Debatt om norske kinofilmers tilgjengelighet

Debatt om norske kinofilmers tilgjengelighet

Kannibalisme, Halloween eller for få små saler? Det har oppstått debatt på sosiale medier om kinoenes programmering av norske filmer. Her er en tråd om hva som skjedde da Endre Lund Eriksen ville se «Titina» og «Thomas mot Thomas» på kino i Tromsø.

Forfatter og filmskaper Endre Lund Eriksen ønsket å gå på kino forrige helg og se en ny norsk film. Det stod mellom Titina eller Thomas mot Thomas, som begge hadde premiere helgen før (fredag 21.oktober). Da han sjekker programmet til Aurora kino Fokus i Tromsø, var det ingen visninger av Titina og bare én visning av Thomas mot Thomas.

Han skriver i et innlegg på Facebook-siden sin:

(…) Dette er for dårlig, Aurora Fokus Kino! Og det hjelper ikke å skylde på lave forventede publikumstall. Når nye norske filmer får få og dårlige visningstider ligner det mest av alt på sabotasje av den norske filmbransjen. Hvordan kan vi som publikummere velge nye norske filmer når de enten ikke er satt opp, eller er satt opp på så odde tidspunkt at de blir nesten umulige å velge? Aurora Kino, som er den største kinobedriften i landsdelen, må ta ansvar for bransjen den er en del av. Hvis norske kinoer fortsetter på denne måten, ødelegges publikumsgrunnlaget for en hel bransje. Og like viktig: vi som publikummere får et dårligere tilbud. Skjerpings, Fokus!

Rushprint tok kontakt med direktør i Aurora kino IKS, Geir Martin Jensen, og «koblet» han på Facebook-innlegget til Eriksen. Den påfølgende utvekslingen er gjengitt med samtykke fra Eriksen og Jensen.

Jensen skriver tilbake på Eriksens tråd:

(…)

Innlegget ditt faller meg tungt for brystet. Her skriver du mye som jeg ønsker å kommentere, men først vil jeg beklage at du ikke fant passende forestillinger på disse to filmene i helgen. Vi hadde en spesiell Halloween-satsning denne helgen, som gjorde at det var mange flere skrekkfilm-visninger, og dessverre færre visninger enn normalt på enkelte filmer. I tillegg begrenses vi av at vi «bare» har 6 saler.

Det aller viktigste for meg å få frem er følgende: Er det noe som er spesielt viktig for meg, så er det at vi skal prioritere norske filmer. Og det gjør vi også.

Vi setter opp alle norske filmer som er i ordinær distribusjon, uten unntak, og prøver så langt det lar seg gjøre også å prioritere dem mht. saler og tidspunkt.

På de 10 ukene siden skolestart har vi hatt premiere på 17 (!) norske filmer, og alle disse søker vi å prioritere så godt vi kan.

 I løpet av de samme ukene har vi i tillegg hatt eksklusive premierevisninger med besøk av skuespillere og filmskapere på de norske filmene «Krigere», «Vegg vegg vegg», «Storm», «Krigsseileren», «Forbannelsen», «Si ingenting» og «Titina». Og i løpet av de neste ukene skal vi ha arrangementer og besøk på de norske filmene «Tystnaden i Sapmi», «Hva skjedde med Torstein Raaby» og «Kampen om Narvik».

I tillegg har vi nå på lørdag «Den Store Kinodagen», hvor hele 18 (!) av 38 visninger er på norske filmer.

Så for å kommentere litt på de to titlene du nevner. «Thomas og Thomas» – som for øvrig er en helt fantastisk film – hadde premiere fredag 21.oktober. På de 9 dagene siden premieredagen har vi hatt 13 visninger av filmen, til ulike tidspunkt på dagen. Mange av visningene har vært «prime time» på kvelden. Det er kun Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger som har hatt flere visninger av filmen, og kun Oslo og Stavanger som har hatt større salskapasitet på filmen. Dette er byer som er vesentlig større enn Tromsø, og med mye større salskapasitet.

Ingen av visningene våre har vært i nærheten av å være fulle, så kapasiteten har vært tilstrekkelig på akkurat disse visningene. Til tross for dette, har kun 103 sett filmen hos oss. Et ufortjent lite antall, filmens kvalitet tatt i betraktning. Men samtidig et bra besøk hvis vi sammenligner oss med andre byer. Det er også begrenset hvor høyt vi kan prioritere en film som har 6 besøk hos oss prime time på premierefredagen.

 Mye av det samme bildet gjelder «Titina», en annen norsk filmperle som hadde premiere 21.oktober. 11 visninger på 9 dager, og 171 besøk. Samlet sal-kapasitet på visningene hos oss var 2.260. Vi tar dog selvkritikk på at denne filmen ikke hadde visninger i helgen, det burde den. Det er både jeg og vår programsjef enige i. Men det ligger ikke noen bevisst nedprioritering bak dette, og to andre norske barnefilmer hadde visninger i helgen.

