Iran dropper tiltale mot Khosrovani.

Iran dropper tiltale mot Khosrovani.

Iranske myndigheter har droppet rettsprosessen mot Firouzeh Khosrovani – regissøren av den prisbelønte norsk-iranske dokumentaren «Radiograph of a Family».

Foto av Khosrovani fra hennes masterclass på Nordic/Docs i 2021.

Den iransk-fødte regissøren Firouzeh Khosrovani var blant de som i fjor sommer ble arrestert i Iran uten noen nærmere forklaring av iranske myndigheter.

Et titalls av hennes dokumentarist-kolleger i Iran ble utsatt for det samme: hjemmene og arbeidsplassene deres ble gjennomsøkt og mobiltelefoner og laptop’er konfiskert. Khosrovani fikk lov til å ringe nærmeste familie for å informere om at hun var satt i arrest i Evin-fengslet, der hun blant annet satt sammen med kollegaen Mina Keshavarz. Etter hvert ble de sluppet fri mot kausjon mens de har avventet at saken deres skulle behandles i domstolene.

Forrige uke ble det klart at den iranske rettsinstansen har frafalt eventuelle tiltaler mot både Khosrovani og Keshavarz. De har begge fått sine pass returnert. Det er imidlertid uklart om de har fått resten av sine eiendeler tilbake. Samtidig ble det denne uken klart at også Jafar Panahi – Irans kanskje mest kjente filmskaper internasjonalt – også har kunnet reise ut av landet.

Khosrovanis norske produsenter Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg kan bekrefte overfor Rushprint at saken mot henne er droppet. Hun befinner seg fortsatt i Iran, men utreiseforbudet er opphørt.

Om det er tematikken i filmen Rønning og Greenberg produserte med Khosrovani som ga henne trøbbel, vet vi ikke. Men det er ikke usannsynlig at Radiograph of a Family han ha spilt en rolle. Den norsk-iranske filmen tar med seeren «på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Regissør Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet,» heter det i omtalen av filmen som er skrevet, regissert og co-produsert av Khosrovani. Filmen ble tildelt to priser under IDFA i Amsterdam i 2020, en av verdens ledende dokumentarfestivaler, og fikk blant annet publikumsprisen under Film fra Sør. Her på rushprint.no fikk den strålende omtale av Gunnar Iversen.

Khosrovani debuterte i 2004 med  Life Train, en dokumentar om terapeutiske øvelser som barn i Iran gjennomfører for å bearbeide traumene etter jordskjelv. Hun har regissert flere dokumentarer og vunnet priser, blant annet Oxfam Justice Award på IDFA for Fest of Duty (2014).

Iran dropper tiltale mot Khosrovani.

Iran dropper tiltale mot Khosrovani.

Iranske myndigheter har droppet rettsprosessen mot Firouzeh Khosrovani – regissøren av den prisbelønte norsk-iranske dokumentaren «Radiograph of a Family».

Foto av Khosrovani fra hennes masterclass på Nordic/Docs i 2021.

Den iransk-fødte regissøren Firouzeh Khosrovani var blant de som i fjor sommer ble arrestert i Iran uten noen nærmere forklaring av iranske myndigheter.

Et titalls av hennes dokumentarist-kolleger i Iran ble utsatt for det samme: hjemmene og arbeidsplassene deres ble gjennomsøkt og mobiltelefoner og laptop’er konfiskert. Khosrovani fikk lov til å ringe nærmeste familie for å informere om at hun var satt i arrest i Evin-fengslet, der hun blant annet satt sammen med kollegaen Mina Keshavarz. Etter hvert ble de sluppet fri mot kausjon mens de har avventet at saken deres skulle behandles i domstolene.

Forrige uke ble det klart at den iranske rettsinstansen har frafalt eventuelle tiltaler mot både Khosrovani og Keshavarz. De har begge fått sine pass returnert. Det er imidlertid uklart om de har fått resten av sine eiendeler tilbake. Samtidig ble det denne uken klart at også Jafar Panahi – Irans kanskje mest kjente filmskaper internasjonalt – også har kunnet reise ut av landet.

Khosrovanis norske produsenter Bård Kjøge Rønning og Fabien Greenberg kan bekrefte overfor Rushprint at saken mot henne er droppet. Hun befinner seg fortsatt i Iran, men utreiseforbudet er opphørt.

Om det er tematikken i filmen Rønning og Greenberg produserte med Khosrovani som ga henne trøbbel, vet vi ikke. Men det er ikke usannsynlig at Radiograph of a Family han ha spilt en rolle. Den norsk-iranske filmen tar med seeren «på en personlig reise inn i den sosiale genetikken bak moderne iransk historie og identitet. Regissør Khosrovani vokste opp i en familie som ble dypt splittet av revolusjonen i 1979. Gjennom sin egen familiehistorie viser hun fram det komplekse puslespillet som utgjør moderne iransk identitet,» heter det i omtalen av filmen som er skrevet, regissert og co-produsert av Khosrovani. Filmen ble tildelt to priser under IDFA i Amsterdam i 2020, en av verdens ledende dokumentarfestivaler, og fikk blant annet publikumsprisen under Film fra Sør. Her på rushprint.no fikk den strålende omtale av Gunnar Iversen.

Khosrovani debuterte i 2004 med  Life Train, en dokumentar om terapeutiske øvelser som barn i Iran gjennomfører for å bearbeide traumene etter jordskjelv. Hun har regissert flere dokumentarer og vunnet priser, blant annet Oxfam Justice Award på IDFA for Fest of Duty (2014).

MENY