Vestnorsk satser på nye og etablerte talenter

Vestnorsk satser på nye og etablerte talenter

Nye og etablerte talenter skal utfordre sjangergrensene i et knippe nye filmprosjekter som har fått tilskudd fra Vestnorsk filmsenter.

Foto fra «Exponert»

Fire kortfilmer og én dokumentarserie fikk produksjonsstøtte da Vestnorsk filmsenter forrige uke foretok sine tildelinger. Det ble også gitt utviklingsstøtte til 9 prosjekter.

Exponert er et portrett av skikjøreren Nikolai Schirmer som filmskaper Heidi Kysnes Høyheim skal følge gjennom en ny dokumentarserie. Produsent er Screen Story Film og TV as ved Anders Hereid.

«Serien følger skikjøreren Nikolai Schirmer i løpet av et par års tid, siden han fikk utmerkelsen European Skier of the Year i 2020. Den skal fortelle om hans liv, hans lidenskap, hans utfordringer av risiko, hans miljøbevissthet og hans formidlings- og forretningstalent. Han produserer jevnlig videoer som publiseres på sosiale medier, og han er ettertraktet av sponsorer. Og han har kjæreste.

«Dette er en spektakulær serie som kommer til å ha et bredt nedslagsfelt, ikke bare i skimiljøer, men også blant folk flest. Ganske enkelt fordi hovedpersonen så godt gir av seg selv!»

Kortfilmer som fikk produksjonstilskudd:

Å høre deg synge
Produsent: Zarepta Film Production as v/ Siv Aksnes. Manus og regi: Jade Hærem Aksnes

95 år gamle Thoras 17. mai-feiring forstyrres av minnene fra 17. mai 1945 da hun var kjent som en såkalt tyskerjente. Begrunnelse for tildelingen: «Et utmerket kortfilmprosjekt på ca. fem minutter som skal skape spørsmål om begreper som frihet og rettferdighet knyttet til to situasjoner i henholdsvis 1945 og 2022, på nasjonaldagen 17. mai. I nåtid sitter 95 år gamle Thora på sykehjemmet for å feire, men minnene om hvordan hun ble behandlet som tyskerjente i 1945, og utsatt for overgrep, overvelder henne. Sømløst skal kortfilmen bevege seg i tid mellom den unge og den eldre Thora, med tonene av «Ja, vi elsker» i kulissene. Et sterkt kortfilmprosjekt om en overlever av stigmatiseringen av begrepet «tyskertøs». Regissør Jade Hærem Aksnes har laget flere gode kortfilmer tidligere.»

Alrik
Produsent: Kompendium as v/ John Kaare Hoversholm. Manus og regi: Simon Eidesvik

«Filmen begynner med tre personer i tjueårene som har en uhørlig krangel. Plutselig blir de stille; det kommer en fjerde person, Fillip, som skal bli med dem på fjelltur. Det fremstår som god stemning, men på turen opp mot Vidden kommer hint om at gjengen har en mørk fortid, de andre mener at Fillip må betale. Stemningen blir mer og mer amper ettersom de nærmer seg toppen. Vennene krangler om hva de skal gjøre med Fillip. Når de kommer opp er de blitt enige. Fillip er lurt inn i en dødelig felle.»
«Dette kortfilmprosjektet fokuserer på et nytt ungt talent i bergensregionen, Simon Eidesvik. Filmen skal spilles inn med et aktivt kameraspråk for å speile relasjonene mellom de unge menneskene, og vil kreve et gjennomarbeidet arrangement mellom stab og skuespillere. Prosjektet har en erfaren linjeprodusent med seg på laget som produsent, og prosjektet kan være realiserbart med støtten fra Vestnorsk filmsenter.»

Tyrannen
Produsent: Mer Film i Vest as v/ Gary Cranner og Oda Kruse. Manus: Kristin Jess Rodin
Regi: Eirik Svensson

«Tyrannen har drept alle innbyggerne i landet sitt og oppnådd fenomenal suksess. Hun er på toppen av karrieren, men likevel er det noe som mangler i livet. Den store kjærligheten. Filmen er basert på Kristin Jess Rodins one-woman-show og skal i Eirik Svenssons regi bli en kortfilm som boltrer seg i filmatiske virkemidler og ukonvensjonelle former. Tematikken er lynende aktuell, og filmen skal bli både satirisk, humoristisk og pompøs på samme tid.»

Puls
Produsent: Blinkfilm as v/ Njål Lambrechts. Manus og regi: Lars Skorpen

Kortfilm på 6 minutter, en dansefilm med unge dansere satt til musikk av Steve Reich.

«Dansefilmen «Puls» skal utspille seg i et realistisk bymiljø. Fem venner oppdager en mann som ligger flatt ut på gaten, uten at man vet om han er død eller ruset. Vennegjengen agerer ulikt mot hendelsen, inntil mannen våkner. Dansen har som ide å kretse rundt empati for lidelse, eller et ønske om ikke å se den, eller engasjere seg. Filmen skal skifte mellom realistiske bevegelser og tydelig dans, understøttet av musikkstykket til Steve Reich, som har vært en avgjørende inspirasjonskilde for prosjektet. Prosjektet utvikles videre sammen med koreografen Marcello Raciti og danserne. Dette har gode forutsetninger for å bli en engasjerende og sosialt relevant liten kortfilm.»

