Ane Hjort Guttu til CPH:DOX med «Voice».

Ane Hjort Guttu til CPH:DOX med «Voice».

Ane Hjort Guttu sin grenseutforskende spillefilm «Voice» er tatt ut til Nordens største dokumentarfilmfestival CPH:DOX.

CPH:DOX har siden starten i 2002 blitt Nord-Europas mest toneangivende festival for dokumentar. Den kombinerer store navn og titler med sprelsk tematisk programmering og en vilje til å tøye grensene for hva dokumentarfilm kan være.  Det gjelder for eksempel utforskningen av grenselandet mellom kunst og dokumentar, vektleggingen av aktivistdokumentaren og satsingen på hybridfilm.

Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at Ane Hjort Guttu sin nye spillefilm Voice er tatt ut til festivalen. Det samme opplevde Mariken Halle i 2020 med sin hybridfilm Vi er her nå.

Ane Hjort Guttu får med seg sju av filmens medvirkende til premieren i København 17. mars, melder den norske distributøren Filmbyrået Jack. Fra før er det kjent at Margreth Olins nye film Fedrelandet skal vises i festivalens internasjonale konkurranse.

Voice er satt til Linderud i Groruddalen i Oslo. Den følger et filmverksted hvor ungdom lager film fra sitt nærmiljø under veiledning av voksne aktivister. Når verkstedet blir oppsøkt av en etablert filmskaper som vil lage dokumentar om dem for NRK, oppstår en konflikt: Hvilken rett har hun til å fortelle deres historie?

Representasjon, makt og klasse er viktige temaer i Voice, som har en fiktiv rammefortelling, men er basert på virkelige mennesker og erfaringer, heter det i pressemeldingen. Iselin Lindstad Hauge og Esrom Kidane spiller hovedrollene. Til premieren i København får de selskap av fem av ungdommene som medvirker i filmen: Ali Choudri (kjent fra TV-serien «Flus»), Sawera Mansoor, Kumaran Nathan, Sujani Sutharsan og Marte Kilde Mosnes.

Fra «Voice».

Voice er produsert av Elisabeth Kleppe for Ane Hjort Guttu AS. Filmen vil få ordinær kinopremiere høsten 2023.

Da NFI nylig ga prosjektet tilskudd, begrunnet konsulent Klara Nilsson Grunning tildelingen på denne måten:

«Voice er ikke en film man går upåvirket ut fra. Vi som seere er heldige som får lov å komme inn i et rom hvor vi gjennom en gruppe unge mennesker kan oppfatte verden i små og store situasjoner. Og å la oss lære om hvordan de diskuterer vanskeligheter fra sitt perspektiv er både forfriskende og tankevekkende. Filmens DNA er tydelig i sine spørsmål og autentisk i sin form, selv om formatet krysser grensene mellom dokumentar og fiksjon. Ane er opptatt av forholdet mellom frihet og makt i sosiale sammenhenger, økonomi, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. Med denne filmen handler det også om representasjon og ytringsfrihet. Filmen vil undersøke bildenes og filmens makt gjennom å vise hvordan vi påvirkes av dem Dette er en sterkt relevant og viktig film, som jeg tror kan nå ut både i kunstnerisk sammenheng og til et alminnelig kino/tv/festival-publikum.»

Ane Hjort Guttu er en filmskaper og billedkunstner som arbeider innenfor en rekke medier. De siste årene har hun hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Arbeidene hennes tar for seg forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. I Manifest, som i 2021 fikk kritikerpris under Rotterdam film festival, iscenesetter hun livet på en kunstskole som på overflaten fungerer innenfor et normalt universitet. Men i hemmelighet opererer dette instituttet som en opprørsk eksperimentell skole med egne regler for undervisning.

Ane Hjort Guttu til CPH:DOX med «Voice».

Ane Hjort Guttu til CPH:DOX med «Voice».

Ane Hjort Guttu sin grenseutforskende spillefilm «Voice» er tatt ut til Nordens største dokumentarfilmfestival CPH:DOX.

CPH:DOX har siden starten i 2002 blitt Nord-Europas mest toneangivende festival for dokumentar. Den kombinerer store navn og titler med sprelsk tematisk programmering og en vilje til å tøye grensene for hva dokumentarfilm kan være.  Det gjelder for eksempel utforskningen av grenselandet mellom kunst og dokumentar, vektleggingen av aktivistdokumentaren og satsingen på hybridfilm.

Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at Ane Hjort Guttu sin nye spillefilm Voice er tatt ut til festivalen. Det samme opplevde Mariken Halle i 2020 med sin hybridfilm Vi er her nå.

Ane Hjort Guttu får med seg sju av filmens medvirkende til premieren i København 17. mars, melder den norske distributøren Filmbyrået Jack. Fra før er det kjent at Margreth Olins nye film Fedrelandet skal vises i festivalens internasjonale konkurranse.

Voice er satt til Linderud i Groruddalen i Oslo. Den følger et filmverksted hvor ungdom lager film fra sitt nærmiljø under veiledning av voksne aktivister. Når verkstedet blir oppsøkt av en etablert filmskaper som vil lage dokumentar om dem for NRK, oppstår en konflikt: Hvilken rett har hun til å fortelle deres historie?

Representasjon, makt og klasse er viktige temaer i Voice, som har en fiktiv rammefortelling, men er basert på virkelige mennesker og erfaringer, heter det i pressemeldingen. Iselin Lindstad Hauge og Esrom Kidane spiller hovedrollene. Til premieren i København får de selskap av fem av ungdommene som medvirker i filmen: Ali Choudri (kjent fra TV-serien «Flus»), Sawera Mansoor, Kumaran Nathan, Sujani Sutharsan og Marte Kilde Mosnes.

Fra «Voice».

Voice er produsert av Elisabeth Kleppe for Ane Hjort Guttu AS. Filmen vil få ordinær kinopremiere høsten 2023.

Da NFI nylig ga prosjektet tilskudd, begrunnet konsulent Klara Nilsson Grunning tildelingen på denne måten:

«Voice er ikke en film man går upåvirket ut fra. Vi som seere er heldige som får lov å komme inn i et rom hvor vi gjennom en gruppe unge mennesker kan oppfatte verden i små og store situasjoner. Og å la oss lære om hvordan de diskuterer vanskeligheter fra sitt perspektiv er både forfriskende og tankevekkende. Filmens DNA er tydelig i sine spørsmål og autentisk i sin form, selv om formatet krysser grensene mellom dokumentar og fiksjon. Ane er opptatt av forholdet mellom frihet og makt i sosiale sammenhenger, økonomi, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. Med denne filmen handler det også om representasjon og ytringsfrihet. Filmen vil undersøke bildenes og filmens makt gjennom å vise hvordan vi påvirkes av dem Dette er en sterkt relevant og viktig film, som jeg tror kan nå ut både i kunstnerisk sammenheng og til et alminnelig kino/tv/festival-publikum.»

Ane Hjort Guttu er en filmskaper og billedkunstner som arbeider innenfor en rekke medier. De siste årene har hun hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Arbeidene hennes tar for seg forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. I Manifest, som i 2021 fikk kritikerpris under Rotterdam film festival, iscenesetter hun livet på en kunstskole som på overflaten fungerer innenfor et normalt universitet. Men i hemmelighet opererer dette instituttet som en opprørsk eksperimentell skole med egne regler for undervisning.

MENY