En ting som har endret seg etter digitaliseringen av kinoen for ti år siden, er at vi nå har mulighet til å la filmene spille over en mye lengre periode enn tidligere. Og det gjør vi. Vi lar ofte mindre kvalitetsfilmer rusle og gå mye lenger enn før, selv om filmene ikke spiller hver dag, eller hver helg. Det betyr at folk som hører om filmene gjennom «word of mouth», kan få en mulighet til å få sett filmene. Både «Thomas og Thomas» og «Titina» kommer nok til å gå på kino i en periode videre fremover, «Titina» kanskje helt opp mot jul. «Titina» går i dag kl. 17.00, og har visninger hver kveld resten av uken.

Eriksen skriver tilbake:

(…) Jeg skjønner at manglende «Titina»-programmering i helga var en glipp, men som du vet er de første helgene etter premieren veldig viktige for en ny film. Noen ganger er det uflaks med timinga (f.eks. godt vær, andre og større filmer samme premierehelg) som gjør at folk som faktisk har tenkt å se en film, ikke får gjort det. Og det er ikke alle som vet at noen filmer kan bli tatt av plakaten etter så kort tid.

 Derfor er det viktig for nye norske filmer at kinoene fortsetter å sette opp filmene også etter den første uka, og på gode og forskjellige tidspunkt, slik at flere får mulighet til å velge dem. Det burde være mulig når man har flere saler, uten at det går ut over bredden i tilbudet eller mer innbringende programmeringer. Dessverre melder flere norske produsenter om at de sliter med at kinoene gir få og dårlige visningstider til filmene deres. En ting er at det er fortvilende for produsenter og filmskapere som har brukt årevis og masse penger på å lage filmene, enda verre er det at vi som samfunn har brukt millioner av kroner på å produsere disse gjennom statlig filmstøtte, og så blir de vanskelige for publikum å velge.

Jeg håper dere kan sette opp flere visninger av «Titina» neste helg (sist jeg sjekket var det kun en visning lørdag), og også gi «Thomas mot Thomas» flere visninger. Og jeg oppfordrer dere til å programmere norske filmer mer systematisk også etter første uke. (…)

Jensen svarer:

(…) Jeg tror nok heller man her bør fokusere på den strukturelle utfordringen som ligger i bunn. Og det er at de norske filmene kommer så «klumpvis» på høsten at de kannibaliserer hverandre, både hva gjelder besøk, og hva gjelder visningsplass på kinoene. En ting er i de store byene, hvor det er mange saler å ta av. Men de fleste kinoene i Norge har kun 1-2-3 saler. Vi på Aurora kino har 6 saler i Tromsø, 3 i Alta, 2 i Narvik, og én sal i Kirkenes, Lakselv og Vardø. Da er det begrenset hva vi når over av filmer, når publikum også skal tilbys et utvalg av filmer fra andre deler av verden også.

Så vidt jeg kan se har/hadde 30 norske filmer ordinær kinopremiere i år. Hele 16 av disse har premiere i en kort og hektisk periode fra 23.september til 18.november! For å si det i klartekst – over halvparten av de norske filmene kommer innenfor en kort periode på under to måneder! I nettopp den perioden som «Thomas vs Thomas» og «Titina» hadde premiere.

Vi har i høst i snitt to nye norske premierer hver helg. Hvordan skal vi klare å gi alle disse filmene nok plass og oppmerksomhet? Spesielt når vi ønsker å rydde plass for dem i helg 2, 3 og 4 også

 Som du helt riktig påpeker – dette er filmer som produsenter og filmskaperne har brukt årevis og masse penger på å lage, og som vi som samfunn har brukt millioner av kroner for å produsere gjennom statlig filmstøtte. Du sier de blir vanskelige for publikum å velge. Her vil jeg føye til – de blir vanskelige for kinoene å selge også – fordi de forsvinner i det massive trykket av norske filmer som er nå.

 I de 10 resterende månedene i året slippes det 14 norske filmer. Det vil si over tre uker mellom hver film. Og i hele sommer hadde kun én norsk film premiere, «Vegg vegg vegg».

Vi har masse plass til 30 norske filmer i året. Men alle kan ikke komme på en gang. Hadde de vært spredt utover hele året, ville noen filmer tape på dårlig plassering i en godværsperiode på sommeren. Men for de norske filmene som helhet ville det gitt et langt bedre besøk. Mener jeg.

 Dette er dessverre ikke unikt for i år, men slik vi har det hvert år.

