Hisham Zaman til Toronto med «A Happy Day».

Hisham Zaman til Toronto med «A Happy Day».

Hisham Zamans nye spillefilm får sin verdenspremiere under en av verdens største publikumsfestivaler, Toronto Internasjonale filmfestival.

Hisham Zamans nye spillefilm A Happy Day får verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto (7.-17. september). Det melder Norsk filminstitutt.

A Happy Day er invitert til programdelen Centrepiece som løfter fram filmer fra internasjonale festivaler, premierefilmer det knytter seg store forventninger til og nye filmer fra innflytelsesrike filmskapere. 47 filmer fra 45 land er tatt ut til Centrepiece-programmet, og inkluderer regissører som Aki Kaurismäki og Wim Wenders.

A Happy Day er Hisham Zamans tredje spillefilm. Han er både regissør, manusforfatter og produsent på filmen som handler om tre unge asylsøkere.

«Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

– Premiere i Toronto er et spennende første skritt i filmens internasjonale reise, og jeg gleder meg til å se hvordan publikum i andre land vil engasjere seg i filmen. Filmen handler om et spesifikt tema i norsk politikk, men temaet berører oss alle, fordi det handler om vår felles menneskelighet, forteller Zaman.

Zaman er regiutdannet ved Den norske filmskolen (2004), og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med den prisbelønte kortfilmen Bawke i 2005. Både spillefilmdebuten Før snøen faller (2013) og hans andre spillefilm Brev til kongen (2014) vant Dragon Award for beste nordiske film i Gøteborg. I 2015 grunnla han Snowfall Cinema og A Happy Day er selskapets første langfilm. Medprodusenter i Snowfall Cinema er Turid Øversveen og Renée Mlodyszewski. 

Fakta om A Happy Day:

Skuespillere: Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohamed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad
Regissør: Hisham Zaman
Manus: Hisham Zaman
Produsent: Hisham Zaman for Snowfall Cinema
Foto: Łukasz Zamaro
Klipp: Joakim Schager
Produksjonsdesign: Reinert Kiil
Lyddesign: Håkon Lammetun
Musikk: Anthony Lledo
Distributør: Scandinavian Film Distribution v/Ymer Media

A Happy Day får norsk kinopremiere 13. oktober.

Hisham Zaman til Toronto med «A Happy Day».

Hisham Zaman til Toronto med «A Happy Day».

Hisham Zamans nye spillefilm får sin verdenspremiere under en av verdens største publikumsfestivaler, Toronto Internasjonale filmfestival.

Hisham Zamans nye spillefilm A Happy Day får verdenspremiere under filmfestivalen i Toronto (7.-17. september). Det melder Norsk filminstitutt.

A Happy Day er invitert til programdelen Centrepiece som løfter fram filmer fra internasjonale festivaler, premierefilmer det knytter seg store forventninger til og nye filmer fra innflytelsesrike filmskapere. 47 filmer fra 45 land er tatt ut til Centrepiece-programmet, og inkluderer regissører som Aki Kaurismäki og Wim Wenders.

A Happy Day er Hisham Zamans tredje spillefilm. Han er både regissør, manusforfatter og produsent på filmen som handler om tre unge asylsøkere.

«Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»

– Premiere i Toronto er et spennende første skritt i filmens internasjonale reise, og jeg gleder meg til å se hvordan publikum i andre land vil engasjere seg i filmen. Filmen handler om et spesifikt tema i norsk politikk, men temaet berører oss alle, fordi det handler om vår felles menneskelighet, forteller Zaman.

Zaman er regiutdannet ved Den norske filmskolen (2004), og fikk sitt internasjonale gjennombrudd med den prisbelønte kortfilmen Bawke i 2005. Både spillefilmdebuten Før snøen faller (2013) og hans andre spillefilm Brev til kongen (2014) vant Dragon Award for beste nordiske film i Gøteborg. I 2015 grunnla han Snowfall Cinema og A Happy Day er selskapets første langfilm. Medprodusenter i Snowfall Cinema er Turid Øversveen og Renée Mlodyszewski. 

Fakta om A Happy Day:

Skuespillere: Salah Qadi, Ravand Ali Taha, Mohamed Salah, Sarah Aman Mentzoni, Hilde Skovdahl, Aryan Pezeshki, Thea Sofie Loch Næss, Stig Frode Henriksen, Anja Saiva Bongo Bjørnstad
Regissør: Hisham Zaman
Manus: Hisham Zaman
Produsent: Hisham Zaman for Snowfall Cinema
Foto: Łukasz Zamaro
Klipp: Joakim Schager
Produksjonsdesign: Reinert Kiil
Lyddesign: Håkon Lammetun
Musikk: Anthony Lledo
Distributør: Scandinavian Film Distribution v/Ymer Media

A Happy Day får norsk kinopremiere 13. oktober.

MENY