Movies on War-pitcheprisen til Zaradasht Ahmed

Movies on War-pitcheprisen til Zaradasht Ahmed

Zaradasht Ahmeds filmprosjekt om gjenoppbyggingen av Mosul ble tildelt prisen for beste pitch under Movies on War-festivalen.

Foto av prisvinner Zaradasht Ahmed (tatt av Eivind Høimyr).

Zaradasht Ahmeds prosjekt, Løvene ved Elven Tigris, ble i kveld tildelt prisen for beste pitch under Movies on War-festivalen.

Prissummen er på 100 000 kroner og gis til manusutvikling for en langfilm eller TV-serie. Tematikken må være relatert til krig og konflikt, fred og forsoning.

Juryen ved Gitte Calmeyer, Ingrid Dokka og Leif Holst Jensen meldte at de hadde blitt presentert for 11 gode filmprosjekter som var på ulike stadier. Likevel var de ikke i tvil om vinneren:

«Årets pitchpris på 100 000 går til et prosjekt som vi har vurdert utfra originalitet, relevans, gjennomførbarhet og faglig styrke. Hva skjer med et samfunn etter at kamphandlingene er stilnet? Hvilke type mennesker reiser seg fra ruinene, bretter opp ermene og begynner å etablere sivilisasjonen igjen?

Årets prisvinner har dokumentert krigens grusomheter og konsekvens gjennom flere filmer. Vinneren har som irakisk norsk kurder dokumentert krigshandlingene i Syria og Irak i flere filmer, sist den prisvinnende Nowhere to hide, fra 2016, som følger en sykepleier i hans arbeid med å redde liv under krigshandlingene.

I sin pitch berørte vinneren juryen særlig med omtrent disse ordene «jeg måtte lage en film om håp – forrige film holdt på å knuse meg helt».

Han hadde bestemt seg for aldri å oppsøke den forhatte ISIS -befestede byen MOSUL igjen, men slik ble det. Fra asken og ruinene reiser det seg mennesker som tar sitt lands kultur tilbake, og leger krigens traumer og arr med sang, teater, kunst og antikke gjenstander som tidligere var bannlyst og forsøkt utradert av ISIS.

Juryen mener at håp og forsoning i krigens gru og konsekvens er viktig tematikk som også bør og må belyses. Pitchprisen på 100 000 kroner går til prosjektet LØVENE VED ELVEN TIGRIS av ZARADASHT AHMED og produsent THORVALD NILSEN 

Prisvinner Zaradasht Ahmed (foto av Eivind Høimyr).

Juryen ga også hederlige omtaler til to prosjekter:

«Den første hederlige omtalen går til det vi antar er den yngste deltakeren i konkurransen. Vi vil berømme hennes valg av tematikk og sterke og talentfulle fortellervilje. Hun øret helt nede på jorda, og løfter fram en historie om unge og radikalisering på en tydelig og intens måte, som utviser stor modenhet og kunnskap i forhold til tematikken. Første hederlige omtale går til RØTTER av Thelma Utaker Bjerke

«Den andre hederlige omtalen går til et prosjekt som gav oss en emosjonell knyttneve i magen. Vi kommer rett inn i en pågående krigskonflikt fortalt gjennom en tidligere soldat fra Tsjetsjenia, som i 2009 kom til Norge for å unnslippe mer krig og konflikt. Så opplever han igjen at Russland angriper og bruker samme forferdelige metoder han opplevde ble brukt mot sitt eget land. I solidaritet reiser han til Ukraina, med kamera –  for å delta som frivillig i kampene mot Russland. Han vet virkelig hva krig er og han er villig til å ofre livet sitt igjen – for at andre skal få oppleve frihet og demokrati. Andre hederlige omtale går til Kampen mot Putin av Joachim Askjer, med en sterk oppfordring til å fortsette å utvikle prosjektet.»

Movies on War-pitcheprisen til Zaradasht Ahmed

Movies on War-pitcheprisen til Zaradasht Ahmed

Zaradasht Ahmeds filmprosjekt om gjenoppbyggingen av Mosul ble tildelt prisen for beste pitch under Movies on War-festivalen.

Foto av prisvinner Zaradasht Ahmed (tatt av Eivind Høimyr).

Zaradasht Ahmeds prosjekt, Løvene ved Elven Tigris, ble i kveld tildelt prisen for beste pitch under Movies on War-festivalen.

Prissummen er på 100 000 kroner og gis til manusutvikling for en langfilm eller TV-serie. Tematikken må være relatert til krig og konflikt, fred og forsoning.

Juryen ved Gitte Calmeyer, Ingrid Dokka og Leif Holst Jensen meldte at de hadde blitt presentert for 11 gode filmprosjekter som var på ulike stadier. Likevel var de ikke i tvil om vinneren:

«Årets pitchpris på 100 000 går til et prosjekt som vi har vurdert utfra originalitet, relevans, gjennomførbarhet og faglig styrke. Hva skjer med et samfunn etter at kamphandlingene er stilnet? Hvilke type mennesker reiser seg fra ruinene, bretter opp ermene og begynner å etablere sivilisasjonen igjen?

Årets prisvinner har dokumentert krigens grusomheter og konsekvens gjennom flere filmer. Vinneren har som irakisk norsk kurder dokumentert krigshandlingene i Syria og Irak i flere filmer, sist den prisvinnende Nowhere to hide, fra 2016, som følger en sykepleier i hans arbeid med å redde liv under krigshandlingene.

I sin pitch berørte vinneren juryen særlig med omtrent disse ordene «jeg måtte lage en film om håp – forrige film holdt på å knuse meg helt».

Han hadde bestemt seg for aldri å oppsøke den forhatte ISIS -befestede byen MOSUL igjen, men slik ble det. Fra asken og ruinene reiser det seg mennesker som tar sitt lands kultur tilbake, og leger krigens traumer og arr med sang, teater, kunst og antikke gjenstander som tidligere var bannlyst og forsøkt utradert av ISIS.

Juryen mener at håp og forsoning i krigens gru og konsekvens er viktig tematikk som også bør og må belyses. Pitchprisen på 100 000 kroner går til prosjektet LØVENE VED ELVEN TIGRIS av ZARADASHT AHMED og produsent THORVALD NILSEN 

Prisvinner Zaradasht Ahmed (foto av Eivind Høimyr).

Juryen ga også hederlige omtaler til to prosjekter:

«Den første hederlige omtalen går til det vi antar er den yngste deltakeren i konkurransen. Vi vil berømme hennes valg av tematikk og sterke og talentfulle fortellervilje. Hun øret helt nede på jorda, og løfter fram en historie om unge og radikalisering på en tydelig og intens måte, som utviser stor modenhet og kunnskap i forhold til tematikken. Første hederlige omtale går til RØTTER av Thelma Utaker Bjerke

«Den andre hederlige omtalen går til et prosjekt som gav oss en emosjonell knyttneve i magen. Vi kommer rett inn i en pågående krigskonflikt fortalt gjennom en tidligere soldat fra Tsjetsjenia, som i 2009 kom til Norge for å unnslippe mer krig og konflikt. Så opplever han igjen at Russland angriper og bruker samme forferdelige metoder han opplevde ble brukt mot sitt eget land. I solidaritet reiser han til Ukraina, med kamera –  for å delta som frivillig i kampene mot Russland. Han vet virkelig hva krig er og han er villig til å ofre livet sitt igjen – for at andre skal få oppleve frihet og demokrati. Andre hederlige omtale går til Kampen mot Putin av Joachim Askjer, med en sterk oppfordring til å fortsette å utvikle prosjektet.»

MENY