Den norske nittitallsfilmens betydning

Den norske nittitallsfilmens betydning

Etter vårens presentasjon av norsk nittitallsfilm, fortsetter Vega kino sin serie denne høsten med nye filmer og gjester. Her er oppdatert program.

Foto fra Ti kniver i hjertet

1990-tallet i norsk film var en overgangsfase mellom det gamle og det nye, mellom ulike generasjoner. En ny filmserie ser på epokens betydning og inviterer til møter med filmskaperne som fikk sine gjennombrudd da.

I våres og i sommer har publikum på Vega kino kunne møte Torun Lian, Bent Hamer, Vibeke Idsøe og Erik Gustavson – for å nevne noen. Denne høsten er det blant andre Marius Holst, Unni Straume og Pål Sletaune som står for tur.

«1990-tallet i norsk film – en kunstnerisk utviklingsreise» er overskriften for presentasjonen som kurator Jan Erik Holst har valgt.

«Tiåret mellom norsk films internasjonale gjennombrudd på 80-tallet, med Orions belte og Veiviseren, og det oppblomstrende 2000-tallet, med nytt filmfond, ny filmskole og mange nye yngre skuespillere og filmfolk, er en spennende periode. Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes.»

Hva var det som kjennetegnet dette tiåret? Hva slags filmbransje hadde vi den gangen? Hva hadde nittitallistene i norsk film til felles?

Holst har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, men var også sentral premissleverandør for den norske filmpolitikken i denne perioden som direktør i Norsk filminstitutt.

Alle visninger i Vega 3, Kl. 18.00

Program:

27.september: «Realismen er død». Den nye konseptuelle filmstilen. En samtale med Marius Holst. Visning av Ti kniver i hjertet (1994).

18. oktober: Poet og regissør. Unni Straumes filmunivers tar pulsen på ti-året. Under samtalen viser vi utdrag av flere av hennes filmer og avrunder med Thranes Metode (1998).

18. november: Norwave i Cannes 1997. En samtale med Pål Sletaune om hans uttrykksfulle og tilnærmet surrealistiske filmunivers som ble hyllet under i Kritikeruken langs Croissetten dette året. Visning av Budbringeren (1997).

18. desember: Norsk film A/S som filmens Nasjonalteater. En samtale med tidligere kunstnerisk leder, teatersjef, filmprodusent og operadirektør Tom Remlov og regissør Hans Petter Moland om kunstnerisk investering, 3-filmsmodellen og utviklingen i selskapet fra 1995 fram til nedleggelse i 2001 samt en oppsummering av ti-året. Visning av Aberdeen (2000).

I tillegg (foreløpig uten dato): Når virkeligheten blir fiksjon. En samtale med Eva Isaksen om hennes arbeid i film og fjernsyn. Visning av Over stork og stein (1994). Bonus i desember: Når nettene blir lange (2000), Mona Hoels fornøyelige polsk-norske komedie, Norges eneste Dogme-sertifiserte film, et fast innslag i  Vegas desember-program.

Den norske nittitallsfilmens betydning

Den norske nittitallsfilmens betydning

Etter vårens presentasjon av norsk nittitallsfilm, fortsetter Vega kino sin serie denne høsten med nye filmer og gjester. Her er oppdatert program.

Foto fra Ti kniver i hjertet

1990-tallet i norsk film var en overgangsfase mellom det gamle og det nye, mellom ulike generasjoner. En ny filmserie ser på epokens betydning og inviterer til møter med filmskaperne som fikk sine gjennombrudd da.

I våres og i sommer har publikum på Vega kino kunne møte Torun Lian, Bent Hamer, Vibeke Idsøe og Erik Gustavson – for å nevne noen. Denne høsten er det blant andre Marius Holst, Unni Straume og Pål Sletaune som står for tur.

«1990-tallet i norsk film – en kunstnerisk utviklingsreise» er overskriften for presentasjonen som kurator Jan Erik Holst har valgt.

«Tiåret mellom norsk films internasjonale gjennombrudd på 80-tallet, med Orions belte og Veiviseren, og det oppblomstrende 2000-tallet, med nytt filmfond, ny filmskole og mange nye yngre skuespillere og filmfolk, er en spennende periode. Støtteordningene til både spillefilm og kortfilm ble lagt om, det kom en ny generasjon regissører og produsenter og norske filmer fikk internasjonal oppmerksomhet på ledende festivaler, som Berlin og Cannes.»

Hva var det som kjennetegnet dette tiåret? Hva slags filmbransje hadde vi den gangen? Hva hadde nittitallistene i norsk film til felles?

Holst har lang erfaring som filmkritiker, foreleser og formidler, men var også sentral premissleverandør for den norske filmpolitikken i denne perioden som direktør i Norsk filminstitutt.

Alle visninger i Vega 3, Kl. 18.00

Program:

27.september: «Realismen er død». Den nye konseptuelle filmstilen. En samtale med Marius Holst. Visning av Ti kniver i hjertet (1994).

18. oktober: Poet og regissør. Unni Straumes filmunivers tar pulsen på ti-året. Under samtalen viser vi utdrag av flere av hennes filmer og avrunder med Thranes Metode (1998).

18. november: Norwave i Cannes 1997. En samtale med Pål Sletaune om hans uttrykksfulle og tilnærmet surrealistiske filmunivers som ble hyllet under i Kritikeruken langs Croissetten dette året. Visning av Budbringeren (1997).

18. desember: Norsk film A/S som filmens Nasjonalteater. En samtale med tidligere kunstnerisk leder, teatersjef, filmprodusent og operadirektør Tom Remlov og regissør Hans Petter Moland om kunstnerisk investering, 3-filmsmodellen og utviklingen i selskapet fra 1995 fram til nedleggelse i 2001 samt en oppsummering av ti-året. Visning av Aberdeen (2000).

I tillegg (foreløpig uten dato): Når virkeligheten blir fiksjon. En samtale med Eva Isaksen om hennes arbeid i film og fjernsyn. Visning av Over stork og stein (1994). Bonus i desember: Når nettene blir lange (2000), Mona Hoels fornøyelige polsk-norske komedie, Norges eneste Dogme-sertifiserte film, et fast innslag i  Vegas desember-program.

MENY