Fransk thriller om «virkelighetsforfatter» vant Gullpalmen.

Fransk thriller om «virkelighetsforfatter» vant Gullpalmen.

Den franske regissøren Justine Triet ble tildelt Gullpalmen for sin kriminfluerte problematisering av «virkelighetslitteratur».

Foto fra «Anatomy of a fall».

Justine Triet var en av favorittene til å vinne Gullpalmen, i hvert fall blant kritikerne, selv om både Jonathan Glazer, Todd Haynes og Aki Kaurismäki lå bedre enn på kritikerbarometerene.

Men Cannesjuryen er ikke en kritikerjury – den består i hovedsak av skuespillere og regissører som gjerne har litt andre perspektiver enn kritikerne.

Anatomy of a fall er en Hitchcock-inspirert thriller om en kvinnelig «virkelighetsforfatter» som blir tiltalt for mord da ektemannen dør under mystiske omstendigheter. Under rettssaken som følger blir hun blant annet anklaget med utgangspunkt i sin virkelighetsbaserte fiksjon.

Da Aleksander Huser oppsummerte festivalen midtveis her på rushprint.no hadde han følgende å si om filmen:

«Meget sterk er også franske Justine Triets Anatomy of a Fall, uten å være en film som nødvendigvis påkaller seg like mye oppmerksomhet som de to nettopp omtalte spillefilmene. Her møter vi igjen en ypperlig Sandra Hüller (som for øvrig også spilte i Triets forrige film Sibyl) i hovedrollen som en forfatter som tiltales for å ha tatt livet av sin mann, etter at han under uklare og mistenkelige omstendigheter har omkommet av et høyt fall fra huset deres. Den kunstneriske rivaliseringen mellom ekteparet så vel som «virkelighetslitteraturen» hun skriver står sentralt i filmen, som både er et spennende rettsalsdrama og et finstemt familiedrama man aldri helt vet hvordan vil utvikle seg.»

Triet er den tredje kvinnelige regissøren som vinner Gullpalmen. (Julia Ducournau fikk den i 2021 og Jane Campion i 1993). Den norske regissøren Marlene Emilie Lyngstad fikk førsteprisen i Cannes for beste filmskole-avgangsfilm, Norwegian offspring. Eivind Landsviks kortfilm Tits deltok i konkurranseprogrammet for kortfilm.

Her er alle prisvinnerne:

GullpalmenAnatomy Of A Fall. Regissør Justine Triet

Grand Prix: The Zone Of Interest, Regissør Jonathan Glazer

Beste skuespiller: Koji Yakusho, Perfect Days

Best skuespillerinne: Merve Dizdar, About Dry Grasses

Juryens pris: Fallen Leaves, regissør Aki Kaurismäki

Beste regissør: Tran Anh Hung, The Pot-Au-Feu

Beste manus: Yuji Sakamoto, Monster

Camera d’Or:  Inside The Yellow Cocoon Shell, Dir. Pham Thien An

Gullpalmen for beste kortfilm: 27, regissør Flóra Anna Buda

Fransk thriller om «virkelighetsforfatter» vant Gullpalmen.

Fransk thriller om «virkelighetsforfatter» vant Gullpalmen.

Den franske regissøren Justine Triet ble tildelt Gullpalmen for sin kriminfluerte problematisering av «virkelighetslitteratur».

Foto fra «Anatomy of a fall».

Justine Triet var en av favorittene til å vinne Gullpalmen, i hvert fall blant kritikerne, selv om både Jonathan Glazer, Todd Haynes og Aki Kaurismäki lå bedre enn på kritikerbarometerene.

Men Cannesjuryen er ikke en kritikerjury – den består i hovedsak av skuespillere og regissører som gjerne har litt andre perspektiver enn kritikerne.

Anatomy of a fall er en Hitchcock-inspirert thriller om en kvinnelig «virkelighetsforfatter» som blir tiltalt for mord da ektemannen dør under mystiske omstendigheter. Under rettssaken som følger blir hun blant annet anklaget med utgangspunkt i sin virkelighetsbaserte fiksjon.

Da Aleksander Huser oppsummerte festivalen midtveis her på rushprint.no hadde han følgende å si om filmen:

«Meget sterk er også franske Justine Triets Anatomy of a Fall, uten å være en film som nødvendigvis påkaller seg like mye oppmerksomhet som de to nettopp omtalte spillefilmene. Her møter vi igjen en ypperlig Sandra Hüller (som for øvrig også spilte i Triets forrige film Sibyl) i hovedrollen som en forfatter som tiltales for å ha tatt livet av sin mann, etter at han under uklare og mistenkelige omstendigheter har omkommet av et høyt fall fra huset deres. Den kunstneriske rivaliseringen mellom ekteparet så vel som «virkelighetslitteraturen» hun skriver står sentralt i filmen, som både er et spennende rettsalsdrama og et finstemt familiedrama man aldri helt vet hvordan vil utvikle seg.»

Triet er den tredje kvinnelige regissøren som vinner Gullpalmen. (Julia Ducournau fikk den i 2021 og Jane Campion i 1993). Den norske regissøren Marlene Emilie Lyngstad fikk førsteprisen i Cannes for beste filmskole-avgangsfilm, Norwegian offspring. Eivind Landsviks kortfilm Tits deltok i konkurranseprogrammet for kortfilm.

Her er alle prisvinnerne:

GullpalmenAnatomy Of A Fall. Regissør Justine Triet

Grand Prix: The Zone Of Interest, Regissør Jonathan Glazer

Beste skuespiller: Koji Yakusho, Perfect Days

Best skuespillerinne: Merve Dizdar, About Dry Grasses

Juryens pris: Fallen Leaves, regissør Aki Kaurismäki

Beste regissør: Tran Anh Hung, The Pot-Au-Feu

Beste manus: Yuji Sakamoto, Monster

Camera d’Or:  Inside The Yellow Cocoon Shell, Dir. Pham Thien An

Gullpalmen for beste kortfilm: 27, regissør Flóra Anna Buda

MENY