Eirik Svensson med spillefilm om Kim Friele

Eirik Svensson med spillefilm om Kim Friele

Eirik Svensson skal filmatisere Kim Frieles banebrytende kamp for sin seksuelle identitet og frihet. Med seg har han nok en gang forfatter Harald Rosenløw Eeg og produsenten Fantefilm.

«Fantefilm og regissør Eirik Svensson fortsetter sitt suksessfulle samarbeid med fortellinger basert på sentrale hendelser i vår nære historie. Spillefilmen om Kim Friele er nå i utvikling. Det blir en film om kampen mot paragrafen, for kjærligheten – og retten til å elske,» heter det i pressemeldingen fra Fantefilm.

Det er bare 50 år siden homofili var straffbart i Norge. I kampen for opphevelse av § 213 i Straffeloven kjempet mange alene, med følelse av utenforskap, skam og utestengelse. Det var ikke mer enn en håndfull mennesker som turte å ta skrittet ut av anonymiteten, og kampen for frihet og likhet inn i det offentlige rom. Sentralt i denne kampen sto Kim Friele – trolig den enkeltpersonen som har gjort mest for homofiles rettigheter i Norge. Frieles arbeid var sterkt medvirkende til at § 213 ble opphevet i 1972.

Spillefilmen om Kim Friele skal handle om «mennesker som forsøker å finne sin identitet i et konservativt og lukket Norge. Mennesker som kjemper mot stigmaer, fordommer og fortielse – og om hva det koster å stå i denne kampen. Filmen vil også berøre noe av det viktigste og fineste i vårt moderne samfunn; demokratiet – og retten til å elske.»

– Fiksjonsfilm er et sterkt og virkningsfullt medium som gir oss mulighet til å gjenskape og oppleve møter, miljøer, stemninger og rom som man ellers ikke har muligheten til, sier manusforfatter Harald Rosenløw Eeg og poengterer at filmen som nå er under utvikling ikke bare er en film som ser tilbake i tid.

– Ved å lære om fortiden og vår egen historie, får vi bedre forståelse for vår egen. Selv om homofili i Norge i dag hverken er forbudt eller er en diagnose, er kampen på ingen måte over. Der har vi et felles ansvar. Fortellingen om Friele er ikke bare en historie om de homofiles kamp, den er også en levende fortelling om hvordan ett menneske som tror på noe kan gjøre en forskjell og forandre et helt samfunn. Vi håper derfor at filmen også vil bli inspirerende for unge mennesker som trenger et forbilde, for de som kanskje ikke kjenner Kim Frieles historie, fortsetter regissør Eirik Svensson.

Fantefilm stod nylig bak den kritikerroste spillefilmen om Holocaust i Norge Den største forbrytelsen, basert på boken til Marte Michelet med samme navn. Samarbeidet med regissør Eirik Svensson fortsetter når historien om Kim Friele skal fortelles. Filmens manusforfatter er den rutinerte Harald Rosenløw Eeg.

– Vi er utrolig glade for å kunne samle kreftene fra «Den største forbrytelsen» når vi nå skal i gang med filmatiseringen av et nytt viktig kapittel i vår nære historie, sier produsent i Fantefilm Catrin Gundersen.

Eirik Svensson med spillefilm om Kim Friele

Eirik Svensson med spillefilm om Kim Friele

Eirik Svensson skal filmatisere Kim Frieles banebrytende kamp for sin seksuelle identitet og frihet. Med seg har han nok en gang forfatter Harald Rosenløw Eeg og produsenten Fantefilm.

«Fantefilm og regissør Eirik Svensson fortsetter sitt suksessfulle samarbeid med fortellinger basert på sentrale hendelser i vår nære historie. Spillefilmen om Kim Friele er nå i utvikling. Det blir en film om kampen mot paragrafen, for kjærligheten – og retten til å elske,» heter det i pressemeldingen fra Fantefilm.

Det er bare 50 år siden homofili var straffbart i Norge. I kampen for opphevelse av § 213 i Straffeloven kjempet mange alene, med følelse av utenforskap, skam og utestengelse. Det var ikke mer enn en håndfull mennesker som turte å ta skrittet ut av anonymiteten, og kampen for frihet og likhet inn i det offentlige rom. Sentralt i denne kampen sto Kim Friele – trolig den enkeltpersonen som har gjort mest for homofiles rettigheter i Norge. Frieles arbeid var sterkt medvirkende til at § 213 ble opphevet i 1972.

Spillefilmen om Kim Friele skal handle om «mennesker som forsøker å finne sin identitet i et konservativt og lukket Norge. Mennesker som kjemper mot stigmaer, fordommer og fortielse – og om hva det koster å stå i denne kampen. Filmen vil også berøre noe av det viktigste og fineste i vårt moderne samfunn; demokratiet – og retten til å elske.»

– Fiksjonsfilm er et sterkt og virkningsfullt medium som gir oss mulighet til å gjenskape og oppleve møter, miljøer, stemninger og rom som man ellers ikke har muligheten til, sier manusforfatter Harald Rosenløw Eeg og poengterer at filmen som nå er under utvikling ikke bare er en film som ser tilbake i tid.

– Ved å lære om fortiden og vår egen historie, får vi bedre forståelse for vår egen. Selv om homofili i Norge i dag hverken er forbudt eller er en diagnose, er kampen på ingen måte over. Der har vi et felles ansvar. Fortellingen om Friele er ikke bare en historie om de homofiles kamp, den er også en levende fortelling om hvordan ett menneske som tror på noe kan gjøre en forskjell og forandre et helt samfunn. Vi håper derfor at filmen også vil bli inspirerende for unge mennesker som trenger et forbilde, for de som kanskje ikke kjenner Kim Frieles historie, fortsetter regissør Eirik Svensson.

Fantefilm stod nylig bak den kritikerroste spillefilmen om Holocaust i Norge Den største forbrytelsen, basert på boken til Marte Michelet med samme navn. Samarbeidet med regissør Eirik Svensson fortsetter når historien om Kim Friele skal fortelles. Filmens manusforfatter er den rutinerte Harald Rosenløw Eeg.

– Vi er utrolig glade for å kunne samle kreftene fra «Den største forbrytelsen» når vi nå skal i gang med filmatiseringen av et nytt viktig kapittel i vår nære historie, sier produsent i Fantefilm Catrin Gundersen.

MENY