Debatt om norske kinofilmers tilgjengelighet

Debatt om norske kinofilmers tilgjengelighet

Kannibalisme, Halloween eller for få små saler? Det har oppstått debatt på sosiale medier om kinoenes programmering av norske filmer. Her er en tråd om hva som skjedde da Endre Lund Eriksen ville se «Titina» og «Thomas mot Thomas» på kino i Tromsø.

Forfatter og filmskaper Endre Lund Eriksen ønsket å gå på kino forrige helg og se en ny norsk film. Det stod mellom Titina eller Thomas mot Thomas, som begge hadde premiere helgen før (fredag 21.oktober). Da han sjekker programmet til Aurora kino Fokus i Tromsø, var det ingen visninger av Titina og bare én visning av Thomas mot Thomas.

Han skriver i et innlegg på Facebook-siden sin:

(…) Dette er for dårlig, Aurora Fokus Kino! Og det hjelper ikke å skylde på lave forventede publikumstall. Når nye norske filmer får få og dårlige visningstider ligner det mest av alt på sabotasje av den norske filmbransjen. Hvordan kan vi som publikummere velge nye norske filmer når de enten ikke er satt opp, eller er satt opp på så odde tidspunkt at de blir nesten umulige å velge? Aurora Kino, som er den største kinobedriften i landsdelen, må ta ansvar for bransjen den er en del av. Hvis norske kinoer fortsetter på denne måten, ødelegges publikumsgrunnlaget for en hel bransje. Og like viktig: vi som publikummere får et dårligere tilbud. Skjerpings, Fokus!

Rushprint tok kontakt med direktør i Aurora kino IKS, Geir Martin Jensen, og «koblet» han på Facebook-innlegget til Eriksen. Den påfølgende utvekslingen er gjengitt med samtykke fra Eriksen og Jensen.

Jensen skriver tilbake på Eriksens tråd:

(…)

Innlegget ditt faller meg tungt for brystet. Her skriver du mye som jeg ønsker å kommentere, men først vil jeg beklage at du ikke fant passende forestillinger på disse to filmene i helgen. Vi hadde en spesiell Halloween-satsning denne helgen, som gjorde at det var mange flere skrekkfilm-visninger, og dessverre færre visninger enn normalt på enkelte filmer. I tillegg begrenses vi av at vi «bare» har 6 saler.

Det aller viktigste for meg å få frem er følgende: Er det noe som er spesielt viktig for meg, så er det at vi skal prioritere norske filmer. Og det gjør vi også.

Vi setter opp alle norske filmer som er i ordinær distribusjon, uten unntak, og prøver så langt det lar seg gjøre også å prioritere dem mht. saler og tidspunkt.

På de 10 ukene siden skolestart har vi hatt premiere på 17 (!) norske filmer, og alle disse søker vi å prioritere så godt vi kan.

 I løpet av de samme ukene har vi i tillegg hatt eksklusive premierevisninger med besøk av skuespillere og filmskapere på de norske filmene «Krigere», «Vegg vegg vegg», «Storm», «Krigsseileren», «Forbannelsen», «Si ingenting» og «Titina». Og i løpet av de neste ukene skal vi ha arrangementer og besøk på de norske filmene «Tystnaden i Sapmi», «Hva skjedde med Torstein Raaby» og «Kampen om Narvik».

I tillegg har vi nå på lørdag «Den Store Kinodagen», hvor hele 18 (!) av 38 visninger er på norske filmer.

Så for å kommentere litt på de to titlene du nevner. «Thomas og Thomas» – som for øvrig er en helt fantastisk film – hadde premiere fredag 21.oktober. På de 9 dagene siden premieredagen har vi hatt 13 visninger av filmen, til ulike tidspunkt på dagen. Mange av visningene har vært «prime time» på kvelden. Det er kun Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger som har hatt flere visninger av filmen, og kun Oslo og Stavanger som har hatt større salskapasitet på filmen. Dette er byer som er vesentlig større enn Tromsø, og med mye større salskapasitet.

Ingen av visningene våre har vært i nærheten av å være fulle, så kapasiteten har vært tilstrekkelig på akkurat disse visningene. Til tross for dette, har kun 103 sett filmen hos oss. Et ufortjent lite antall, filmens kvalitet tatt i betraktning. Men samtidig et bra besøk hvis vi sammenligner oss med andre byer. Det er også begrenset hvor høyt vi kan prioritere en film som har 6 besøk hos oss prime time på premierefredagen.

 Mye av det samme bildet gjelder «Titina», en annen norsk filmperle som hadde premiere 21.oktober. 11 visninger på 9 dager, og 171 besøk. Samlet sal-kapasitet på visningene hos oss var 2.260. Vi tar dog selvkritikk på at denne filmen ikke hadde visninger i helgen, det burde den. Det er både jeg og vår programsjef enige i. Men det ligger ikke noen bevisst nedprioritering bak dette, og to andre norske barnefilmer hadde visninger i helgen.

