Danskene flagger ut til Sverige og Norge

Danskene flagger ut til Sverige og Norge

Strømmetjenestene har sluttet å bestille filmer og serier fra danske produsenter på grunn av konflikt om rettigheter. Nå velger danskene å flagge ut til Sverige og Norge.

Det kan bli langt flere danskproduserte serier fra Norge enn bare «Ragnarok».

Det danske produksjonsmiljøet har havnet i en ulykksalig situasjon: De har ikke mottatt noen nye bestillinger på serier eller filmer fra de store strømmetjenestene på uvanlig lenge. Produsent Meta Louise Foldager i Sam Production, som står bak Ragnarok og Borgen (for å nevne noen titler), kunne nylig fortelle til avisen Politiken at de ikke har fått en bestilling siden september i fjor. Hun anslår at hun har mistet en omsetning på en halv milliard. De er alle sammen prosjekter de skulle vært igang med siden september i 2021 og fram til 2022-23.

Hovedårsaken til frafallet er konflikten mellom rettighetsorganisasjonen Create Denmark (for skuespillere, forfattere, regissører og filmarbeidere) og strømmetjenestene om rettigheter. I fjor inngikk Create Denmark en avtale med den danske Produsentforeningen om betaling av rettigheter på strømmefilmer og serier. Avtalen trådte i kraft fra nyttår og resulterte i at strømmetjenestene sluttet å bestille mer. De oppfattet at den var for kostbar.

«Det er lenge siden jeg hadde de første møtene med Amazon, Apple, Disney+ og Paramount Global,» skrev Foldager nylig på Facebook. «Jeg opplever de som kjøpesterke kunder som satt med sjekkheftet fremme og hadde stor appetitt på dansk innhold. Men så forstummet alle samtaler med disse nye kundene på nyåret på grunn av denne konflikten. Alt ble stille. Samtalen fortsetter fint i Sverige og Norge. Akkurat som mitt pågående samarbeid med Netflix opphører i Danmark og dreier seg inn mot andre land.»

Og det er det som skjer nå, om vi skal tro danske produsenter. De «flagger ut» for å produsere i Sverige – og i Norge. Nabolandene har kommet i mål med et avtaleverk med blant annet Netflix, og har begge insentivordninger.

«Jeg fokuserer nå stort sett alle krefter og alle medarbeidere mot Sverige, Norge og andre land,» sier Foldager.

Sam Productions har nå etablert seg i Sverige med produsent Maria Dahlin. I Norge har Sam  som kjent produsert flere sesonger av norske serien Ragnarok. Men vi bør altså regne med flere søknader til den norske insentivordningen fra Sam og danske produsenter i tiden framover.

Danskene flagger ut til Sverige og Norge

Danskene flagger ut til Sverige og Norge

Strømmetjenestene har sluttet å bestille filmer og serier fra danske produsenter på grunn av konflikt om rettigheter. Nå velger danskene å flagge ut til Sverige og Norge.

Det kan bli langt flere danskproduserte serier fra Norge enn bare «Ragnarok».

Det danske produksjonsmiljøet har havnet i en ulykksalig situasjon: De har ikke mottatt noen nye bestillinger på serier eller filmer fra de store strømmetjenestene på uvanlig lenge. Produsent Meta Louise Foldager i Sam Production, som står bak Ragnarok og Borgen (for å nevne noen titler), kunne nylig fortelle til avisen Politiken at de ikke har fått en bestilling siden september i fjor. Hun anslår at hun har mistet en omsetning på en halv milliard. De er alle sammen prosjekter de skulle vært igang med siden september i 2021 og fram til 2022-23.

Hovedårsaken til frafallet er konflikten mellom rettighetsorganisasjonen Create Denmark (for skuespillere, forfattere, regissører og filmarbeidere) og strømmetjenestene om rettigheter. I fjor inngikk Create Denmark en avtale med den danske Produsentforeningen om betaling av rettigheter på strømmefilmer og serier. Avtalen trådte i kraft fra nyttår og resulterte i at strømmetjenestene sluttet å bestille mer. De oppfattet at den var for kostbar.

«Det er lenge siden jeg hadde de første møtene med Amazon, Apple, Disney+ og Paramount Global,» skrev Foldager nylig på Facebook. «Jeg opplever de som kjøpesterke kunder som satt med sjekkheftet fremme og hadde stor appetitt på dansk innhold. Men så forstummet alle samtaler med disse nye kundene på nyåret på grunn av denne konflikten. Alt ble stille. Samtalen fortsetter fint i Sverige og Norge. Akkurat som mitt pågående samarbeid med Netflix opphører i Danmark og dreier seg inn mot andre land.»

Og det er det som skjer nå, om vi skal tro danske produsenter. De «flagger ut» for å produsere i Sverige – og i Norge. Nabolandene har kommet i mål med et avtaleverk med blant annet Netflix, og har begge insentivordninger.

«Jeg fokuserer nå stort sett alle krefter og alle medarbeidere mot Sverige, Norge og andre land,» sier Foldager.

Sam Productions har nå etablert seg i Sverige med produsent Maria Dahlin. I Norge har Sam  som kjent produsert flere sesonger av norske serien Ragnarok. Men vi bør altså regne med flere søknader til den norske insentivordningen fra Sam og danske produsenter i tiden framover.

MENY