Iran går hardt ut mot Gullpalmevinner

Iran går hardt ut mot Gullpalmevinner

Mens det iranske filmforbundet fordømmer den danske Gullpalmevinneren «Holy Spider» som blasfemisk, sitter iranske dokumentarfilmskapere – deriblant Firouzeh Khosrovani – i husarrest i påvente av en mulig rettsprosess.

Foto: Gullpalmevinner Zar Amir Ebrahimi i «Holy Spider»

Nylig kunne vi melde om at Radiograph of a Family-regissør Firouzeh Khosrovani ble arrestert av iranske myndigheter. Sammen med et titalls andre dokumentarfilmskapere fikk hun sitt hjem og sin arbeidsplass gjennomsøkt og mobiltelefoner og laptop’er konfiskert. Hun sitter nå i husarrest i Teheran, i påvente av en mulig rettsprosess. Hennes norske produsenter håper på en snarlig avklaring, og ønsker ikke å skape for mye støy rundt arrestasjonen med frykt for at det kan gjøre hennes situasjon verre.

Det hele synes å være et ledd i en større aksjon fra iranske myndigheter overfor landets filmkunstnere. Om det skjer som en reaksjon på Cannesfestivalen visning av Holy Spider i hovedkonkurransen vet vi ikke, men det kan ikke utelukkes. Det er en danskprodusert film om en iransk seriemorder som erkjente å ha myrdet minst 16 kvinner i religionens navn. Som filmen viser kunne han holde fram med myrderiene uvanlig lenge fordi ofrene var prostituerte og av myndighetene vurdert som «falne kvinner». Regissøren Ali Abassi er født og vokst opp i Iran, men har i voksen alder levd i Sverige og Danmark. Han har tidligere laget den prisbelønte svenske langfilmen Grensen.

Det internasjonale nyhetsbyrået AFP kan melde om sterke utfall mot filmen fra det offisielle iranske filmforbundet.

Filmen er falsk, hevdes det. Den tegner et «forvrengt» bilde av det iranske samfunnet. Forbundet mener videre at hyllesten av filmen i Cannes er politisk motivert og sammenlikner filmen med Salman Rushdies «De sataniske vers». Den boken ble som kjent erklært blasfemisk i 1989 og førte til en fatwa – en dødsdom – over forfatteren (teksten fortsetter etter traileren).

Også den iranske skuespillerinnen Zar Amir Ebrahimi som fikk en Gullpalme for sin innsats i Holy Spider har opplevd sterke reaksjoner i hjemlandet. Under filmfestivalen i Cannes kunne hun fortelle om sine egne erfaringer av å bli svertet i den iranske offentligheten. Da hun var i 20-årene var hun en kjent tv-skuespiller i Iran, i en av landets mest populære såpeserier. Men så lagde hennes kjæreste en videotape som angivelig viste at de hadde sex – og den kom på avveie og ble populær på det svarte markedet. Dermed ble hun tvunget til å forlate landet.

Ekstra delikat blir denne betente situasjonen av at Cannes-jurymedlem Asghar Farhadi har en æreskrenkelsessak gående i Iran med en kvinnelig regissørkollega som beskylder ham for plagiat. Det danske filmtidsskriftet Ekko mener at Farhadi er på god fot med prestestyret og utnytter menns fordeler i det patriarkalske landet i prosessen mot sin kollega. Hun risikerer nå to års fengsel og 74 piskeslag. Den saken kan du lese mer om her.

Iran går hardt ut mot Gullpalmevinner

Iran går hardt ut mot Gullpalmevinner

Mens det iranske filmforbundet fordømmer den danske Gullpalmevinneren «Holy Spider» som blasfemisk, sitter iranske dokumentarfilmskapere – deriblant Firouzeh Khosrovani – i husarrest i påvente av en mulig rettsprosess.

Foto: Gullpalmevinner Zar Amir Ebrahimi i «Holy Spider»

Nylig kunne vi melde om at Radiograph of a Family-regissør Firouzeh Khosrovani ble arrestert av iranske myndigheter. Sammen med et titalls andre dokumentarfilmskapere fikk hun sitt hjem og sin arbeidsplass gjennomsøkt og mobiltelefoner og laptop’er konfiskert. Hun sitter nå i husarrest i Teheran, i påvente av en mulig rettsprosess. Hennes norske produsenter håper på en snarlig avklaring, og ønsker ikke å skape for mye støy rundt arrestasjonen med frykt for at det kan gjøre hennes situasjon verre.

Det hele synes å være et ledd i en større aksjon fra iranske myndigheter overfor landets filmkunstnere. Om det skjer som en reaksjon på Cannesfestivalen visning av Holy Spider i hovedkonkurransen vet vi ikke, men det kan ikke utelukkes. Det er en danskprodusert film om en iransk seriemorder som erkjente å ha myrdet minst 16 kvinner i religionens navn. Som filmen viser kunne han holde fram med myrderiene uvanlig lenge fordi ofrene var prostituerte og av myndighetene vurdert som «falne kvinner». Regissøren Ali Abassi er født og vokst opp i Iran, men har i voksen alder levd i Sverige og Danmark. Han har tidligere laget den prisbelønte svenske langfilmen Grensen.

Det internasjonale nyhetsbyrået AFP kan melde om sterke utfall mot filmen fra det offisielle iranske filmforbundet.

Filmen er falsk, hevdes det. Den tegner et «forvrengt» bilde av det iranske samfunnet. Forbundet mener videre at hyllesten av filmen i Cannes er politisk motivert og sammenlikner filmen med Salman Rushdies «De sataniske vers». Den boken ble som kjent erklært blasfemisk i 1989 og førte til en fatwa – en dødsdom – over forfatteren (teksten fortsetter etter traileren).

Også den iranske skuespillerinnen Zar Amir Ebrahimi som fikk en Gullpalme for sin innsats i Holy Spider har opplevd sterke reaksjoner i hjemlandet. Under filmfestivalen i Cannes kunne hun fortelle om sine egne erfaringer av å bli svertet i den iranske offentligheten. Da hun var i 20-årene var hun en kjent tv-skuespiller i Iran, i en av landets mest populære såpeserier. Men så lagde hennes kjæreste en videotape som angivelig viste at de hadde sex – og den kom på avveie og ble populær på det svarte markedet. Dermed ble hun tvunget til å forlate landet.

Ekstra delikat blir denne betente situasjonen av at Cannes-jurymedlem Asghar Farhadi har en æreskrenkelsessak gående i Iran med en kvinnelig regissørkollega som beskylder ham for plagiat. Det danske filmtidsskriftet Ekko mener at Farhadi er på god fot med prestestyret og utnytter menns fordeler i det patriarkalske landet i prosessen mot sin kollega. Hun risikerer nå to års fengsel og 74 piskeslag. Den saken kan du lese mer om her.

MENY