Er «Kampen om Narvik» og «Krigsseileren» på kollisjonskurs?

Er «Kampen om Narvik» og «Krigsseileren» på kollisjonskurs?

Får vi et skred av norske kinofilmer til høsten som vil stenge for hverandre? Og må Kampen om Narvik utsettes enda en gang?

Foto: Kristoffer Joner i «Krigsseileren»

Vi har ventet på den første bekymringsmeldingen om den norske kinofilmens tradisjonelle «kannibalisme» på høstparten. Og her er den endelig, som et sikkert vårtegn: Dagsavisen kan melde om at det blir trangt om plassen på kino til høsten, kanskje altfor trangt.

 – Det er uheldig at norske filmer kommer for tett, fordi sjansen for at flere av dem ødelegger for hverandre er stor. Dette er delvis et resultat av utsatte filmer på grunn av korona, som også gjør at konkurransen fra amerikansk film øker, kommenterer Guttorm Petterson i bransjeorganisasjon Film & Kino.

Til høsten kommer «et skred» med norske filmer på kino, melder Dagsavisen. Utsettelser på grunn av pandemien har ført til uforutsette trafikkproblemer.

Høstens største norske animasjonsfilm Titina risikerer å kollidere med Qvistens to nye animasjonstitler: Helt super og Folk og røvere i Kardemomme by.

Henrik Martin Dalsbakkens De fredløse skulle hatt kinopremiere 4. mars, men ble flyttet til 5. august. Måneden etter kommer Dalsbakkens andre film for høsten: Skrekkfilmen Forbannelsen.

Krigsseileren får premiere 23. september. Dette er en av Norges dyreste filmer noensinne, og utspiller seg fra krigsutbruddet i 1939 fram til 1970. «Dermed sperrer Krigsseileren et langt tidsrom for Kampen om Narvik, hvis produsent og distributør Nordisk Film vil unngå to store norske krigsfilmer på kino samtidig,» heter det i oppslaget i Dagsavisen.

Men ikke nok med det: Kinojulen er allerede «tatt» av en amerikansk storfilm. To år på rad har Kampen om Narvik hatt premieredato 1. juledag, men i år er 25. desember verdenspremiere for Avatar 2, som legger beslag på de største kinosalene gjennom jula.

Kampen om Narvik må forsøke å finne en ny tid uten for stor konkurranse. Jeg ville anbefalt midten av august, men det er opp til produsent og distributør, sier Guttorm Petterson i Film & Kino.

– Vi har ennå ikke satt noen endelig premieredato for Kampen om Narvik, sier direktør Sveinung Golimo i Nordisk Film. På spørsmål om det kan bli aktuelt å utsette «Kampen om Narvik» til 2023, svarer han:

– Det er lite sannsynlig, men vi kan ikke utelukke det.

Er «Kampen om Narvik» og «Krigsseileren» på kollisjonskurs?

Er «Kampen om Narvik» og «Krigsseileren» på kollisjonskurs?

Får vi et skred av norske kinofilmer til høsten som vil stenge for hverandre? Og må Kampen om Narvik utsettes enda en gang?

Foto: Kristoffer Joner i «Krigsseileren»

Vi har ventet på den første bekymringsmeldingen om den norske kinofilmens tradisjonelle «kannibalisme» på høstparten. Og her er den endelig, som et sikkert vårtegn: Dagsavisen kan melde om at det blir trangt om plassen på kino til høsten, kanskje altfor trangt.

 – Det er uheldig at norske filmer kommer for tett, fordi sjansen for at flere av dem ødelegger for hverandre er stor. Dette er delvis et resultat av utsatte filmer på grunn av korona, som også gjør at konkurransen fra amerikansk film øker, kommenterer Guttorm Petterson i bransjeorganisasjon Film & Kino.

Til høsten kommer «et skred» med norske filmer på kino, melder Dagsavisen. Utsettelser på grunn av pandemien har ført til uforutsette trafikkproblemer.

Høstens største norske animasjonsfilm Titina risikerer å kollidere med Qvistens to nye animasjonstitler: Helt super og Folk og røvere i Kardemomme by.

Henrik Martin Dalsbakkens De fredløse skulle hatt kinopremiere 4. mars, men ble flyttet til 5. august. Måneden etter kommer Dalsbakkens andre film for høsten: Skrekkfilmen Forbannelsen.

Krigsseileren får premiere 23. september. Dette er en av Norges dyreste filmer noensinne, og utspiller seg fra krigsutbruddet i 1939 fram til 1970. «Dermed sperrer Krigsseileren et langt tidsrom for Kampen om Narvik, hvis produsent og distributør Nordisk Film vil unngå to store norske krigsfilmer på kino samtidig,» heter det i oppslaget i Dagsavisen.

Men ikke nok med det: Kinojulen er allerede «tatt» av en amerikansk storfilm. To år på rad har Kampen om Narvik hatt premieredato 1. juledag, men i år er 25. desember verdenspremiere for Avatar 2, som legger beslag på de største kinosalene gjennom jula.

Kampen om Narvik må forsøke å finne en ny tid uten for stor konkurranse. Jeg ville anbefalt midten av august, men det er opp til produsent og distributør, sier Guttorm Petterson i Film & Kino.

– Vi har ennå ikke satt noen endelig premieredato for Kampen om Narvik, sier direktør Sveinung Golimo i Nordisk Film. På spørsmål om det kan bli aktuelt å utsette «Kampen om Narvik» til 2023, svarer han:

– Det er lite sannsynlig, men vi kan ikke utelukke det.

MENY