18 verdenspremierer under Film fra Nord.

18 verdenspremierer under Film fra Nord.

Krig og klimaendringer er blant temaene som dominerer årets utgave av Film fra Nord, programmet fra Nordområdene under Tromsø Internasjonale filmfestival. Programsjef Astrid Aure forteller om et ekstra stort konkurranseprogram i år.

Foto fra Trude Ottersens «Brødrene Johansen».

Tromsø Internasjonale filmfestivals (TIFF) største sideprogram, Film fra Nord (FFN), skal løfte fram historier som representerer nordlige folk og historier gjennom kortfilmer, dokumentarer og spillefilmer med tilknytning til Nordområdene. FFN byr også i år på en representasjon av ulike urfolksperspektiver gjennom sju filmer spredt utover Film fra Nord-programmet. Historiene fortelles av filmskapere fra Sapmi, Canada, Grønland, Norge, Sverige og Russland.

Hele 18 verdenspremierer skal presenteres i dette sideprogrammet på TIFF, 16.- 22. januar 2023. I tillegg kommer en lang rekke norgespremierer. FFN består av 43 filmer, hvorav ni langfilmer, 29 kortfilmer i konkurranse, og et spennende knippe filmer av unge filmskapere og filmstudenter. Prisen Tromsøpalmen går til beste kortfilm i konkurranseprogrammet.

– Kvaliteten på filmene i årets utgave er imponerende. Derfor har vi også et ekstra stort konkurranseprogram i år. Vi har alt fra oppsiktsvekkende dokumentarer som vil skape debatt, til herlige sjangerfilmer som det bare er å lene seg tilbake og nyte. Og både gripende og underholdende filmer i alle sjangere. Ski- og fjellentusiastene får også sitt, sier Astrid Aure, ny programsjef for Film fra Nord.

Blant de norske premierene fremhever hun Trude Ottersens nye dokumentar, Brødrene Johansen. Her møter vi fem voksne brødre som fortsatt bor hjemme på gutterommet i ei lita bygd i Nord-Norge. Filmen handler om brødrene, om livet langs kysten vår og arbeidsfolk som livnærer seg som fiskere og på landbruk.

– I Brødrene Johansen tegner Trude Ottersen et godt bilde av fiskarbonden i moderne tid. Det er en film om familiebånd, brorskap og en stadig dragkamp mellom tilhørighet og drømmer som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.

FFNs åpningsfilm er den islandske A letter from Helga av Asa Helga Hjorleifsd6ttir (2022) som på poetisk vis bringer oss inn i et forbudt kjærlighetforhold satt til et lite bygdesamfunn i etterdønningene av andre verdenskrig.

– Denne filmen tar pusten fra deg. Lidenskapen er brennhet, og landskapsbeskrivelsene gjør at du føler vær, årstid og sinnsstemninger som om du var der selv. Dette er en storslått fortelling om de store følelsene, og samtidig et nært portrett av to mennesker, om å våge og angre, og om kjønnsroller og bygdesamfunn i endring, sier Aure.

Åpningsfilm:

«A letter from Helga.»

A LETTER FROM HELGA [SVAR VIÐ BRÉFI HELGU] | Ása Helga Hjörleifsdóttir | Iceland, Estonia, Netherlands

Spillefilmer:

BAND | Álfrún Örnólfsdóttir | Iceland / JOHANSEN BROTHERS [BRØDRENE JOHANSEN] |Trude Ottersen | Norway / KARAOKE PARADISE | Einari Paakkanen | Finland / LAST HUMAN, THE [SIUNISSAQ DET SIDSTE MENNESKE] | Ivalo Frank | Denmark, Germany / MEMORY OF WATER | Saara Saarela | Finland, Norway, Germany / SISTER, WHAT GROWS WHERE LAND IS SICK? [DEN SISTE VÅREN] | Franciska Eliassen | Norway / SLASH/BACK | Nyla Innuksuk | Canada / VISITORS, THE [NÁVŠTĚVNÍCI] | Veronika Lišková | Czech Republic, Norway, Slovakia

Kortfilmer og dokumentarer i konkurranse:

