Ny norsk film skaper oppstandelse i Kristiansand.

Ny norsk film skaper oppstandelse i Kristiansand.

Jonas Matzow Gulbrandsens nye film «Perleporten» skaper røre i Kristiansand lenge før premieren. Ordførerkandidat og styremedlem i Kristiansand kino ville legge press på kinoene for å stoppe visningen av den.

Foto fra filmens teaser.

I morgen blir traileren til den nye norske filmen Perleporten sluppet. Men allerede da en kort teaser ble publisert forrige uke, begynte spekulasjonene å gå i sørlandshovedstaden Kristiansand. I teaseren dukker det opp en mann som flere hevder har mange fellestrekk med lokalkjendisen Einar Øgrey Brandsdal. Hovedpersonen snakker i likhet med Bli Vakker-gründeren om viktigheten av å handle som Jesus. Han ser ut til å lide av en viss spillegalskap, slik Brandsdal tidligere har erkjent å ha vært rammet av, og han blir i filmen oppfordret til å engasjere seg i politikken. «Vi trenger en sånn som deg, en som sier ting rett ut», sier en stemme.

Men man kan ikke gjøre seg opp en mening om en film basert på en teaser på 82 sekunder. Det har likevel ikke forhindret sentrale politikere i Kristiansand fra å uttale seg kategorisk om filmen som får premiere 1.september. De mener det ikke kan være tvil om at fiksjonsfilmen handler om Øgrey Brandsdal, forteller de til Fædrelandsvennen.

Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander kalte teaseren for «usmakelig, trist og stygg». Krfs ordførerkandidat Charlotte Beckmann Finnestad kalte det hele «en skam» på sin FB-vegg. Men hun nøyde seg ikke med bare det. For litt lenger ned i samme tråd skrev hun: «Helt uforståelig at dette skjer. Nå må vi legge press på kinoene, slike filmer vil vi ikke ha». Det som gjør uttalelsen ekstra spesiell er at Beckmann Finnestad er styremedlem i Kristiansand kino (hun har nå slettet denne kommentaren fra sin FB-side).

I tillegg har Vidar Kleppe, bystyre- og fylkestingsrepresentant for «Kleppelista», krevd overfor Fædrelandsvennen at Cultivas styreleder, Kjersti Løken Stavrum, bør gå av fordi stiftelsen har gitt tilskudd til filmen.

Foreløpig har ikke filmskaper Jonas Matzow Gulbrandsen svart på henvendelser fra Fædrelandsvennen om filmen. Han er mest kjent for den kritikerroste filmen Skyggenes dal. Produsent Kikki Strømstad svarer imidlertid følgende:

– Vi har fått med oss de siste dagenes oppstyr, rykter og spekulasjoner – men det vil nok komme flere overraskelser når man faktisk ser filmen slik den er tenkt, i sin helhet…At en ordførerkandidat tar til orde for at «Nå må vi legge press på kinoene, slike filmer vil vi ikke ha»er veldig spesielt i 2023.

Også tidligere kinosjef Petter Benestad har engasjert seg i debatten. Han er i dag lokalpolitiker for Venstre.

– Det er utrolig hvor mye folk kan mene om en film etter å ha sett en teaser på noen få sekunder. En teaser er nettopp en teaser, og den kan være helt misvisende i forhold til det filmen egentlig handler om. Og å blande seg inn i kunsten på denne måten er uansett det politikere absolutt ikke skal gjøre, sier Benestad til Fevennen.

I juni 2014 gikk han av som kinodirektør ved Kristiansand kino etter 30 år, og han minnes at både styre og politikere forsøkte flere ganger å påvirke programmeringen.

– Det forekom at noen i styret ville prøve å endre programmet i religiøs retning, og da måtte jeg bare si fra at det er kinosjefen som har det suverene redaktøransvaret på kinoen. Det lå også inne et styrevedtak fra før min tid om at man ikke skulle vise vampyrfilmer på kinoen. Dette forholdt jeg meg ikke til, forteller han.

