Aslaug Holm med premiere på film med politisk sprengkraft.

Aslaug Holm med premiere på film med politisk sprengkraft.

Aslaug Holms dokumentar om hvem som skal få bo i hovedstaden vår, får møte publikum under Oslo Pix.

I flere år har 30 beboere i en blokk på Sagene utkjempet en kamp mot kommunale vedtak og eiendomsimperiet til Ivar Tollefsen. Med Blokka følger Aslaug Holm beboerne i Maridalsveien 128 som nekter å gi fra seg hjemmene sine. Sentralt i filmen er spørsmålet: Hva vil skje med byen vår når vanlige mennesker presses ut av boligene sine, og bare de rike har råd til å bo i Oslos sentrumsområde?

Blokka har blitt et bilde av samfunnet, mener Holm. Hun fikk øynene opp for saken høsten 2018 da hun så beboerne stå utenfor blokka si. Hun bor selv i nærområdene og kjenner bydelen godt.

– De hadde fått en frist om at de måtte ut av hjemmene sine innen 1. juli 2020. Det er veldig interessant å følge fortellingen om en blokk og samtidig portrettere menneskene som bor der, og parallelt skildre kampen deres for å beholde sine rettmessige hjem.

Under Oslo Pix inviterer regissøren og festivalen til visning av filmen og påfølgende debatt (les mer om visningstidspunkter her). Sammen med regissøren deltar blant andre Kjerstin Bustnes, Cathrine Brun og beboerne i Maridalsveien 128. De har lenge kjempet for å kunne eie sine egne hjem, etter at eiendomsinvestor Ivar Tollefsen og hans selskap Heimstaden kjøpte blokka, som også tidligere var privateid, i 2016.

Filmen inngår i programmet «Pix politikk» på festivalen. Blokka blir dermed kastet inn i valgkampen foran kommunevalget i september. Eller som det formuleres i omtalen av filmen:

«Vi blir daglig matet med at man både skal og bør eie egen bolig. Det er synonymt med det å være vellykket, men boligdrømmen blir stadig fjernere for mange uansett hvor mye egenkapital man klarer å skrape sammen. Og når det i tillegg kjøres budrunder i utleiemarkedet blir det å bo i Oslo en uoppnåelig drøm for mange. Dette igjen fører til større og større klasseforskjeller, og vi stiller oss spørsmålet hvem som skal få bo i hovedstaden.»

Alle fotos: Fenris film.
Produsent er Tore Buvarp i Fenris film. Komponist: Kai Gundelach. Lyddesigner: Håkon Lammetun. Produksjonsleder: Cecilie Aas. Regissør, fotograf og kreativt ansvarlig: Aslaug Holm.

Aslaug Holm med premiere på film med politisk sprengkraft.

Aslaug Holm med premiere på film med politisk sprengkraft.

Aslaug Holms dokumentar om hvem som skal få bo i hovedstaden vår, får møte publikum under Oslo Pix.

I flere år har 30 beboere i en blokk på Sagene utkjempet en kamp mot kommunale vedtak og eiendomsimperiet til Ivar Tollefsen. Med Blokka følger Aslaug Holm beboerne i Maridalsveien 128 som nekter å gi fra seg hjemmene sine. Sentralt i filmen er spørsmålet: Hva vil skje med byen vår når vanlige mennesker presses ut av boligene sine, og bare de rike har råd til å bo i Oslos sentrumsområde?

Blokka har blitt et bilde av samfunnet, mener Holm. Hun fikk øynene opp for saken høsten 2018 da hun så beboerne stå utenfor blokka si. Hun bor selv i nærområdene og kjenner bydelen godt.

– De hadde fått en frist om at de måtte ut av hjemmene sine innen 1. juli 2020. Det er veldig interessant å følge fortellingen om en blokk og samtidig portrettere menneskene som bor der, og parallelt skildre kampen deres for å beholde sine rettmessige hjem.

Under Oslo Pix inviterer regissøren og festivalen til visning av filmen og påfølgende debatt (les mer om visningstidspunkter her). Sammen med regissøren deltar blant andre Kjerstin Bustnes, Cathrine Brun og beboerne i Maridalsveien 128. De har lenge kjempet for å kunne eie sine egne hjem, etter at eiendomsinvestor Ivar Tollefsen og hans selskap Heimstaden kjøpte blokka, som også tidligere var privateid, i 2016.

Filmen inngår i programmet «Pix politikk» på festivalen. Blokka blir dermed kastet inn i valgkampen foran kommunevalget i september. Eller som det formuleres i omtalen av filmen:

«Vi blir daglig matet med at man både skal og bør eie egen bolig. Det er synonymt med det å være vellykket, men boligdrømmen blir stadig fjernere for mange uansett hvor mye egenkapital man klarer å skrape sammen. Og når det i tillegg kjøres budrunder i utleiemarkedet blir det å bo i Oslo en uoppnåelig drøm for mange. Dette igjen fører til større og større klasseforskjeller, og vi stiller oss spørsmålet hvem som skal få bo i hovedstaden.»

Alle fotos: Fenris film.
Produsent er Tore Buvarp i Fenris film. Komponist: Kai Gundelach. Lyddesigner: Håkon Lammetun. Produksjonsleder: Cecilie Aas. Regissør, fotograf og kreativt ansvarlig: Aslaug Holm.

MENY