Norske filmfolk invitert inn i Oscarakademiet

Norske filmfolk invitert inn i Oscarakademiet

Renate Reinsve, Yngvill Kolset Haga, Sturla Brandth Grøvlen og Anne Lajla Utsi er blant de utenlandske filmfolkene som nå er invitert inn som medlemmer av Oscar-akademiet.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences fortsetter sitt arbeid med å bedre mangfold og representasjon blant medlemmene. I går ble en ny liste med inviterte medlemmer offentliggjort. 397 amerikanske og internasjonale filmfolk er invitert inn, deriblant en rekke norske.

Skuespiller Renate Reinsve, casting director Yngvill Kolset Haga og filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen er invitert. Det er også leder av Samisk Internasjonale filminstitutt, norsksamiske Anne Lajla Utsi, samt de danske samarbeidspartnerne på Verdens verste menneske: klipperen Olivier Bugge Coutté og fotografen Kasper Tuxen. Andre nordiske inviterte er regissørene Amanda Kernell (Sameblod) og Jonas Poher Rasmussen (Flukt).

Av de inviterte er 44 prosent kvinner, 37 prosent «ikke-hvite» og 50 prosent «ikke-amerikanske». 54 ulike land er representert. På listen finner vi mange store profiler, fra musikkartister som Billie Eilish til nye stjerneskudd som skuespiller Anya Taylor-Joy.

Den nye listen inngår i akademiets «renovering» av medlemsmassen fra de siste årene. Listen har vist seg å inneholde mange sovende medlemmer – i tillegg til å være i hovedsak overveldende hvit. Endringene har kommet i  kjølvannet av en voksende kampanje for å bedre representasjonen av særlig kvinner og minoriteter, eksemplifisert gjennom #Metoo og #Oscarssowhite.

Dette har også virket positivt inn på representasjonen av filmfolk fra andre deler av verden, også fra Norge. Under forrige inkluderingsprosess på forsommeren 2020 ble 819 nye medlemmer tatt opp i akademiet. Sammensetningen utgjorde da 45 prosent kvinner, 35 prosent underrepresenterte «ethnic/racial communities» og 49 prosent internasjonale filmskapere og bransjefolk fra 68 land. På lista over inviterte var blant annet animatør og kortfilmskaper Anita Killi, lyddesigner Gisle Tveito og den blackfoot-ættede/norsk-samiske filmskaperen Elle-Máijá Tailfeathers.

Fra før er blant andre disse norske profilene medlemmer: Joachim Trier, Eskil Vogt, Christian Schaanning, Lise Fearnley, Torill Kove, Morten Tyldum, Joachim Rønning, Espen Sandberg, Harald Zwart og Liv Ullmann.

Norske filmfolk invitert inn i Oscarakademiet

Norske filmfolk invitert inn i Oscarakademiet

Renate Reinsve, Yngvill Kolset Haga, Sturla Brandth Grøvlen og Anne Lajla Utsi er blant de utenlandske filmfolkene som nå er invitert inn som medlemmer av Oscar-akademiet.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences fortsetter sitt arbeid med å bedre mangfold og representasjon blant medlemmene. I går ble en ny liste med inviterte medlemmer offentliggjort. 397 amerikanske og internasjonale filmfolk er invitert inn, deriblant en rekke norske.

Skuespiller Renate Reinsve, casting director Yngvill Kolset Haga og filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen er invitert. Det er også leder av Samisk Internasjonale filminstitutt, norsksamiske Anne Lajla Utsi, samt de danske samarbeidspartnerne på Verdens verste menneske: klipperen Olivier Bugge Coutté og fotografen Kasper Tuxen. Andre nordiske inviterte er regissørene Amanda Kernell (Sameblod) og Jonas Poher Rasmussen (Flukt).

Av de inviterte er 44 prosent kvinner, 37 prosent «ikke-hvite» og 50 prosent «ikke-amerikanske». 54 ulike land er representert. På listen finner vi mange store profiler, fra musikkartister som Billie Eilish til nye stjerneskudd som skuespiller Anya Taylor-Joy.

Den nye listen inngår i akademiets «renovering» av medlemsmassen fra de siste årene. Listen har vist seg å inneholde mange sovende medlemmer – i tillegg til å være i hovedsak overveldende hvit. Endringene har kommet i  kjølvannet av en voksende kampanje for å bedre representasjonen av særlig kvinner og minoriteter, eksemplifisert gjennom #Metoo og #Oscarssowhite.

Dette har også virket positivt inn på representasjonen av filmfolk fra andre deler av verden, også fra Norge. Under forrige inkluderingsprosess på forsommeren 2020 ble 819 nye medlemmer tatt opp i akademiet. Sammensetningen utgjorde da 45 prosent kvinner, 35 prosent underrepresenterte «ethnic/racial communities» og 49 prosent internasjonale filmskapere og bransjefolk fra 68 land. På lista over inviterte var blant annet animatør og kortfilmskaper Anita Killi, lyddesigner Gisle Tveito og den blackfoot-ættede/norsk-samiske filmskaperen Elle-Máijá Tailfeathers.

Fra før er blant andre disse norske profilene medlemmer: Joachim Trier, Eskil Vogt, Christian Schaanning, Lise Fearnley, Torill Kove, Morten Tyldum, Joachim Rønning, Espen Sandberg, Harald Zwart og Liv Ullmann.

MENY