Ibrahim Mursal med satirisk film om kleint kulturmøte.

Ibrahim Mursal med satirisk film om kleint kulturmøte.

Åtte norske kortfilmer har fått produksjonstilskudd etter konsulentvurdering. Her blir det både animasjon og live action, mørk latter og alvorlig ettertanke, melder NFI.

 Foto: Ibrahim Mursal med en satirisk tilnærming (foto av Georg Aamodt)

– Norske kortfilmskapere har det siste året markert seg i Venezia og Cannes, og med Oscar-nominasjon. Vårens kortfilmtilskudd lover godt for fremtidig festivalrepresentasjon. Her er det både relevant tematikk, yngre og erfarne stemmer, og stor sjangerbredde. Her blir det både animasjon og live action, mørk latter og alvorlig ettertanke, melder Silje Riise Næss, seksjonsleder i NFI.

De åtte kortfilmprosjektene har fått tilskudd på tilsammen 4.674.439 kroner. Her er de åtte utvalgte:   

England800.000 kroner
«Filmen handler om en nattevakt på et mottak for psykisk ustabile asylsøkere. En 19-årig beboer har fått avslag på opphold i Norge, og drømmer om å flykte videre til et bedre liv i et annet land». Produsent, regissør og manusforfatter er Shahrukh Kavousi/Close-Up Film A/S. Kavousi har tidligere har laget kortfilmene Shortcut (2012) og Kanada (2009), og dokumentaren Tvillingfrisørene fra Bagdad (2004). Han har film- og fotografiutdanning fra Kunstakademiet i Bergen og Nordland kunst- og filmskole. Kavousi spilte også en av hovedrollene i filmen Det norske hus (2017). England ble tildelt 100.000 i utviklingstilskudd fra NFI i 2021.

African Family Dinner: 660.000 kroner
«En satirisk fortelling om kulturmøter og gode intensjoner. En blond norsk jente i tjueårene skal møte familien til sin afrikanske kjæreste for første gang. Resultatet blir den kleineste middagen i historien». Produsent er Gaya Christopher Ramana og Geir Bergersen ved Skagerak Film AS. Regi Ibrahim Mursal, manus Tani Dibasey. Ibrahim Mursal har tidligere laget bl.a kortdokumentaren Kunsten å være syndig (2017) – et kunstnerportrett som har vekket oppsikt internasjonalt.

I Walked Alone: 655.000 kroner
«Kortdrama om hvordan kjærligheten kan hjelpe en person som faller, reiser seg og overlever mot alle odds, for å finne et nytt liv som flyktning». Produsent Valia Phyllis Zwart/Honning Film AS, manus og regi Shokat Harjo og Simon Mathew Valentine. Harjo har tidligere laget kortfilmen Edderkoppen (2021) og har bakgrunn som skuespiller. Valentine har regissert flere kortfilmer, bl.a Tistlebu (2022), og en rekke musikkvideoer.

Ovary Acting: 650.000 kroner
«Animasjonsfilm om babyer og barnepress, og en livmor som lever sitt eget liv». Produsent Kjersti Greger/Klipp og Lim AS, regi Ida Melum, manus Laura Jane Tunbridge. Ida Melum er utdannet i animasjon fra National Film & Television School UK, og hadde regi og animasjon på den BAFTA-nominerte kortfilmen Night of the Living Dread (2021). Ovary Acting fikk tildelt 174.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI i 2022.

Skjønnheten skal frelse verden: 600.000 kroner
«En snill rapper og poet opptrer på 50-årsfesten til en nyrik og selvgod investor, som blir provosert over rapperens positivitet og ektefølte kunsteriske uttrykk». Forfatter og artist Fredrik Høyer spiller hovedrollen som rapperen. Regi og manus Andres Heger-Bratterud, produsent Alexander Balchen/Både Og AS. Bratterud er utdannet ved London Film School og har bl.a regissert kortfilmene Courted (2017) og The Door To (2015) og The Day I Woke Up (2009).

Okseblod: 600.000 kroner
«Den gamle bonden Oscar er sliten etter å ha drevet gården hele livet. Datteren kommer hjem fra Oslo på langt sommerbesøk. Det starter som det pleier, men ingenting blir som før, og det blir sommeren for de store oppgjørene». Regien er ved Gard B. Eidsvold, Janne Bøe har skrevet manus og spiller hovedrollen. Produsent er Skagerak Film AS ved Geir Bergersen. Dette er Gard B. Eidsvolds debut som filmregissør.

Klovner: 409.349 kroner
«En mørk komedie der en taxisjåfør blir praiet av tre klovner og bedt om å kjøre til Tryllekunstnernes hus. På veien innser sjåføren at klovnene er på vei for å utføre et attentat. Han må ta valget om å late som ingenting eller stoppe dem». Produsent, regi og manus Jon Tengs Engebretsen/Super 16 AS. Jon Tengs Engebretsen har tidligere regissert kortfilmene Hodestups (2022), Norsk vanlig hvit (2021) og Frokost! (2019).

En snarvei til stranden: 300.000 kroner
«En mor-datter-relasjon går mot slutten når moren en dag forteller at hun ikke lenger ønsker at de skal ha kontakt». Produsent og regissør er Odd Einar Ingebretsen, manus Per Schreiner. Ingebretsen har tidligere laget kortfilmene Siste samtale 2017 og En eller to løgner (2018) med manus Per Schreiner som står bak manus på en rekke anerkjente filmer, deriblant Den brysomme mannen.

