TIFF 2022: Film fra Nord-programmet er klart

TIFF 2022: Film fra Nord-programmet er klart

Eva Charlotte Nilsen åpner årets Film fra Nord-program med den selvbiografiske «Smile og vinke». Programsjef Espen Nomedal kan love en rekke gripende historier fra den arktiske ytterkanten.

Foto: Norsksvenske Tystnaden i Sápmi 

Da vi i januar møtte programsjefen for 2021, John-Kristian Dalseth, hadde han lagt bak seg en uvanlig festival. Han beskrev et filmmiljø som holdt på å reise seg fra lockdown og lovet at festivalen ville komme sterkere tilbake med forhåpentligvis en fysisk utgave i 2022.

I dag kunne hans etterfølger, Espen Nomedal, offentliggjøre Film fra Nord-programmet for 2022 der han lovet en rekke «gripende historier fra den arktiske ytterkanten.»

«Fra uhøytidelige komedier og poetiske erindringsdokumentarer, til historier om bearbeidelse av traumer og tap. I TIFFs største sideprogram, Film fra Nord, får du fengslende fortellinger av høy kunstnerisk kvalitet fra Barentsregionen og andre nordlige områder,» forteller han i en pressemelding.

Årets Film fra Nord-program består av totalt 42 kortfilmer, dokumentarer og langfilmer. Det blir hele 15 verdenspremierer på filmer laget i Nordland, Troms og Finnmark. Både av nye og unge regissører, og etablerte filmskapere.

Åpningsfilmen «Smile og vinke»

Åpningsfilmen er den norske dokumentarfilmen Smile og vinke av Eva Charlotte Nilsen. I filmen retter Nilsen et granskende blikk på egen barndom på Østlandet på starten av 60-tallet. «Filmen er et oppløftende verk som nøster opp i minnets mysterier og en hyllest til naturens helbredende kraft». Nilsen er basert i Vesterålen og har tidligere vært leder for Nordnorsk Filmsenter. Hun har jobbet som regissør, fotograf, klipper og programsekretær i NRK og stått bak en rekke filmer for museer, offentlige virksomheter, tv-selskaper og frie prosjekter.

Nomedal var aldri i tvil om at dette måtte bli årets åpningsfilm.

– Det er en perle! Filmen består av tankerekkene til Nilsen rundt tilværelsen og livet. Den er støpt i stemningsfull nordnorsk kystnatur som stadig endrer seg og avslører nye overraskelser. Smile og vinke er et lys i mørketida og selvfølgelig måtte dette bli åpningsfilmen i Film fra Nord, sier han.

Foto fra «Koftepolitiet» av Egil Pedersen.

– Filmene er laget av aktører fra hele verden både foran og bak kamera. Dette er noe av det som gjør sideprogrammet så spennende og mangefasettert. Programmet har alt fra urfolksperspektivene til Blackfeet Nation i Canada og Inuk til filmer om sterk samisk tilhørighet og også flerkulturelle og LGBTQ+ filmskapere. Dette brede spekteret av kunstnere satt sammen, er en av Film fra Nord-programmet aller fremste styrker.

Med 23 kvinnelige filmskapere i årets program er det flere enn noen gang. Fra nye filmstemmer som russisk-svenske Yuliya Antonova (Spin The Bottle) og norske Astrid Ardagh (A Forgotten Childhood) til etablerte internasjonale reginavn som urfolkfilmskaperne Elle-Máijá Tailfeathers (The Meaning of Empathy) fra Canada og Suvi West (Our Silent Struggle) fra Finland.

Film fra Nord-programmet inneholder også i år helaftens dokumentarfilmer. Blant dem er norsksvenske Tystnaden i Sápmi, regissert av Liselotte Wajstedt og produsert av Linn Henriksen. Filmen som har verdenspremiere på TIFF prøver å finne årsaken til at alvorlige temaer som seksuelle overgrep har blitt fortiet i generasjoner innad i det samiske samfunnet. Kvinnene som står frem i filmen har på hver sin måte utfordret forsøkene på å fortie overgrepene deres.

22 av filmene konkurrerer om å vinne Tromsøpalmen på TIFF 2022, prisen deles ut av en jury til beste film under 60 minutter.

