Her kan du strømme Blått Lerret.

Her kan du strømme Blått Lerret.

Her kan du strømme månedens Blått Lerret som kan by på følgende: En dramaserie om bolignød, en storslagen dokumentar om norsk natur og en selvrefleksiv metafilm.

Når så du sist en dramatisering av en boligkrise? En hyllest av moder jord? Eller en film om en gruppe aktivister som tar over fortellingen av en film?

Disse temaene ble utdypet under Blått Lerret som fant sted på Vega kino 10.mai. Her kan du se en strømmet utgave av arrangementet. Gjennom eksklusive klipp og samtaler med medvirkende kan du bli bedre kjent med noen av høstens mest spennende filmer og serier. Blant gjestene finner vi Kerren Lumer-Klabbers, Kristian Kilde og Nora Landsrød som forteller om dramaserien Arkitekten; Margreth Olin utdyper sin spektakulære omfavnelse av norsk natur i dokumentaren Fedrelandet mens Ane Hjort Guttu og skuespillerne  Iselin Linstad Hauge og Esrom Kidane stiller spørsmålet om hvem som får fortelle sin historie i hybridfilmen VOICE.

Kveldens programledere er Ida Madsen Hestman og Aleksander Huser.

Mer om prosjektene:

ARKITEKTEN

30 år gamle Julie lever i et bilfritt Oslo i nær fremtid. Boligmarkedet har gått helt av skaftet og Julie får ikke boliglån. Når hennes husleie økes, må hun finne et nytt sted å bo. Løsningen blir et bofellesskap i en parkeringskjeller. Julie drømmer om en arkitektkarriere slik at hun kan kjøpe leilighet. En dag byr en mulighet for suksess seg på jobben. Samtidig spirer et uventet vennskap mellom Julie og den nye naboen, Kaja.

Serien er distribuert av Viaplay og har premiere 4. mai.

Regissør: Kerren Lumer-Klabbers
Manusforfattere: Kristian Kilde og Nora Landsrød.
Med: Eili Harboe, Ingrid Unnur Giæver, Alexandra Gjerpen, Fredrik Stenberg D-S m.fl.
Foto: David Bauer
Produksjonsselskap: Nordisk Film Production AS

FEDRELANDET

Fedrelandet er en nær og spektakulær omfavnelse av vår første kjærlighet: Naturen. Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyrlige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har generasjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. Musikken er komponert av unike lydopptak – naturens egne melodier, oversatt og fremført av London Contemporary Orchestra.

Med Fedrelandet har Margreth Olin laget sin mest storslagne film, og samtidig hennes mest personlige, med Wim Wenders og Liv Ullmann på laget som utøvende produsenter.

Filmen er distribuert av Norsk Filmdistribusjon og har premiere 1. september 2023.

Regi og manus: Margreth Olin
Med: Jørgen Mykløen
Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo
Lyddesign: Tormod Ringnes
Produksjonsselskap: Speranza As

VOICE

Hvem kan fortelle din historie? En dokumentarfilmskaper møter kritiske spørsmål om representasjon og medbestemmelse når hun vil lage film om unge aktivister i filmverkstedet Voice.

På filmverkstedet «VOICE» i Groruddalen i Oslo lærer ungdom å lage filmer med mobiltelefon, om ting som opptar dem. Med veiledning fra de voksne aktivistene Dawit, Sara og Juan diskuterer de hverandres filmer og publiserer dem på nettet – også når innholdet er kontroversielt. Når «VOICE» blir oppsøkt av filmskaperen Rhea, som vil lage en dokumentar om dem for NRK, oppstår en konflikt: Hvilken rett har hun som utenforstående til å fortelle deres historie? Aktivistene krever mer og mer innflytelse, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon. Voice er en smart, original og tankevekkende film om dilemmaer i de digitale massemedienes tid. Historien er oppdiktet, men stedene, filmene og menneskene du møter er basert på virkeligheten.

Filmen distribueres av Filmbyrået Jack og har kinopremiere 1. september

Regi og manus: Ane Hjort Guttu Skuespillere: Iselin Linstad Hauge, Esrom Kidane, Damla Kilickiran, Felipe Orellana Castro, Sujani Sutharsan, Marte Kilde Mosnes, Kumaran Nathan, Ali Choudri, Sawera Mansoor, Terje Nicolaisen, Janvier Kumu Iraguha, Habane Ali Abdi Foto: Marte Vold Produsent: Ane Hjort Guttu, Elisabeth Kleppe


Blått Lerret er en faglig arena på Vega Kino hvor man kan diskutere filmprosjekter, og samtidig gi publikum en mulighet til å se og lære mer om norsk film. Blått Lerret arrangeres vanligvis 5 ganger i året og er åpent for både publikum og bransje. Arrangementet er støttet av NFI, og arrangeres i samarbeid med Høyskolen Kristiania, Rushprint og Oslo Pix.


 

Her kan du strømme Blått Lerret.

Her kan du strømme Blått Lerret.

Her kan du strømme månedens Blått Lerret som kan by på følgende: En dramaserie om bolignød, en storslagen dokumentar om norsk natur og en selvrefleksiv metafilm.

