De nominerte til Amandus Blikkfang

De nominerte til Amandus Blikkfang

Studentproduksjoner utgjør flertallet av filmene som er nominert til Amandus Blikkfang –
en filmfestival som fokuserer på studentfilmer og filmskapere fra hele Norden i alderen 20-26 år.

Foto: «Hodeløs» av Abel Skancke Aarflot 

Amandus Blikkfang er den nye filmfestivalen til Amandusfestivalen som fokuserer på studentfilmer og filmskapere fra hele Norden i alderen 20-26 år. Festivalen ble første gang arrangert i Lillehammer i september 2021 og arrangerer sin andre utgave 8. – 10. september.

Festivalen har sitt hovedfokus på de sosiale møtene mellom unge voksne filminteresserte. Kinosalen er flyttet ut i et stort bakgårdstelt ved kulturhuset Fabrikken. Det gjør den «mer nedpå og uformell enn andre tilsvarende filmfestivaler, men vi tror det også gjør festivalen enda mer minneverdig,» skriver festivallederne Eivind M. Nordengen og Stine Marie Solem i en pressemelding.

En utvelgelseskomité har plukket ut 22 nominerte filmer av 163 påmeldte til et program som skal være «det beste av ung filmproduksjon i Norden».

«Filmene viser stor bredde i både innhold, kunstnerisk uttrykk og tematikk. Her finner vi både mørke og alvorlige fortellinger, til lystige og humoristiske filmer. Vi finner lekre produksjoner som ser ut som en profesjonell spillefilm, men også filmer som utfordrer de kunstneriske uttrykket man kan skape med filmformatet. Vi tror alle bør kunne finne noe å like på årets program.»

Studentfilmene utgjør en majoritet. Her finner vi tre av vårens eksamensfilmer fra Den norske filmskolen, samt to filmer fra dokumentarlinjen på TV-skolen i Lillehammer. Høyskolen Kristiania/Westerdals henger også på med to nominasjoner, og i tillegg finner vi filmer fra Oslo Fotokunstskole, NTNU og Høgskolen i Volda.

Halvparten av årets filmer er fra andre nordiske land enn Norge. En del av filmene er også laget utenom filmutdanninger.

«Det er også morsomt å se at det er en god blanding av gjengangere og nykommere på listen over filmskapere,» uttaler Nordengen og Solem. «Noe av målet med satsingen på en eldre målgruppe for Amandusfestivalen, har vært å kunne følge filmskapere lengre, hele veien fra sin spede begynnelse som filminteressert ungdom, til ferdigutdannet filmskaper fra en filmskole. Dette er vi glade for å se at vi lykkes med.»

De nominerte:

ABLAZE av Sverre Aune (Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin, Tyskland, Norge) • ALWAYS IN CHARACTER av Lasse Gottlieb (Panorama Academy, Danmark) • APEX POINT av Jacob Møller (The Animation Workshop, Danmark) • BAD LESBIAN av Simone Norberg (Sverige) • CONTINENTAL av Henrik Trøan Schefte, Snorre Johnsen Ulvåg (NTNU, Norge) • DANSA MIN DOCKA av Jasmijn Kooijman (HDK Valand, Sverige) • DØDEN PÅ BUSSTOPPET av Maja Kjellstad Aanonsen (Høgskolen i Volda, Norge) • GJENSYN av Iain Aigin Stronach Forbes (Den norske filmskolen, Norge) • GUDENE VET av Mone Frogg (Norge) • HEJ KÄRA MAMMA av Akiko Ahlstrand (Gøteborg Folkhøgskola, Sverige) • HODELØS av Abel Skancke Aarflot (Oslo Fotokunstskole, Norge) • HUMOR PÅ ALVOR av Hedda Gundersen Gullikstad (Høgskolen i Innlandet, Norge) • INNVANDRERNE av Filip Emanuel Søgnen Kaloudis (Norge) • KISS ME, NEVER av Anna Eline Friis-Rasmussen (Den danske filmskolen, Danmark) • KOSMOS av Anders Davidsen (Den norske filmskolen, Norge) • LAMENT av Anne Sinéad Hodgers (The Animation Workshop, Danmark) • MY FATHER, THE KING OF FISH av Julia Ammouri (Stockholms Konstnärliga Högskola, Sverige) • NOEN Å HENGE MED av Jesper Vigander Edwin (Westerdals, Norge) • NULL FIRE av Marius Burkovskis Jacobsen (Norge) • PAPPA av Ingrid Marie Røine (Norge) • POLITICALLY AUTOIMMUNE av Iver Neset (Norge) • SELLOUT av Adrian Blomqvist (Arcada University of applied sciences, Finland) • SLURP av Gustav Lillebror Ekander (Skurup Folkhögskola, Sverige) • SUPERDUPERMEGAGIGASINGEL av Håkon Anton Olavsen (Den norske filmskolen, Norge) • SØVNDYTTER av Julian Solli (Norge) • TELL YOU ABOUT: THE BIRDS AND THE BEES, SAGITTARIUS RISING av Pollyanna Popermâjer (Malmö Universitet, Sverige) • THE GENERAL’S ROOM av Georges (The Animation Workshop, Danmark) • THE LAST PICTURE SHOW av Matilda Friman (HDK Valand, Sverige) • THE NEGRO SPACE PROGRAM ® av Marien Singbo Wa Tata (Sverige) • THE PAPER av Katariina Anna Maria Haukka (Turku AMK, Finland) • TIL ODEL OG EIE av Una Solvik Golmen (Høgskolen i Innlandet, Norge) • UNDER MOLDA av Bendik D. Antonsen (Westerdals, Norge) • UNITY OF OPPOSITES av Alfred Hedbratt (HDK Valand, Sverige)

 

De nominerte til Amandus Blikkfang

De nominerte til Amandus Blikkfang

Studentproduksjoner utgjør flertallet av filmene som er nominert til Amandus Blikkfang –
en filmfestival som fokuserer på studentfilmer og filmskapere fra hele Norden i alderen 20-26 år.