A DAY AFTER WORK [EN DAG EFTER JOBBET] | Lars Vega | Sweden / A NEW SEA [NYTT HAV] | Eilif Bremer Landsend | Norway / A STATEMENT OF RESISTANCE | Ali Jabaly | Norway, Palestine / ARCTIC SONG | Germaine Arnattaujuq, Neil Christopher, Louise Flaherty | Canada / BABY [ÄLSKLING] | André Vaara | Sweden / BLANKET, THE [LAKANA] | Teppo Airaksinen | Finland / COASTAL WARRIOR, THE [OTTAR BROX – KAMPEN] | Hans Eirik Voktor | Norway / CYCLE, THE | Darya Kuznetsova | Russia, USA, Canada / DAYS WITHOUT | Ivar Erik Yeoman | Estonia / DISTANCE [AVSTAND] | Iver Innset | Norway / GRANDMA’S BREAD [MUMMUN LEIPÄ] | Vonnie Larsson | Sweden / HAULOUT | Evgenia Arbugaeva, Maxim Arbugaev | United Kingdom / HOME OFFICE [HJEMMEKONTOR] | Endre Lund Eriksen | Norway, Croatia / HOTEL | David Curtis | Canada / IN BETWEEN [MELLANRUM] | Johan Tjärnberg | Sweden / INTO THE FOG [INN I TÅKA] | Anders Lidin Hansen | Norway / JUMPING-OFF PLACE | Svetlana Stasenko | Russia / JUST A TOMATO [SOLO UN POMODORO] | Laurens Pérol | Italy / MOTHER 2.0 [MAMMA 2] | Jonas lawes, Mattias Sjöstedt | Sweden / NOT READY [INTE REDO] | Polly Blag | Sweden / NOW, I ALSO, AM HERE [NÅ ER JEG HER, JEG OGSÅ] | Camilla Figenschou | Norway / SIDDHARTA | Sean Fee | Norway / SMILEY [MOJUNJÁLMMIID] | Jon Muotka Pedersen | Norway / SOUND THE ALARM | John Trainor | Norway / LAND OF WHISPERING STARS, THE | Ayaal Adamov | Russia / TRACKS | Viktor Björnström, Kajsa Määttä | Sweden  / UNBORN BIRU | Inga Elin Marakatt | Norway / VIOLENCE [VOLD] | Emil Engesnes Bråthen | Norway YOU KNOW IT’S GOING TO BE ABOUT WAR | Olha Tsybulska | Ukraine, Norway

Young directors / Studentfilmer:

AMONG HERDERS [BLANT GJETERE] | Minetta Westerlund | Norway / CHARACTER OF THE WIND OR HOW TO DEFEND / AGAINST DAZZLING SUNS [VINDENS VESEN ELLER HVORDAN FORSVARE SEG SELV MOT BLENDENDE SOLER] | Sagtens Film Collective | Norway / FACADE [FASAD] | Manna Bergström | Sweden / GOOD NIGHT, EVA [GODNATT, EVA] | Luiz Felipe Sandre | Sweden / TODAY AT THE BUS STOP [IDAG, VED BUSSTOPPET] | Johanna Carin Nyström | Norway

18 verdenspremierer under Film fra Nord.

18 verdenspremierer under Film fra Nord.

Krig og klimaendringer er blant temaene som dominerer årets utgave av Film fra Nord, programmet fra Nordområdene under Tromsø Internasjonale filmfestival. Programsjef Astrid Aure forteller om et ekstra stort konkurranseprogram i år.

Foto fra Trude Ottersens «Brødrene Johansen».

Tromsø Internasjonale filmfestivals (TIFF) største sideprogram, Film fra Nord (FFN), skal løfte fram historier som representerer nordlige folk og historier gjennom kortfilmer, dokumentarer og spillefilmer med tilknytning til Nordområdene. FFN byr også i år på en representasjon av ulike urfolksperspektiver gjennom sju filmer spredt utover Film fra Nord-programmet. Historiene fortelles av filmskapere fra Sapmi, Canada, Grønland, Norge, Sverige og Russland.

Hele 18 verdenspremierer skal presenteres i dette sideprogrammet på TIFF, 16.- 22. januar 2023. I tillegg kommer en lang rekke norgespremierer. FFN består av 43 filmer, hvorav ni langfilmer, 29 kortfilmer i konkurranse, og et spennende knippe filmer av unge filmskapere og filmstudenter. Prisen Tromsøpalmen går til beste kortfilm i konkurranseprogrammet.

– Kvaliteten på filmene i årets utgave er imponerende. Derfor har vi også et ekstra stort konkurranseprogram i år. Vi har alt fra oppsiktsvekkende dokumentarer som vil skape debatt, til herlige sjangerfilmer som det bare er å lene seg tilbake og nyte. Og både gripende og underholdende filmer i alle sjangere. Ski- og fjellentusiastene får også sitt, sier Astrid Aure, ny programsjef for Film fra Nord.

Blant de norske premierene fremhever hun Trude Ottersens nye dokumentar, Brødrene Johansen. Her møter vi fem voksne brødre som fortsatt bor hjemme på gutterommet i ei lita bygd i Nord-Norge. Filmen handler om brødrene, om livet langs kysten vår og arbeidsfolk som livnærer seg som fiskere og på landbruk.

– I Brødrene Johansen tegner Trude Ottersen et godt bilde av fiskarbonden i moderne tid. Det er en film om familiebånd, brorskap og en stadig dragkamp mellom tilhørighet og drømmer som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i.