TIFF 2022: Film fra Nord-programmet er klart

TIFF 2022: Film fra Nord-programmet er klart

Eva Charlotte Nilsen åpner årets Film fra Nord-program med den selvbiografiske «Smile og vinke». Programsjef Espen Nomedal kan love en rekke gripende historier fra den arktiske ytterkanten.

Foto: Norsksvenske Tystnaden i Sápmi 

Da vi i januar møtte programsjefen for 2021, John-Kristian Dalseth, hadde han lagt bak seg en uvanlig festival. Han beskrev et filmmiljø som holdt på å reise seg fra lockdown og lovet at festivalen ville komme sterkere tilbake med forhåpentligvis en fysisk utgave i 2022.

I dag kunne hans etterfølger, Espen Nomedal, offentliggjøre Film fra Nord-programmet for 2022 der han lovet en rekke «gripende historier fra den arktiske ytterkanten.»

«Fra uhøytidelige komedier og poetiske erindringsdokumentarer, til historier om bearbeidelse av traumer og tap. I TIFFs største sideprogram, Film fra Nord, får du fengslende fortellinger av høy kunstnerisk kvalitet fra Barentsregionen og andre nordlige områder,» forteller han i en pressemelding.

Årets Film fra Nord-program består av totalt 42 kortfilmer, dokumentarer og langfilmer. Det blir hele 15 verdenspremierer på filmer laget i Nordland, Troms og Finnmark. Både av nye og unge regissører, og etablerte filmskapere.

Åpningsfilmen «Smile og vinke»

Åpningsfilmen er den norske dokumentarfilmen Smile og vinke av Eva Charlotte Nilsen. I filmen retter Nilsen et granskende blikk på egen barndom på Østlandet på starten av 60-tallet. «Filmen er et oppløftende verk som nøster opp i minnets mysterier og en hyllest til naturens helbredende kraft». Nilsen er basert i Vesterålen og har tidligere vært leder for Nordnorsk Filmsenter. Hun har jobbet som regissør, fotograf, klipper og programsekretær i NRK og stått bak en rekke filmer for museer, offentlige virksomheter, tv-selskaper og frie prosjekter.

Nomedal var aldri i tvil om at dette måtte bli årets åpningsfilm.

– Det er en perle! Filmen består av tankerekkene til Nilsen rundt tilværelsen og livet. Den er støpt i stemningsfull nordnorsk kystnatur som stadig endrer seg og avslører nye overraskelser. Smile og vinke er et lys i mørketida og selvfølgelig måtte dette bli åpningsfilmen i Film fra Nord, sier han.

Foto fra «Koftepolitiet» av Egil Pedersen.

– Filmene er laget av aktører fra hele verden både foran og bak kamera. Dette er noe av det som gjør sideprogrammet så spennende og mangefasettert. Programmet har alt fra urfolksperspektivene til Blackfeet Nation i Canada og Inuk til filmer om sterk samisk tilhørighet og også flerkulturelle og LGBTQ+ filmskapere. Dette brede spekteret av kunstnere satt sammen, er en av Film fra Nord-programmet aller fremste styrker.

Med 23 kvinnelige filmskapere i årets program er det flere enn noen gang. Fra nye filmstemmer som russisk-svenske Yuliya Antonova (Spin The Bottle) og norske Astrid Ardagh (A Forgotten Childhood) til etablerte internasjonale reginavn som urfolkfilmskaperne Elle-Máijá Tailfeathers (The Meaning of Empathy) fra Canada og Suvi West (Our Silent Struggle) fra Finland.

Film fra Nord-programmet inneholder også i år helaftens dokumentarfilmer. Blant dem er norsksvenske Tystnaden i Sápmi, regissert av Liselotte Wajstedt og produsert av Linn Henriksen. Filmen som har verdenspremiere på TIFF prøver å finne årsaken til at alvorlige temaer som seksuelle overgrep har blitt fortiet i generasjoner innad i det samiske samfunnet. Kvinnene som står frem i filmen har på hver sin måte utfordret forsøkene på å fortie overgrepene deres.

22 av filmene konkurrerer om å vinne Tromsøpalmen på TIFF 2022, prisen deles ut av en jury til beste film under 60 minutter.

MENY