannen som skjulte Saddam Hussein er tatt ut til IDFA. Margreth Olin deltar også med Fedrelandet.

Hiding Saddam Hussein er tatt ut i Frontlight-seksjonen på verdens største dokumentarmønstring, IDFA i Amsterdam. Margreth Olins Fedrelandet er tatt ut til IDFAs nye Signed-program, som viser nye filmer fra anerkjente dokumentarfilmskapere

Den norsk-kurdiske filmskaperen Halkawt Mustafa (El Clásico) er regissør, manusforfatter og produsent for Hiding Saddam Hussein.

Hiding Saddam Hussein har vært krevende å lage. Etter 10 års arbeid med dette prosjektet er det en lettelse å være ferdig, forteller han.

Under Irak-krigen får en bonde i landsbyen Aldore en gjest, som må skjules for familie, venner og 150 000 amerikanere som jakter på han. Gjesten er Iraks president Saddam Hussein. I løpet av 235 dager ble bonden Saddams livvakt, kokk, sjåfør, frisør, rådgiver og til slutt hans venn.

Med denne filmen har regissør Halkawt Mustafa oppnådd unik tilgang til Alaa Namuq, mannen som gjemte Saddam Hussein, forteller han.

–  Alaa har ikke fortalt sin historie i offentligheten før nå. Dette er første gang verden ser ansiktet til Alaa, sier Halkawt Mustafa.

Halkawt Mustafa kommer selv fra den kurdiske delen av Irak. I 2000 flyktet han sammen med familien fra Saddam Husseins regime, og kom til Norge, hvor han bor og virker som filmskaper. Han er utdannet ved Film Akademia i Oslo, og regisserte sin første spillefilm som 23-åring, Rødt Hjerte, om forbudt kjærlighet i Kurdistan. I 2015 regisserte han dokumentarfilmen Kvinnene IS frykter, som blant annet ble sendt på TV 2. I 2016 kom hans andre spillefilm, El Clásico, som fikk flere norske og internasjonale priser, blant annet folkets Amanda.

Hiding Saddam Hussein er produsert av Janne Hjeltnes, Anders Hereid og Halkawt Mustafa, produksjonsselskap er Hene Films AS i samarbeid med Screenstory og Storyline Studio.

–  Hiding Saddam Hussein er et norsk blikk på konflikten i Irak. Blikket utenfra var avgjørende for at Alaa følte han kunne fortelle sin historie. Jeg kom først i kontakt med Alaa i 2012, og brukte mye tid for å bygge tillit. Jeg har alltid vært nysgjerrig på historien bak gjemmestedet til Saddam Hussein. Nysgjerrigheten driver meg til å finne sannheten. Det er min metode som filmskaper, sier Halkawt Mustafa.

Margreth Olins Fedrelandet, engelsk tittel Songs of Earth, er som nevnt tatt ut til IDFAs nye Signed-program, som viser nye filmer fra anerkjente dokumentarfilmskapere. Fedrelandet hadde verdenspremiere under CPH:Dox i mars, og ble i høst valgt ut som Norges Oscar-kandidat.

(Kilde NFI)

MENY