FFNs åpningsfilm er den islandske A letter from Helga av Asa Helga Hjorleifsd6ttir (2022) som på poetisk vis bringer oss inn i et forbudt kjærlighetforhold satt til et lite bygdesamfunn i etterdønningene av andre verdenskrig.

– Denne filmen tar pusten fra deg. Lidenskapen er brennhet, og landskapsbeskrivelsene gjør at du føler vær, årstid og sinnsstemninger som om du var der selv. Dette er en storslått fortelling om de store følelsene, og samtidig et nært portrett av to mennesker, om å våge og angre, og om kjønnsroller og bygdesamfunn i endring, sier Aure.

Åpningsfilm:

«A letter from Helga.»

A LETTER FROM HELGA [SVAR VIÐ BRÉFI HELGU] | Ása Helga Hjörleifsdóttir | Iceland, Estonia, Netherlands

Spillefilmer:

BAND | Álfrún Örnólfsdóttir | Iceland / JOHANSEN BROTHERS [BRØDRENE JOHANSEN] |Trude Ottersen | Norway / KARAOKE PARADISE | Einari Paakkanen | Finland / LAST HUMAN, THE [SIUNISSAQ DET SIDSTE MENNESKE] | Ivalo Frank | Denmark, Germany / MEMORY OF WATER | Saara Saarela | Finland, Norway, Germany / SISTER, WHAT GROWS WHERE LAND IS SICK? [DEN SISTE VÅREN] | Franciska Eliassen | Norway / SLASH/BACK | Nyla Innuksuk | Canada / VISITORS, THE [NÁVŠTĚVNÍCI] | Veronika Lišková | Czech Republic, Norway, Slovakia

Kortfilmer og dokumentarer i konkurranse:

A DAY AFTER WORK [EN DAG EFTER JOBBET] | Lars Vega | Sweden / A NEW SEA [NYTT HAV] | Eilif Bremer Landsend | Norway / A STATEMENT OF RESISTANCE | Ali Jabaly | Norway, Palestine / ARCTIC SONG | Germaine Arnattaujuq, Neil Christopher, Louise Flaherty | Canada / BABY [ÄLSKLING] | André Vaara | Sweden / BLANKET, THE [LAKANA] | Teppo Airaksinen | Finland / COASTAL WARRIOR, THE [OTTAR BROX – KAMPEN] | Hans Eirik Voktor | Norway / CYCLE, THE | Darya Kuznetsova | Russia, USA, Canada / DAYS WITHOUT | Ivar Erik Yeoman | Estonia / DISTANCE [AVSTAND] | Iver Innset | Norway / GRANDMA’S BREAD [MUMMUN LEIPÄ] | Vonnie Larsson | Sweden / HAULOUT | Evgenia Arbugaeva, Maxim Arbugaev | United Kingdom / HOME OFFICE [HJEMMEKONTOR] | Endre Lund Eriksen | Norway, Croatia / HOTEL | David Curtis | Canada / IN BETWEEN [MELLANRUM] | Johan Tjärnberg | Sweden / INTO THE FOG [INN I TÅKA] | Anders Lidin Hansen | Norway / JUMPING-OFF PLACE | Svetlana Stasenko | Russia / JUST A TOMATO [SOLO UN POMODORO] | Laurens Pérol | Italy / MOTHER 2.0 [MAMMA 2] | Jonas lawes, Mattias Sjöstedt | Sweden / NOT READY [INTE REDO] | Polly Blag | Sweden / NOW, I ALSO, AM HERE [NÅ ER JEG HER, JEG OGSÅ] | Camilla Figenschou | Norway / SIDDHARTA | Sean Fee | Norway / SMILEY [MOJUNJÁLMMIID] | Jon Muotka Pedersen | Norway / SOUND THE ALARM | John Trainor | Norway / LAND OF WHISPERING STARS, THE | Ayaal Adamov | Russia / TRACKS | Viktor Björnström, Kajsa Määttä | Sweden  / UNBORN BIRU | Inga Elin Marakatt | Norway / VIOLENCE [VOLD] | Emil Engesnes Bråthen | Norway YOU KNOW IT’S GOING TO BE ABOUT WAR | Olha Tsybulska | Ukraine, Norway

Young directors / Studentfilmer:

AMONG HERDERS [BLANT GJETERE] | Minetta Westerlund | Norway / CHARACTER OF THE WIND OR HOW TO DEFEND / AGAINST DAZZLING SUNS [VINDENS VESEN ELLER HVORDAN FORSVARE SEG SELV MOT BLENDENDE SOLER] | Sagtens Film Collective | Norway / FACADE [FASAD] | Manna Bergström | Sweden / GOOD NIGHT, EVA [GODNATT, EVA] | Luiz Felipe Sandre | Sweden / TODAY AT THE BUS STOP [IDAG, VED BUSSTOPPET] | Johanna Carin Nyström | Norway

MENY