Når så du sist en dramatisering av en boligkrise? En hyllest av moder jord? Eller en film om en gruppe aktivister som tar over fortellingen av en film?

Disse temaene ble utdypet under Blått Lerret som fant sted på Vega kino 10.mai. Her kan du se en strømmet utgave av arrangementet. Gjennom eksklusive klipp og samtaler med medvirkende kan du bli bedre kjent med noen av høstens mest spennende filmer og serier. Blant gjestene finner vi Kerren Lumer-Klabbers, Kristian Kilde og Nora Landsrød som forteller om dramaserien Arkitekten; Margreth Olin utdyper sin spektakulære omfavnelse av norsk natur i dokumentaren Fedrelandet mens Ane Hjort Guttu og skuespillerne  Iselin Linstad Hauge og Esrom Kidane stiller spørsmålet om hvem som får fortelle sin historie i hybridfilmen VOICE.

Kveldens programledere er Ida Madsen Hestman og Aleksander Huser.

Mer om prosjektene:

ARKITEKTEN

30 år gamle Julie lever i et bilfritt Oslo i nær fremtid. Boligmarkedet har gått helt av skaftet og Julie får ikke boliglån. Når hennes husleie økes, må hun finne et nytt sted å bo. Løsningen blir et bofellesskap i en parkeringskjeller. Julie drømmer om en arkitektkarriere slik at hun kan kjøpe leilighet. En dag byr en mulighet for suksess seg på jobben. Samtidig spirer et uventet vennskap mellom Julie og den nye naboen, Kaja.

Serien er distribuert av Viaplay og har premiere 4. mai.

Regissør: Kerren Lumer-Klabbers
Manusforfattere: Kristian Kilde og Nora Landsrød.
Med: Eili Harboe, Ingrid Unnur Giæver, Alexandra Gjerpen, Fredrik Stenberg D-S m.fl.
Foto: David Bauer
Produksjonsselskap: Nordisk Film Production AS

FEDRELANDET

Fedrelandet er en nær og spektakulær omfavnelse av vår første kjærlighet: Naturen. Med Olins 85 år gamle far som guide, opplever vi Norges mest eventyrlige dal, Oldedalen i Nordfjord. Her har han vokst opp, og her har generasjoner før ham levd i balanse med naturen. Majestetiske bilder av ville fjell, kalvende breer og yrende dyreliv går side om side med foreldrenes fortellinger om generasjonene som tråkket opp stiene, forholdet vi har til naturen og hva som er verdifullt i livet. Musikken er komponert av unike lydopptak – naturens egne melodier, oversatt og fremført av London Contemporary Orchestra.

Med Fedrelandet har Margreth Olin laget sin mest storslagne film, og samtidig hennes mest personlige, med Wim Wenders og Liv Ullmann på laget som utøvende produsenter.

Filmen er distribuert av Norsk Filmdistribusjon og har premiere 1. september 2023.

Regi og manus: Margreth Olin
Med: Jørgen Mykløen
Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo
Lyddesign: Tormod Ringnes
Produksjonsselskap: Speranza As

VOICE

Hvem kan fortelle din historie? En dokumentarfilmskaper møter kritiske spørsmål om representasjon og medbestemmelse når hun vil lage film om unge aktivister i filmverkstedet Voice.

På filmverkstedet «VOICE» i Groruddalen i Oslo lærer ungdom å lage filmer med mobiltelefon, om ting som opptar dem. Med veiledning fra de voksne aktivistene Dawit, Sara og Juan diskuterer de hverandres filmer og publiserer dem på nettet – også når innholdet er kontroversielt. Når «VOICE» blir oppsøkt av filmskaperen Rhea, som vil lage en dokumentar om dem for NRK, oppstår en konflikt: Hvilken rett har hun som utenforstående til å fortelle deres historie? Aktivistene krever mer og mer innflytelse, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon. Voice er en smart, original og tankevekkende film om dilemmaer i de digitale massemedienes tid. Historien er oppdiktet, men stedene, filmene og menneskene du møter er basert på virkeligheten.

Filmen distribueres av Filmbyrået Jack og har kinopremiere 1. september

Regi og manus: Ane Hjort Guttu Skuespillere: Iselin Linstad Hauge, Esrom Kidane, Damla Kilickiran, Felipe Orellana Castro, Sujani Sutharsan, Marte Kilde Mosnes, Kumaran Nathan, Ali Choudri, Sawera Mansoor, Terje Nicolaisen, Janvier Kumu Iraguha, Habane Ali Abdi Foto: Marte Vold Produsent: Ane Hjort Guttu, Elisabeth Kleppe


Blått Lerret er en faglig arena på Vega Kino hvor man kan diskutere filmprosjekter, og samtidig gi publikum en mulighet til å se og lære mer om norsk film. Blått Lerret arrangeres vanligvis 5 ganger i året og er åpent for både publikum og bransje. Arrangementet er støttet av NFI, og arrangeres i samarbeid med Høyskolen Kristiania, Rushprint og Oslo Pix.


 

MENY