En ting som har endret seg etter digitaliseringen av kinoen for ti år siden, er at vi nå har mulighet til å la filmene spille over en mye lengre periode enn tidligere. Og det gjør vi. Vi lar ofte mindre kvalitetsfilmer rusle og gå mye lenger enn før, selv om filmene ikke spiller hver dag, eller hver helg. Det betyr at folk som hører om filmene gjennom «word of mouth», kan få en mulighet til å få sett filmene. Både «Thomas og Thomas» og «Titina» kommer nok til å gå på kino i en periode videre fremover, «Titina» kanskje helt opp mot jul. «Titina» går i dag kl. 17.00, og har visninger hver kveld resten av uken.

Eriksen skriver tilbake:

(…) Jeg skjønner at manglende «Titina»-programmering i helga var en glipp, men som du vet er de første helgene etter premieren veldig viktige for en ny film. Noen ganger er det uflaks med timinga (f.eks. godt vær, andre og større filmer samme premierehelg) som gjør at folk som faktisk har tenkt å se en film, ikke får gjort det. Og det er ikke alle som vet at noen filmer kan bli tatt av plakaten etter så kort tid.

 Derfor er det viktig for nye norske filmer at kinoene fortsetter å sette opp filmene også etter den første uka, og på gode og forskjellige tidspunkt, slik at flere får mulighet til å velge dem. Det burde være mulig når man har flere saler, uten at det går ut over bredden i tilbudet eller mer innbringende programmeringer. Dessverre melder flere norske produsenter om at de sliter med at kinoene gir få og dårlige visningstider til filmene deres. En ting er at det er fortvilende for produsenter og filmskapere som har brukt årevis og masse penger på å lage filmene, enda verre er det at vi som samfunn har brukt millioner av kroner på å produsere disse gjennom statlig filmstøtte, og så blir de vanskelige for publikum å velge.

Jeg håper dere kan sette opp flere visninger av «Titina» neste helg (sist jeg sjekket var det kun en visning lørdag), og også gi «Thomas mot Thomas» flere visninger. Og jeg oppfordrer dere til å programmere norske filmer mer systematisk også etter første uke. (…)

Jensen svarer:

(…) Jeg tror nok heller man her bør fokusere på den strukturelle utfordringen som ligger i bunn. Og det er at de norske filmene kommer så «klumpvis» på høsten at de kannibaliserer hverandre, både hva gjelder besøk, og hva gjelder visningsplass på kinoene. En ting er i de store byene, hvor det er mange saler å ta av. Men de fleste kinoene i Norge har kun 1-2-3 saler. Vi på Aurora kino har 6 saler i Tromsø, 3 i Alta, 2 i Narvik, og én sal i Kirkenes, Lakselv og Vardø. Da er det begrenset hva vi når over av filmer, når publikum også skal tilbys et utvalg av filmer fra andre deler av verden også.

Så vidt jeg kan se har/hadde 30 norske filmer ordinær kinopremiere i år. Hele 16 av disse har premiere i en kort og hektisk periode fra 23.september til 18.november! For å si det i klartekst – over halvparten av de norske filmene kommer innenfor en kort periode på under to måneder! I nettopp den perioden som «Thomas vs Thomas» og «Titina» hadde premiere.

Vi har i høst i snitt to nye norske premierer hver helg. Hvordan skal vi klare å gi alle disse filmene nok plass og oppmerksomhet? Spesielt når vi ønsker å rydde plass for dem i helg 2, 3 og 4 også

 Som du helt riktig påpeker – dette er filmer som produsenter og filmskaperne har brukt årevis og masse penger på å lage, og som vi som samfunn har brukt millioner av kroner for å produsere gjennom statlig filmstøtte. Du sier de blir vanskelige for publikum å velge. Her vil jeg føye til – de blir vanskelige for kinoene å selge også – fordi de forsvinner i det massive trykket av norske filmer som er nå.

 I de 10 resterende månedene i året slippes det 14 norske filmer. Det vil si over tre uker mellom hver film. Og i hele sommer hadde kun én norsk film premiere, «Vegg vegg vegg».

Vi har masse plass til 30 norske filmer i året. Men alle kan ikke komme på en gang. Hadde de vært spredt utover hele året, ville noen filmer tape på dårlig plassering i en godværsperiode på sommeren. Men for de norske filmene som helhet ville det gitt et langt bedre besøk. Mener jeg.

 Dette er dessverre ikke unikt for i år, men slik vi har det hvert år.

MENY