Foto: «Hodeløs» av Abel Skancke Aarflot 

Amandus Blikkfang er den nye filmfestivalen til Amandusfestivalen som fokuserer på studentfilmer og filmskapere fra hele Norden i alderen 20-26 år. Festivalen ble første gang arrangert i Lillehammer i september 2021 og arrangerer sin andre utgave 8. – 10. september.

Festivalen har sitt hovedfokus på de sosiale møtene mellom unge voksne filminteresserte. Kinosalen er flyttet ut i et stort bakgårdstelt ved kulturhuset Fabrikken. Det gjør den «mer nedpå og uformell enn andre tilsvarende filmfestivaler, men vi tror det også gjør festivalen enda mer minneverdig,» skriver festivallederne Eivind M. Nordengen og Stine Marie Solem i en pressemelding.

En utvelgelseskomité har plukket ut 22 nominerte filmer av 163 påmeldte til et program som skal være «det beste av ung filmproduksjon i Norden».

«Filmene viser stor bredde i både innhold, kunstnerisk uttrykk og tematikk. Her finner vi både mørke og alvorlige fortellinger, til lystige og humoristiske filmer. Vi finner lekre produksjoner som ser ut som en profesjonell spillefilm, men også filmer som utfordrer de kunstneriske uttrykket man kan skape med filmformatet. Vi tror alle bør kunne finne noe å like på årets program.»

Studentfilmene utgjør en majoritet. Her finner vi tre av vårens eksamensfilmer fra Den norske filmskolen, samt to filmer fra dokumentarlinjen på TV-skolen i Lillehammer. Høyskolen Kristiania/Westerdals henger også på med to nominasjoner, og i tillegg finner vi filmer fra Oslo Fotokunstskole, NTNU og Høgskolen i Volda.

Halvparten av årets filmer er fra andre nordiske land enn Norge. En del av filmene er også laget utenom filmutdanninger.

«Det er også morsomt å se at det er en god blanding av gjengangere og nykommere på listen over filmskapere,» uttaler Nordengen og Solem. «Noe av målet med satsingen på en eldre målgruppe for Amandusfestivalen, har vært å kunne følge filmskapere lengre, hele veien fra sin spede begynnelse som filminteressert ungdom, til ferdigutdannet filmskaper fra en filmskole. Dette er vi glade for å se at vi lykkes med.»

De nominerte:

ABLAZE av Sverre Aune (Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin, Tyskland, Norge) • ALWAYS IN CHARACTER av Lasse Gottlieb (Panorama Academy, Danmark) • APEX POINT av Jacob Møller (The Animation Workshop, Danmark) • BAD LESBIAN av Simone Norberg (Sverige) • CONTINENTAL av Henrik Trøan Schefte, Snorre Johnsen Ulvåg (NTNU, Norge) • DANSA MIN DOCKA av Jasmijn Kooijman (HDK Valand, Sverige) • DØDEN PÅ BUSSTOPPET av Maja Kjellstad Aanonsen (Høgskolen i Volda, Norge) • GJENSYN av Iain Aigin Stronach Forbes (Den norske filmskolen, Norge) • GUDENE VET av Mone Frogg (Norge) • HEJ KÄRA MAMMA av Akiko Ahlstrand (Gøteborg Folkhøgskola, Sverige) • HODELØS av Abel Skancke Aarflot (Oslo Fotokunstskole, Norge) • HUMOR PÅ ALVOR av Hedda Gundersen Gullikstad (Høgskolen i Innlandet, Norge) • INNVANDRERNE av Filip Emanuel Søgnen Kaloudis (Norge) • KISS ME, NEVER av Anna Eline Friis-Rasmussen (Den danske filmskolen, Danmark) • KOSMOS av Anders Davidsen (Den norske filmskolen, Norge) • LAMENT av Anne Sinéad Hodgers (The Animation Workshop, Danmark) • MY FATHER, THE KING OF FISH av Julia Ammouri (Stockholms Konstnärliga Högskola, Sverige) • NOEN Å HENGE MED av Jesper Vigander Edwin (Westerdals, Norge) • NULL FIRE av Marius Burkovskis Jacobsen (Norge) • PAPPA av Ingrid Marie Røine (Norge) • POLITICALLY AUTOIMMUNE av Iver Neset (Norge) • SELLOUT av Adrian Blomqvist (Arcada University of applied sciences, Finland) • SLURP av Gustav Lillebror Ekander (Skurup Folkhögskola, Sverige) • SUPERDUPERMEGAGIGASINGEL av Håkon Anton Olavsen (Den norske filmskolen, Norge) • SØVNDYTTER av Julian Solli (Norge) • TELL YOU ABOUT: THE BIRDS AND THE BEES, SAGITTARIUS RISING av Pollyanna Popermâjer (Malmö Universitet, Sverige) • THE GENERAL’S ROOM av Georges (The Animation Workshop, Danmark) • THE LAST PICTURE SHOW av Matilda Friman (HDK Valand, Sverige) • THE NEGRO SPACE PROGRAM ® av Marien Singbo Wa Tata (Sverige) • THE PAPER av Katariina Anna Maria Haukka (Turku AMK, Finland) • TIL ODEL OG EIE av Una Solvik Golmen (Høgskolen i Innlandet, Norge) • UNDER MOLDA av Bendik D. Antonsen (Westerdals, Norge) • UNITY OF OPPOSITES av Alfred Hedbratt (HDK Valand, Sverige)

 

MENY