Les mer om prosjektene som fikk utviklingstilskudd

Vestnorsk satser på nye og etablerte talenter

Vestnorsk satser på nye og etablerte talenter

Nye og etablerte talenter skal utfordre sjangergrensene i et knippe nye filmprosjekter som har fått tilskudd fra Vestnorsk filmsenter.

Foto fra «Exponert»

Fire kortfilmer og én dokumentarserie fikk produksjonsstøtte da Vestnorsk filmsenter forrige uke foretok sine tildelinger. Det ble også gitt utviklingsstøtte til 9 prosjekter.

Exponert er et portrett av skikjøreren Nikolai Schirmer som filmskaper Heidi Kysnes Høyheim skal følge gjennom en ny dokumentarserie. Produsent er Screen Story Film og TV as ved Anders Hereid.

«Serien følger skikjøreren Nikolai Schirmer i løpet av et par års tid, siden han fikk utmerkelsen European Skier of the Year i 2020. Den skal fortelle om hans liv, hans lidenskap, hans utfordringer av risiko, hans miljøbevissthet og hans formidlings- og forretningstalent. Han produserer jevnlig videoer som publiseres på sosiale medier, og han er ettertraktet av sponsorer. Og han har kjæreste.

«Dette er en spektakulær serie som kommer til å ha et bredt nedslagsfelt, ikke bare i skimiljøer, men også blant folk flest. Ganske enkelt fordi hovedpersonen så godt gir av seg selv!»

Kortfilmer som fikk produksjonstilskudd:

Å høre deg synge
Produsent: Zarepta Film Production as v/ Siv Aksnes. Manus og regi: Jade Hærem Aksnes

95 år gamle Thoras 17. mai-feiring forstyrres av minnene fra 17. mai 1945 da hun var kjent som en såkalt tyskerjente. Begrunnelse for tildelingen: «Et utmerket kortfilmprosjekt på ca. fem minutter som skal skape spørsmål om begreper som frihet og rettferdighet knyttet til to situasjoner i henholdsvis 1945 og 2022, på nasjonaldagen 17. mai. I nåtid sitter 95 år gamle Thora på sykehjemmet for å feire, men minnene om hvordan hun ble behandlet som tyskerjente i 1945, og utsatt for overgrep, overvelder henne. Sømløst skal kortfilmen bevege seg i tid mellom den unge og den eldre Thora, med tonene av «Ja, vi elsker» i kulissene. Et sterkt kortfilmprosjekt om en overlever av stigmatiseringen av begrepet «tyskertøs». Regissør Jade Hærem Aksnes har laget flere gode kortfilmer tidligere.»

Alrik
Produsent: Kompendium as v/ John Kaare Hoversholm. Manus og regi: Simon Eidesvik

«Filmen begynner med tre personer i tjueårene som har en uhørlig krangel. Plutselig blir de stille; det kommer en fjerde person, Fillip, som skal bli med dem på fjelltur. Det fremstår som god stemning, men på turen opp mot Vidden kommer hint om at gjengen har en mørk fortid, de andre mener at Fillip må betale. Stemningen blir mer og mer amper ettersom de nærmer seg toppen. Vennene krangler om hva de skal gjøre med Fillip. Når de kommer opp er de blitt enige. Fillip er lurt inn i en dødelig felle.»
«Dette kortfilmprosjektet fokuserer på et nytt ungt talent i bergensregionen, Simon Eidesvik. Filmen skal spilles inn med et aktivt kameraspråk for å speile relasjonene mellom de unge menneskene, og vil kreve et gjennomarbeidet arrangement mellom stab og skuespillere. Prosjektet har en erfaren linjeprodusent med seg på laget som produsent, og prosjektet kan være realiserbart med støtten fra Vestnorsk filmsenter.»

Tyrannen
Produsent: Mer Film i Vest as v/ Gary Cranner og Oda Kruse. Manus: Kristin Jess Rodin
Regi: Eirik Svensson

«Tyrannen har drept alle innbyggerne i landet sitt og oppnådd fenomenal suksess. Hun er på toppen av karrieren, men likevel er det noe som mangler i livet. Den store kjærligheten. Filmen er basert på Kristin Jess Rodins one-woman-show og skal i Eirik Svenssons regi bli en kortfilm som boltrer seg i filmatiske virkemidler og ukonvensjonelle former. Tematikken er lynende aktuell, og filmen skal bli både satirisk, humoristisk og pompøs på samme tid.»

Puls
Produsent: Blinkfilm as v/ Njål Lambrechts. Manus og regi: Lars Skorpen

Kortfilm på 6 minutter, en dansefilm med unge dansere satt til musikk av Steve Reich.

«Dansefilmen «Puls» skal utspille seg i et realistisk bymiljø. Fem venner oppdager en mann som ligger flatt ut på gaten, uten at man vet om han er død eller ruset. Vennegjengen agerer ulikt mot hendelsen, inntil mannen våkner. Dansen har som ide å kretse rundt empati for lidelse, eller et ønske om ikke å se den, eller engasjere seg. Filmen skal skifte mellom realistiske bevegelser og tydelig dans, understøttet av musikkstykket til Steve Reich, som har vært en avgjørende inspirasjonskilde for prosjektet. Prosjektet utvikles videre sammen med koreografen Marcello Raciti og danserne. Dette har gode forutsetninger for å bli en engasjerende og sosialt relevant liten kortfilm.»

Les mer om prosjektene som fikk utviklingstilskudd

MENY