Britiske kinoer tar “blasfemisk film» av plakaten

Britiske kinoer tar “blasfemisk film» av plakaten

Den første filmen som skildrer profeten Muhammed på film har møtt så sterke protester at den britiske kinokjeden Cineworld har tatt den av plakaten. Det skaper bekymring for ytringsfriheten i Storbritannia.

The Lady of Heaven er et historisk epos som skildrer livet til Fatima, et av profeten Muhammeds barn. Manus er skrevet av den shiamuslimske teologen Yasser Al-Habib som mener filmen forfekter et budskap om fred og kjærlighet. Gjennom arbeidet med filmen har filmskaperne anstrengt seg for å skildre den historisk viktige Lady Fatima på en respektfull måte, noe som blant annet kommer fram i dette intervjuet.

Det er ikke slik filmen oppfattes av alle. Helt siden filmen ble sluppet fredag forrige uke har grupper med troende muslimer i ulike deler av Storbritannia demonstrert utenfor kinoene, melder The Guardian. 117 000 mennesker har skrevet under på en oppfordring om å ta filmen av plakaten. Filmen har krenket følelsene og verdiene til milliarder av mennesker rundt om i verden, hevder de. De er først og fremst opprørt over at filmen portretterer profeten Muhammed, noe de mener er forbudt under islamsk lov.

Ifølge produsenten er dette den første langfilmen som viser profetens ansikt – men uten å anvende skuespillere eller et spesifikt ansikt. Profeten er framstilt digitalt, og rollen har derfor heller ikke noen skuespiller-kreditering.

Kinokjeden Cineworld tok beslutningen om å droppe videre visning av filmen for å ivareta sikkerheten til de ansatte og publikum, heter det i begrunnelsen. Men å fjerne filmen har ikke falt i god jord i House of Lords, der flere har gitt uttrykk for bekymring for ytringskårene i kjølvannet av sensuren.

Claire Fox, som er medlem av House of Lords, tilskriver i en twittermelding sensuren den voksende kanselleringen av krenkende ytringer.

“Same ‘I Find that Offensive’ cancel culture arguments now being used far beyond campus activism. Disastrous for the arts, dangerous for free speech, a lesson to those who argue identity politics are no threat to democracy.”

Malik Shlibak er eksekutiv prodsent på filmen. Han mener kinoene burde vist filmen med ryggen rak og heller invitert til en åpen debatt om innholdet.

“This is an artistic endeavour talking about and elaborating on history and religion, which always has a plethora of different takes and interpretations. That’s normal and healthy. We welcome this and we welcome people to express themselves, whether they’re for or against the film.”

“What we don’t support, and what we vehemently stand against, is what they’re trying to do, which is to censor others and dictate what we can and cannot watch in UK cinemas. They have no right to do so and it’s something very dangerous. The general population really need to be aware of this and stand up to this, because it is infringing and putting in danger their freedom of speech.”

Britiske kinoer tar “blasfemisk film» av plakaten

Britiske kinoer tar “blasfemisk film» av plakaten

Den første filmen som skildrer profeten Muhammed på film har møtt så sterke protester at den britiske kinokjeden Cineworld har tatt den av plakaten. Det skaper bekymring for ytringsfriheten i Storbritannia.

The Lady of Heaven er et historisk epos som skildrer livet til Fatima, et av profeten Muhammeds barn. Manus er skrevet av den shiamuslimske teologen Yasser Al-Habib som mener filmen forfekter et budskap om fred og kjærlighet. Gjennom arbeidet med filmen har filmskaperne anstrengt seg for å skildre den historisk viktige Lady Fatima på en respektfull måte, noe som blant annet kommer fram i dette intervjuet.

Det er ikke slik filmen oppfattes av alle. Helt siden filmen ble sluppet fredag forrige uke har grupper med troende muslimer i ulike deler av Storbritannia demonstrert utenfor kinoene, melder The Guardian. 117 000 mennesker har skrevet under på en oppfordring om å ta filmen av plakaten. Filmen har krenket følelsene og verdiene til milliarder av mennesker rundt om i verden, hevder de. De er først og fremst opprørt over at filmen portretterer profeten Muhammed, noe de mener er forbudt under islamsk lov.

Ifølge produsenten er dette den første langfilmen som viser profetens ansikt – men uten å anvende skuespillere eller et spesifikt ansikt. Profeten er framstilt digitalt, og rollen har derfor heller ikke noen skuespiller-kreditering.

Kinokjeden Cineworld tok beslutningen om å droppe videre visning av filmen for å ivareta sikkerheten til de ansatte og publikum, heter det i begrunnelsen. Men å fjerne filmen har ikke falt i god jord i House of Lords, der flere har gitt uttrykk for bekymring for ytringskårene i kjølvannet av sensuren.

Claire Fox, som er medlem av House of Lords, tilskriver i en twittermelding sensuren den voksende kanselleringen av krenkende ytringer.

“Same ‘I Find that Offensive’ cancel culture arguments now being used far beyond campus activism. Disastrous for the arts, dangerous for free speech, a lesson to those who argue identity politics are no threat to democracy.”

Malik Shlibak er eksekutiv prodsent på filmen. Han mener kinoene burde vist filmen med ryggen rak og heller invitert til en åpen debatt om innholdet.

“This is an artistic endeavour talking about and elaborating on history and religion, which always has a plethora of different takes and interpretations. That’s normal and healthy. We welcome this and we welcome people to express themselves, whether they’re for or against the film.”

“What we don’t support, and what we vehemently stand against, is what they’re trying to do, which is to censor others and dictate what we can and cannot watch in UK cinemas. They have no right to do so and it’s something very dangerous. The general population really need to be aware of this and stand up to this, because it is infringing and putting in danger their freedom of speech.”

MENY