Nils Gaup og Gunhild Enger med nye prosjekter på Stockholms «Industry Days».

Nils Gaup og Gunhild Enger med nye prosjekter på Stockholms «Industry Days».

Nils Gaup og Gunhild Enger skal presentere nye spillefilmprosjekter under Industry Days på Stockholm internasjonale film festival.

Foto: Skuespiller Simon J Berger og regissør Nils Gaup (© Anette Wiman/Sulis)

Det tre dagers bransje-evenementet foregår parallellt med  Stockholm Internasjonale Film Festival og byr på en rekke panelsamtaler og presentasjoner av nye nordiske filmprosjekter. Under Works in Progress-dagen på torsdagen skal de norske regissørene Nils Gaup og Gunhild Enger presentere sine nye prosjekter for nordiske og internasjonale distributører og tv-kanaler.

Nils Gaups norsk-svenske samproduksjon Sulis er en «western-inspirerte gruvefilm» med  et totalbudsjett på ca 50 millioner. Sulis handler om det norske arbeideropprøret i Sulitjelma i Nordland på begynnelsen av 1900-tallet.

«I Sulis fantes arbeidere og funksjonærer fra mange nasjoner, og den vide fjelldalen var sentrum for en yrende aktivitet. Samtidig førte kravet om avkastning og effektivitet til en rovdrift på arbeiderne som savnet sidestykke. De ble behandlet som slaver, mens eierne levde i storslagen luksus», skriver produksjonsselskapet i en presentasjon.

«På en iskald januardag i 1907 begynte arbeiderne å strømme ut på isen som lå på Langvannet midt i dalen. De hadde fått nok av undertrykkelse og blodslit. Anført av omreisende agitatorer som Kata Dalström, Martin Tranmæl og Helene Ugland, stiftet arbeiderne sin egen fagforening i det som senere er blitt kalt «Opprøret på Langvannsisen». Handlingen i Sulis utspiller seg i den voldsomme tiden som ledet opp til det historiske opprøret.»

Gruvescenene er filmet på Røros, mens utendørsscener er filmet både i Sulitjelma og Målselv i Troms. I hovedrollene finner vi Simon Jönsson Berger, Otto Fahlgren og Alexandra Gjerpen. Christopher Grøndahl har skrevet manus. Tom Vidar Karlsen og Trond Eliassen i Storyline Nor er produsenter, ved siden av Janne Hjeltnes. Samprodusenter er Götafilm, Handmade Films og Filmcamp.

Gunhild Enger (foto) deltok tidligere i år på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto med spillefilmen Stone Life, der hun vant en pris og et stipend fra festivalen. Prosjektet og produsenten Ingvild Evjemo i 4 ½ Fiction fikk også nylig utviklingsmidler fra NFIs talentordning Neo, i tillegg til å delta i utviklingsprogrammet EAVE.

Stone Life er et drama som Enger selv har skrevet manus til, sammen med Johanna Pyykkö.

Filmen handler om norske Silje (40), som bor og driver en alternativ ørkenretreat i Joshua Tree i California. Da foreldrene hennes kommer på overraskelsesbesøk til 40-årsdagen hennes viser det seg at de har et vikarierende motiv: De har nemlig et ønske om at Silje skal si fra seg odelen på slektsgården hjemme i Norge, men dette blir mer komplisert og eksistensielt enn de kunne se for seg.

Enger har flere prisbelønte kortfilmer bak seg. Hennes kortfilm The Committee hadde premiere på Locarno Film festival, og filmene Prematur og Et Enklere liv var begge Amandanominerte for beste kortfilm. I fjor kom kortfilmen Play Schengen som også hadde verdenspremiere i Locarno. Enger var også en av to regissører på den Amanda-nominerte animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og Det Store Dyret.

Nils Gaup og Gunhild Enger med nye prosjekter på Stockholms «Industry Days».

Nils Gaup og Gunhild Enger med nye prosjekter på Stockholms «Industry Days».

Nils Gaup og Gunhild Enger skal presentere nye spillefilmprosjekter under Industry Days på Stockholm internasjonale film festival.

Foto: Skuespiller Simon J Berger og regissør Nils Gaup (© Anette Wiman/Sulis)

Det tre dagers bransje-evenementet foregår parallellt med  Stockholm Internasjonale Film Festival og byr på en rekke panelsamtaler og presentasjoner av nye nordiske filmprosjekter. Under Works in Progress-dagen på torsdagen skal de norske regissørene Nils Gaup og Gunhild Enger presentere sine nye prosjekter for nordiske og internasjonale distributører og tv-kanaler.

Nils Gaups norsk-svenske samproduksjon Sulis er en «western-inspirerte gruvefilm» med  et totalbudsjett på ca 50 millioner. Sulis handler om det norske arbeideropprøret i Sulitjelma i Nordland på begynnelsen av 1900-tallet.

«I Sulis fantes arbeidere og funksjonærer fra mange nasjoner, og den vide fjelldalen var sentrum for en yrende aktivitet. Samtidig førte kravet om avkastning og effektivitet til en rovdrift på arbeiderne som savnet sidestykke. De ble behandlet som slaver, mens eierne levde i storslagen luksus», skriver produksjonsselskapet i en presentasjon.

«På en iskald januardag i 1907 begynte arbeiderne å strømme ut på isen som lå på Langvannet midt i dalen. De hadde fått nok av undertrykkelse og blodslit. Anført av omreisende agitatorer som Kata Dalström, Martin Tranmæl og Helene Ugland, stiftet arbeiderne sin egen fagforening i det som senere er blitt kalt «Opprøret på Langvannsisen». Handlingen i Sulis utspiller seg i den voldsomme tiden som ledet opp til det historiske opprøret.»

Gruvescenene er filmet på Røros, mens utendørsscener er filmet både i Sulitjelma og Målselv i Troms. I hovedrollene finner vi Simon Jönsson Berger, Otto Fahlgren og Alexandra Gjerpen. Christopher Grøndahl har skrevet manus. Tom Vidar Karlsen og Trond Eliassen i Storyline Nor er produsenter, ved siden av Janne Hjeltnes. Samprodusenter er Götafilm, Handmade Films og Filmcamp.

Gunhild Enger (foto) deltok tidligere i år på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto med spillefilmen Stone Life, der hun vant en pris og et stipend fra festivalen. Prosjektet og produsenten Ingvild Evjemo i 4 ½ Fiction fikk også nylig utviklingsmidler fra NFIs talentordning Neo, i tillegg til å delta i utviklingsprogrammet EAVE.

Stone Life er et drama som Enger selv har skrevet manus til, sammen med Johanna Pyykkö.

Filmen handler om norske Silje (40), som bor og driver en alternativ ørkenretreat i Joshua Tree i California. Da foreldrene hennes kommer på overraskelsesbesøk til 40-årsdagen hennes viser det seg at de har et vikarierende motiv: De har nemlig et ønske om at Silje skal si fra seg odelen på slektsgården hjemme i Norge, men dette blir mer komplisert og eksistensielt enn de kunne se for seg.

Enger har flere prisbelønte kortfilmer bak seg. Hennes kortfilm The Committee hadde premiere på Locarno Film festival, og filmene Prematur og Et Enklere liv var begge Amandanominerte for beste kortfilm. I fjor kom kortfilmen Play Schengen som også hadde verdenspremiere i Locarno. Enger var også en av to regissører på den Amanda-nominerte animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og Det Store Dyret.

MENY