Marianne Eyde 1949-2022

Marianne Eyde 1949-2022

Den norskfødte regissøren, som så levende skildret den peruanske bondebefolkningen, er gått bort i en alder av 73.

Livlige, engasjerte og alltid smilende Marianne Eyde døde 7. juni, bare 73 år gammel. Hun gjestet festivalen Film fra Sør flere ganger og ble et midtpunkt i dens internasjonale smeltedigel. Født og oppvokst i Tønsberg flyttet hun til i 1969 til Peru, etter studier i statsvitenskap i Paris. Der begynte hun å jobbe med aktiviteter for ungdom i Limas fattige bydel Comas. I årene 1973-1976 studerte hun medievitenskap ved Universitetet samme sted. Senere etablerte hun selskapet Kusi Films og arbeidet som selvstendig kortfilmskaper.

Etter nye år i Paris 1976-78 flyttet hun tilbake til Peru, hvor hun regisserte dokumentarfilmene Casire (1980) og Alpaca Breeders of Chimbova (1983). Eydes første spillefilm var Los ronderos (1987), med handling henlagt til bondeorganisasjonen Los Rondas Campesinas som organiserer forsvar mot kvegtyveri i det nordlige Peru. Eyde tok utgangspunkt i faktiske hendelser fra 1978-1980. Filmen solgte en halv million kinobilletter i landet. De peruanske bonde-organisasjonene var sentrale i produksjonen og distribusjonen av filmen.

Spillefilmen La carnada (1999) handler om kvinnelige fiskere. Eyde gjorde research blant fiskere i Lofoten og Lima, og forteller både om kvinner som fisker utfra behov og de som gjør det av lyst. Den var en av tre filmer som fikk offentlig støtte i Peru dette året, og fikk premiere ved Film fra Sør i Oslo i 1999.

I 2005 flyttet Eyde til Lofoten, til Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg og arbeid for Den kulturelle skolesekken. Hun regisserte Bare vær (2008) om Henningsvær og stedets lange tradisjon med produksjon og eksport av tørrfisk.

Jeg lærte henne å kjenne som en engasjert, internasjonalt fokusert og dyktig filmskaper. Med rette ble hun kalt folkets filmskaper. Hun vil bli dypt savnet i både Peru og Norge.

Jan Erik Holst

Marianne Eyde 1949-2022

Marianne Eyde 1949-2022

Den norskfødte regissøren, som så levende skildret den peruanske bondebefolkningen, er gått bort i en alder av 73.

Livlige, engasjerte og alltid smilende Marianne Eyde døde 7. juni, bare 73 år gammel. Hun gjestet festivalen Film fra Sør flere ganger og ble et midtpunkt i dens internasjonale smeltedigel. Født og oppvokst i Tønsberg flyttet hun til i 1969 til Peru, etter studier i statsvitenskap i Paris. Der begynte hun å jobbe med aktiviteter for ungdom i Limas fattige bydel Comas. I årene 1973-1976 studerte hun medievitenskap ved Universitetet samme sted. Senere etablerte hun selskapet Kusi Films og arbeidet som selvstendig kortfilmskaper.

Etter nye år i Paris 1976-78 flyttet hun tilbake til Peru, hvor hun regisserte dokumentarfilmene Casire (1980) og Alpaca Breeders of Chimbova (1983). Eydes første spillefilm var Los ronderos (1987), med handling henlagt til bondeorganisasjonen Los Rondas Campesinas som organiserer forsvar mot kvegtyveri i det nordlige Peru. Eyde tok utgangspunkt i faktiske hendelser fra 1978-1980. Filmen solgte en halv million kinobilletter i landet. De peruanske bonde-organisasjonene var sentrale i produksjonen og distribusjonen av filmen.

Spillefilmen La carnada (1999) handler om kvinnelige fiskere. Eyde gjorde research blant fiskere i Lofoten og Lima, og forteller både om kvinner som fisker utfra behov og de som gjør det av lyst. Den var en av tre filmer som fikk offentlig støtte i Peru dette året, og fikk premiere ved Film fra Sør i Oslo i 1999.

I 2005 flyttet Eyde til Lofoten, til Nordland kunst- og filmskole i Kabelvåg og arbeid for Den kulturelle skolesekken. Hun regisserte Bare vær (2008) om Henningsvær og stedets lange tradisjon med produksjon og eksport av tørrfisk.

Jeg lærte henne å kjenne som en engasjert, internasjonalt fokusert og dyktig filmskaper. Med rette ble hun kalt folkets filmskaper. Hun vil bli dypt savnet i både Peru og Norge.

Jan Erik Holst

MENY