Writers Guild of America åpner for AI-skrevne manus

Writers Guild of America åpner for AI-skrevne manus

Writers Guild of America åpner for at AI-programmer kan skrive manus, så lenge det ikke går utover forfatternes krediteringer eller inntekter.

Foto: Nicholas Cage som forfatter i Adaptation.

Det amerikanske manuslauget Writers Guild of America (WGA) har lenge varslet at det ønsker å regulere muligheten til å anvende AI – kunstig intelligens – i manusskriving. Hovedmotivet er å beskytte arbeidplassen til amerikanske manusforfattere.

Men lauget avviser ikke bruken av det helt og holdent. Nå har WGA vedtatt å åpne for at AI-programmer kan skrive manus, så lenge det ikke går utover forfatternes krediteringer eller inntekter, melder Variety.

Som forfatter kan du anvende feks verktøyet ChatGPT i utviklingen av et manus uten at det krediteres, heter det i forslaget. Eventuelt kan et studio gi forfatteren et AI-generert manus for å omskrive eller justere det, for så å beholde kreditering som hovedforfatter.

Dermed tilkjennes AI status som verktøy på linje med feks Final Draft, og ikke som forfatter. På den måten kan forfatterne dra nytte av teknologien istedenfor å havne i forhandler om krediteringsspørsmål med programvare-leverandører.

Forslaget fastslår at AI-generert materiale ikke vil bli regnet som «litterært materiale» eller «kilde-materiale». Disse begrepene er avgjørende for hvem som får kreditering som forfatter og utregningen av honorar.

Forslaget adresserer ikke et scenario der et AI-program produserer et manus helt på egen hånd, uten hjelp fra en forfatter.

Det er uklart hva Hollywoodstudioene, som representeres gjennom AMPTP, mener om forslaget.

Writers Guild of America åpner for AI-skrevne manus

Writers Guild of America åpner for AI-skrevne manus

Writers Guild of America åpner for at AI-programmer kan skrive manus, så lenge det ikke går utover forfatternes krediteringer eller inntekter.

Foto: Nicholas Cage som forfatter i Adaptation.

Det amerikanske manuslauget Writers Guild of America (WGA) har lenge varslet at det ønsker å regulere muligheten til å anvende AI – kunstig intelligens – i manusskriving. Hovedmotivet er å beskytte arbeidplassen til amerikanske manusforfattere.

Men lauget avviser ikke bruken av det helt og holdent. Nå har WGA vedtatt å åpne for at AI-programmer kan skrive manus, så lenge det ikke går utover forfatternes krediteringer eller inntekter, melder Variety.

Som forfatter kan du anvende feks verktøyet ChatGPT i utviklingen av et manus uten at det krediteres, heter det i forslaget. Eventuelt kan et studio gi forfatteren et AI-generert manus for å omskrive eller justere det, for så å beholde kreditering som hovedforfatter.

Dermed tilkjennes AI status som verktøy på linje med feks Final Draft, og ikke som forfatter. På den måten kan forfatterne dra nytte av teknologien istedenfor å havne i forhandler om krediteringsspørsmål med programvare-leverandører.

Forslaget fastslår at AI-generert materiale ikke vil bli regnet som «litterært materiale» eller «kilde-materiale». Disse begrepene er avgjørende for hvem som får kreditering som forfatter og utregningen av honorar.

Forslaget adresserer ikke et scenario der et AI-program produserer et manus helt på egen hånd, uten hjelp fra en forfatter.

Det er uklart hva Hollywoodstudioene, som representeres gjennom AMPTP, mener om forslaget.

MENY