Elisa Pirir og KriStine Ann Skaret etablerer nytt selskap.

Elisa Pirir og KriStine Ann Skaret etablerer nytt selskap.

Elisa Fernanda Pirir og KriStine Ann Skaret etablerer STÆR – et nytt norsk selskap med en regional og internasjonal orientering. Deres første samproduksjon er tatt ut til årets Berlinale Forum.

I kveld finner det sted en liten markering under filmfestivalen i Tromsø over at et nytt norsk produksjonsselskap ser dagens lys: STÆR er selskapet produsentene KriStine Ann Skaret og Elisa Fernanda Pirir nå etablerer sammen.

Skaret driver fra før dokumentarselskapet Stray Dogs som har produsert prisbelønte filmer som Odelsgutt og Fantefølge og Fortellinger fra dusjen. Pirir har lenge vært tilknyttet Merfilm som produsent. Hun har produsert prisbelønte kortfilmer som Liremu Barana som vant Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad i 2020, og fikk nylig tilskudd til Elle Sofe Saras første spillefilm.

STÆRs første produksjon sammen er den tysk-kubansk-norske samproduksjonen Calls from Moscow som er et samarbeid med Filmreaktor. Det er av en debuterende kubansk spillefilmregissør, Luís Alejandro Yero. Filmen ble nylig tatt ut til Berlinalens sideprogram Forum.

STÆR ble opprettet med formål om «å utvikle, produsere, samprodusere og selge spillefilm og dokumentar av høy kunstnerisk kvalitet til et bredt nasjonalt og internasjonalt publikum», heter det i et skriv selskapet har sendt til Rushprint.

«STÆR er trekkfugler som sammen støtter og beskytter hverandre når de flyr i flokk fra Skandinavia til Sør- Europa og tilbake. Sammen blir de sterke og når målet sitt etter en lang og krevende reise. Dette er inspirasjonen bak og hjertet til det nyetablerte selskapet STÆR.

STÆR ble opprettet for å gi et nytt pust og muligheter til nye og etablerte talenter som ønsker å utfordre med sin kunstneriske virksomhet. Vi skal oppdage nye stemmer som ønsker å ta plass og utfordre tradisjonelle filmkonvensjoner og de gamle strukturene i den norske filmbransjen.»

Selskapet skal ha hovedkontor i Tromsø. Det skal ha et «sterkt fokus på mangfold, regional produksjon, samiske filmskapere og internasjonalt samarbeid».

Blant filmskaperne produsentene skal jobbe med, finner vi Nabil Ayouch, César Diaz, Juan Andres Arango, Inadelso Cossa og nye skandinaviske stemmer som Elle Sofe Sara, Anders Emblem, Dalia Huerta Cano, Marte Vold og Linda Bournane.

Elisa Pirir og KriStine Ann Skaret etablerer nytt selskap.

Elisa Pirir og KriStine Ann Skaret etablerer nytt selskap.

Elisa Fernanda Pirir og KriStine Ann Skaret etablerer STÆR – et nytt norsk selskap med en regional og internasjonal orientering. Deres første samproduksjon er tatt ut til årets Berlinale Forum.

I kveld finner det sted en liten markering under filmfestivalen i Tromsø over at et nytt norsk produksjonsselskap ser dagens lys: STÆR er selskapet produsentene KriStine Ann Skaret og Elisa Fernanda Pirir nå etablerer sammen.

Skaret driver fra før dokumentarselskapet Stray Dogs som har produsert prisbelønte filmer som Odelsgutt og Fantefølge og Fortellinger fra dusjen. Pirir har lenge vært tilknyttet Merfilm som produsent. Hun har produsert prisbelønte kortfilmer som Liremu Barana som vant Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad i 2020, og fikk nylig tilskudd til Elle Sofe Saras første spillefilm.

STÆRs første produksjon sammen er den tysk-kubansk-norske samproduksjonen Calls from Moscow som er et samarbeid med Filmreaktor. Det er av en debuterende kubansk spillefilmregissør, Luís Alejandro Yero. Filmen ble nylig tatt ut til Berlinalens sideprogram Forum.

STÆR ble opprettet med formål om «å utvikle, produsere, samprodusere og selge spillefilm og dokumentar av høy kunstnerisk kvalitet til et bredt nasjonalt og internasjonalt publikum», heter det i et skriv selskapet har sendt til Rushprint.

«STÆR er trekkfugler som sammen støtter og beskytter hverandre når de flyr i flokk fra Skandinavia til Sør- Europa og tilbake. Sammen blir de sterke og når målet sitt etter en lang og krevende reise. Dette er inspirasjonen bak og hjertet til det nyetablerte selskapet STÆR.

STÆR ble opprettet for å gi et nytt pust og muligheter til nye og etablerte talenter som ønsker å utfordre med sin kunstneriske virksomhet. Vi skal oppdage nye stemmer som ønsker å ta plass og utfordre tradisjonelle filmkonvensjoner og de gamle strukturene i den norske filmbransjen.»

Selskapet skal ha hovedkontor i Tromsø. Det skal ha et «sterkt fokus på mangfold, regional produksjon, samiske filmskapere og internasjonalt samarbeid».

Blant filmskaperne produsentene skal jobbe med, finner vi Nabil Ayouch, César Diaz, Juan Andres Arango, Inadelso Cossa og nye skandinaviske stemmer som Elle Sofe Sara, Anders Emblem, Dalia Huerta Cano, Marte Vold og Linda Bournane.

MENY