Forfatterstreik for første gang på 15 år.

Forfatterstreik for første gang på 15 år.

Medlemmene av The Writers Guild of America går nå ut i streik for første gang på 15 år. Hvilke konsekvenser kan dette få for publikum og bransje?

Foto fra forrige streiken i 2007 (Fotokred: Scanpix/Stephanie Diani)

Det amerikanske manusforfatterlauget Writers Guild of America (WGA) tar nå sine medlemmer ut i streik. Det skjer etter at lauget ikke kom fram til enighet om en ny overenskomst med studioenes og strømmeaktørenes sammenslutning Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Forfatterne opplever at deres lønninger ikke har holdt tritt med den generelle veksten i studioenes inntekter fra særlig strømming. Samtidig utsettes de for nedskalering fordi dramaboomen krymper. Kravene omfatter en rekke uavklarte spørsmål – fra nedskjæringer i skriverommene til behovet for å beskytte fagfunksjonen fra revolusjonerende teknologi som AI (kunstig intelligens).

Dette er WGAs første streik siden 2007-2008. Streiken trer i kraft fra i dag og vil i første omgang ramme TV. Ingen såkalte late night talk shows vil bli kringkastet på tirsdag. Bare sendinger som allerede er spilt inn, vil bli vist. Såkalte non scripted serier innen nyhetsdokumentar, sport og reality-tv og intervju-drevne talk shows vil ikke bli berørt av streiken.

Studioene og strømmeaktørene har også forberedt seg på denne streiken, blant annet ved å skaffe seg et stort nok overskudd av manus. Manus som er låst får lov til å gå videre med produksjon, men forfatterne har ikke lov til å revidere dem mens streiken pågår.

Internasjonale salgsagenter ruster seg nå for hva som kan komme i forkant av filmfestivalen i Cannes der internasjonale distribusjonsavtaler for milliarder inngås. I oppløpet til streiken i 2007/8 ventet studioene i starten med å gi klarsignal til nye innspillinger, før de brått utløste en eksplosjon av produksjoner av frykt for å ikke ha noe å tilby markedet de neste par årene.

Det vil kunne bli store forskyvninger i lanseringene, men mye avhenger av om streiken vil bli utvidet til også å omfatte regissør- og skuespillerlauget (DGA og SAG). Disse to faggruppene skal nå på forsommeren i gang med sine forhandlinger med studioene. Velger de å tilslutte seg streiken, vil konsekvensene bli mer dramatiske.

Forfatterstreik for første gang på 15 år.

Forfatterstreik for første gang på 15 år.

Medlemmene av The Writers Guild of America går nå ut i streik for første gang på 15 år. Hvilke konsekvenser kan dette få for publikum og bransje?

Foto fra forrige streiken i 2007 (Fotokred: Scanpix/Stephanie Diani)

Det amerikanske manusforfatterlauget Writers Guild of America (WGA) tar nå sine medlemmer ut i streik. Det skjer etter at lauget ikke kom fram til enighet om en ny overenskomst med studioenes og strømmeaktørenes sammenslutning Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP). Forfatterne opplever at deres lønninger ikke har holdt tritt med den generelle veksten i studioenes inntekter fra særlig strømming. Samtidig utsettes de for nedskalering fordi dramaboomen krymper. Kravene omfatter en rekke uavklarte spørsmål – fra nedskjæringer i skriverommene til behovet for å beskytte fagfunksjonen fra revolusjonerende teknologi som AI (kunstig intelligens).

Dette er WGAs første streik siden 2007-2008. Streiken trer i kraft fra i dag og vil i første omgang ramme TV. Ingen såkalte late night talk shows vil bli kringkastet på tirsdag. Bare sendinger som allerede er spilt inn, vil bli vist. Såkalte non scripted serier innen nyhetsdokumentar, sport og reality-tv og intervju-drevne talk shows vil ikke bli berørt av streiken.

Studioene og strømmeaktørene har også forberedt seg på denne streiken, blant annet ved å skaffe seg et stort nok overskudd av manus. Manus som er låst får lov til å gå videre med produksjon, men forfatterne har ikke lov til å revidere dem mens streiken pågår.

Internasjonale salgsagenter ruster seg nå for hva som kan komme i forkant av filmfestivalen i Cannes der internasjonale distribusjonsavtaler for milliarder inngås. I oppløpet til streiken i 2007/8 ventet studioene i starten med å gi klarsignal til nye innspillinger, før de brått utløste en eksplosjon av produksjoner av frykt for å ikke ha noe å tilby markedet de neste par årene.

Det vil kunne bli store forskyvninger i lanseringene, men mye avhenger av om streiken vil bli utvidet til også å omfatte regissør- og skuespillerlauget (DGA og SAG). Disse to faggruppene skal nå på forsommeren i gang med sine forhandlinger med studioene. Velger de å tilslutte seg streiken, vil konsekvensene bli mer dramatiske.

MENY