Ibrahim Mursal med satirisk film om kleint kulturmøte.

Ibrahim Mursal med satirisk film om kleint kulturmøte.

Åtte norske kortfilmer har fått produksjonstilskudd etter konsulentvurdering. Her blir det både animasjon og live action, mørk latter og alvorlig ettertanke, melder NFI.

 Foto: Ibrahim Mursal med en satirisk tilnærming (foto av Georg Aamodt)

– Norske kortfilmskapere har det siste året markert seg i Venezia og Cannes, og med Oscar-nominasjon. Vårens kortfilmtilskudd lover godt for fremtidig festivalrepresentasjon. Her er det både relevant tematikk, yngre og erfarne stemmer, og stor sjangerbredde. Her blir det både animasjon og live action, mørk latter og alvorlig ettertanke, melder Silje Riise Næss, seksjonsleder i NFI.

De åtte kortfilmprosjektene har fått tilskudd på tilsammen 4.674.439 kroner. Her er de åtte utvalgte:   

England800.000 kroner
«Filmen handler om en nattevakt på et mottak for psykisk ustabile asylsøkere. En 19-årig beboer har fått avslag på opphold i Norge, og drømmer om å flykte videre til et bedre liv i et annet land». Produsent, regissør og manusforfatter er Shahrukh Kavousi/Close-Up Film A/S. Kavousi har tidligere har laget kortfilmene Shortcut (2012) og Kanada (2009), og dokumentaren Tvillingfrisørene fra Bagdad (2004). Han har film- og fotografiutdanning fra Kunstakademiet i Bergen og Nordland kunst- og filmskole. Kavousi spilte også en av hovedrollene i filmen Det norske hus (2017). England ble tildelt 100.000 i utviklingstilskudd fra NFI i 2021.

African Family Dinner: 660.000 kroner
«En satirisk fortelling om kulturmøter og gode intensjoner. En blond norsk jente i tjueårene skal møte familien til sin afrikanske kjæreste for første gang. Resultatet blir den kleineste middagen i historien». Produsent er Gaya Christopher Ramana og Geir Bergersen ved Skagerak Film AS. Regi Ibrahim Mursal, manus Tani Dibasey. Ibrahim Mursal har tidligere laget bl.a kortdokumentaren Kunsten å være syndig (2017) – et kunstnerportrett som har vekket oppsikt internasjonalt.

I Walked Alone: 655.000 kroner
«Kortdrama om hvordan kjærligheten kan hjelpe en person som faller, reiser seg og overlever mot alle odds, for å finne et nytt liv som flyktning». Produsent Valia Phyllis Zwart/Honning Film AS, manus og regi Shokat Harjo og Simon Mathew Valentine. Harjo har tidligere laget kortfilmen Edderkoppen (2021) og har bakgrunn som skuespiller. Valentine har regissert flere kortfilmer, bl.a Tistlebu (2022), og en rekke musikkvideoer.

Ovary Acting: 650.000 kroner
«Animasjonsfilm om babyer og barnepress, og en livmor som lever sitt eget liv». Produsent Kjersti Greger/Klipp og Lim AS, regi Ida Melum, manus Laura Jane Tunbridge. Ida Melum er utdannet i animasjon fra National Film & Television School UK, og hadde regi og animasjon på den BAFTA-nominerte kortfilmen Night of the Living Dread (2021). Ovary Acting fikk tildelt 174.000 kroner i utviklingstilskudd fra NFI i 2022.

Skjønnheten skal frelse verden: 600.000 kroner
«En snill rapper og poet opptrer på 50-årsfesten til en nyrik og selvgod investor, som blir provosert over rapperens positivitet og ektefølte kunsteriske uttrykk». Forfatter og artist Fredrik Høyer spiller hovedrollen som rapperen. Regi og manus Andres Heger-Bratterud, produsent Alexander Balchen/Både Og AS. Bratterud er utdannet ved London Film School og har bl.a regissert kortfilmene Courted (2017) og The Door To (2015) og The Day I Woke Up (2009).

Okseblod: 600.000 kroner
«Den gamle bonden Oscar er sliten etter å ha drevet gården hele livet. Datteren kommer hjem fra Oslo på langt sommerbesøk. Det starter som det pleier, men ingenting blir som før, og det blir sommeren for de store oppgjørene». Regien er ved Gard B. Eidsvold, Janne Bøe har skrevet manus og spiller hovedrollen. Produsent er Skagerak Film AS ved Geir Bergersen. Dette er Gard B. Eidsvolds debut som filmregissør.

Klovner: 409.349 kroner
«En mørk komedie der en taxisjåfør blir praiet av tre klovner og bedt om å kjøre til Tryllekunstnernes hus. På veien innser sjåføren at klovnene er på vei for å utføre et attentat. Han må ta valget om å late som ingenting eller stoppe dem». Produsent, regi og manus Jon Tengs Engebretsen/Super 16 AS. Jon Tengs Engebretsen har tidligere regissert kortfilmene Hodestups (2022), Norsk vanlig hvit (2021) og Frokost! (2019).

En snarvei til stranden: 300.000 kroner
«En mor-datter-relasjon går mot slutten når moren en dag forteller at hun ikke lenger ønsker at de skal ha kontakt». Produsent og regissør er Odd Einar Ingebretsen, manus Per Schreiner. Ingebretsen har tidligere laget kortfilmene Siste samtale 2017 og En eller to løgner (2018) med manus Per Schreiner som står bak manus på en rekke anerkjente filmer, deriblant Den brysomme mannen.

MENY