Ny norsk film skaper oppstandelse i Kristiansand.

Ny norsk film skaper oppstandelse i Kristiansand.

Jonas Matzow Gulbrandsens nye film «Perleporten» skaper røre i Kristiansand lenge før premieren. Ordførerkandidat og styremedlem i Kristiansand kino ville legge press på kinoene for å stoppe visningen av den.

Foto fra filmens teaser.

I morgen blir traileren til den nye norske filmen Perleporten sluppet. Men allerede da en kort teaser ble publisert forrige uke, begynte spekulasjonene å gå i sørlandshovedstaden Kristiansand. I teaseren dukker det opp en mann som flere hevder har mange fellestrekk med lokalkjendisen Einar Øgrey Brandsdal. Hovedpersonen snakker i likhet med Bli Vakker-gründeren om viktigheten av å handle som Jesus. Han ser ut til å lide av en viss spillegalskap, slik Brandsdal tidligere har erkjent å ha vært rammet av, og han blir i filmen oppfordret til å engasjere seg i politikken. «Vi trenger en sånn som deg, en som sier ting rett ut», sier en stemme.

Men man kan ikke gjøre seg opp en mening om en film basert på en teaser på 82 sekunder. Det har likevel ikke forhindret sentrale politikere i Kristiansand fra å uttale seg kategorisk om filmen som får premiere 1.september. De mener det ikke kan være tvil om at fiksjonsfilmen handler om Øgrey Brandsdal, forteller de til Fædrelandsvennen.

Høyres ordførerkandidat Mathias Bernander kalte teaseren for «usmakelig, trist og stygg». Krfs ordførerkandidat Charlotte Beckmann Finnestad kalte det hele «en skam» på sin FB-vegg. Men hun nøyde seg ikke med bare det. For litt lenger ned i samme tråd skrev hun: «Helt uforståelig at dette skjer. Nå må vi legge press på kinoene, slike filmer vil vi ikke ha». Det som gjør uttalelsen ekstra spesiell er at Beckmann Finnestad er styremedlem i Kristiansand kino (hun har nå slettet denne kommentaren fra sin FB-side).

I tillegg har Vidar Kleppe, bystyre- og fylkestingsrepresentant for «Kleppelista», krevd overfor Fædrelandsvennen at Cultivas styreleder, Kjersti Løken Stavrum, bør gå av fordi stiftelsen har gitt tilskudd til filmen.

Foreløpig har ikke filmskaper Jonas Matzow Gulbrandsen svart på henvendelser fra Fædrelandsvennen om filmen. Han er mest kjent for den kritikerroste filmen Skyggenes dal. Produsent Kikki Strømstad svarer imidlertid følgende:

– Vi har fått med oss de siste dagenes oppstyr, rykter og spekulasjoner – men det vil nok komme flere overraskelser når man faktisk ser filmen slik den er tenkt, i sin helhet…At en ordførerkandidat tar til orde for at «Nå må vi legge press på kinoene, slike filmer vil vi ikke ha»er veldig spesielt i 2023.

Også tidligere kinosjef Petter Benestad har engasjert seg i debatten. Han er i dag lokalpolitiker for Venstre.

– Det er utrolig hvor mye folk kan mene om en film etter å ha sett en teaser på noen få sekunder. En teaser er nettopp en teaser, og den kan være helt misvisende i forhold til det filmen egentlig handler om. Og å blande seg inn i kunsten på denne måten er uansett det politikere absolutt ikke skal gjøre, sier Benestad til Fevennen.

I juni 2014 gikk han av som kinodirektør ved Kristiansand kino etter 30 år, og han minnes at både styre og politikere forsøkte flere ganger å påvirke programmeringen.

– Det forekom at noen i styret ville prøve å endre programmet i religiøs retning, og da måtte jeg bare si fra at det er kinosjefen som har det suverene redaktøransvaret på kinoen. Det lå også inne et styrevedtak fra før min tid om at man ikke skulle vise vampyrfilmer på kinoen. Dette forholdt jeg meg ikke til, forteller han.

MENY