«Nattrikken» er kortlistet til Oscar.

«Nattrikken» er kortlistet til Oscar.

Eirik Tveitens «Nattrikken» er kortlistet til en Oscar for beste kortfilm innen fiksjon.

Foto: Sigrid Husjord i hovedrollen i «Nattrikken».

Regissør Eirik Tveiten og Cylinder Production er kortlistet til en Oscar innen kategorien beste «short live action» for kortfilmen Nattrikken (Night Ride). Den skal konkurrere med 14 andre filmer på kortlisten om de endelige nominasjonene.

Det var 200 filmer som var kvalifisert til å delta i kampen om å komme med på listen. Det er akademiets medlemsgrupper innen kort- og animasjonsfilm, samt regissørene, produsentene og forfatterne, som har stemt fram kortlisten.

Nattrikken ble tildelt prisen for beste «short narrativ» under prisutdelingen på Tribeca film festival tidligere i år, og er blant annet vist som kortfilm på newyorker.com.

Filmen handler om en kvinne «som havner høyst ufrivillig bak spakene på en trikk og må ta ansvar for langt mer en egen sikkerhet. Når turen brått ender opp i et ganske annet spor enn man kunne forvente, blir også utfordringene langt flere enn fryktet. Nattrikken setter fokus på utenforskap, fordommer og sårbare sider av kjønnsidentitet.»

Det er Sigrid Husjord som spiller hovedrollen.

Nattrikken er vist på en rekke festivaler og fikk filmkritikerprisen i Grimstad i 2020. Da begrunnet juryen prisen på følgende måte:

«På knappe 16 minutter fortelles en helstøpt fortelling, eller egentlig to fortellinger som veves sammen. Likevel preges filmen av en ro i gjennomføringen og den gir oss tid til å reflektere over flere morsomme og overraskende hendelser. Alle fagfunksjonene er godt ivaretatt. Filmen har høy underholdningsverdi, samtidig som den forteller om utfordringene ved å være litt annerledes enn majoriteten.»

Eirik Tveiten har skrevet manus og står for regien. Han har bakgrunn som skuespiller, instruktør, manusforfatter og produsent. Han har laget en rekke kortfilmer, blant annet Vincent, Vilde, Voyeur, De utvalgte, Livet Utenfor og Vennlige mennesker. Han har også skrevet og satt opp flere skuespill både i Oslo og Bergen.

Bidragsytere på Nattrikken: Manus/regi: Eirik Tveiten / Foto: Vegard Landsverk / Klipp: Geir Fjermestad Rolandsen / Lyd: Liana Degtiar / Musikk: Morten Rognskog / Med: Sigrid Husjord / Produsent: Gaute Lid Larssen og Heidi Arnesen i Cylinder Productions AS

Krigsseileren var norsk kandidat innen spillefilmkategorien, men nådde ikke opp.

Les mer om de andre filmene på kortlisten.

«Nattrikken» er kortlistet til Oscar.

«Nattrikken» er kortlistet til Oscar.

Eirik Tveitens «Nattrikken» er kortlistet til en Oscar for beste kortfilm innen fiksjon.

Foto: Sigrid Husjord i hovedrollen i «Nattrikken».

Regissør Eirik Tveiten og Cylinder Production er kortlistet til en Oscar innen kategorien beste «short live action» for kortfilmen Nattrikken (Night Ride). Den skal konkurrere med 14 andre filmer på kortlisten om de endelige nominasjonene.

Det var 200 filmer som var kvalifisert til å delta i kampen om å komme med på listen. Det er akademiets medlemsgrupper innen kort- og animasjonsfilm, samt regissørene, produsentene og forfatterne, som har stemt fram kortlisten.

Nattrikken ble tildelt prisen for beste «short narrativ» under prisutdelingen på Tribeca film festival tidligere i år, og er blant annet vist som kortfilm på newyorker.com.

Filmen handler om en kvinne «som havner høyst ufrivillig bak spakene på en trikk og må ta ansvar for langt mer en egen sikkerhet. Når turen brått ender opp i et ganske annet spor enn man kunne forvente, blir også utfordringene langt flere enn fryktet. Nattrikken setter fokus på utenforskap, fordommer og sårbare sider av kjønnsidentitet.»

Det er Sigrid Husjord som spiller hovedrollen.

Nattrikken er vist på en rekke festivaler og fikk filmkritikerprisen i Grimstad i 2020. Da begrunnet juryen prisen på følgende måte:

«På knappe 16 minutter fortelles en helstøpt fortelling, eller egentlig to fortellinger som veves sammen. Likevel preges filmen av en ro i gjennomføringen og den gir oss tid til å reflektere over flere morsomme og overraskende hendelser. Alle fagfunksjonene er godt ivaretatt. Filmen har høy underholdningsverdi, samtidig som den forteller om utfordringene ved å være litt annerledes enn majoriteten.»

Eirik Tveiten har skrevet manus og står for regien. Han har bakgrunn som skuespiller, instruktør, manusforfatter og produsent. Han har laget en rekke kortfilmer, blant annet Vincent, Vilde, Voyeur, De utvalgte, Livet Utenfor og Vennlige mennesker. Han har også skrevet og satt opp flere skuespill både i Oslo og Bergen.

Bidragsytere på Nattrikken: Manus/regi: Eirik Tveiten / Foto: Vegard Landsverk / Klipp: Geir Fjermestad Rolandsen / Lyd: Liana Degtiar / Musikk: Morten Rognskog / Med: Sigrid Husjord / Produsent: Gaute Lid Larssen og Heidi Arnesen i Cylinder Productions AS

Krigsseileren var norsk kandidat innen spillefilmkategorien, men nådde ikke opp.

Les mer om de andre filmene på kortlisten.

MENY