Norges første kvenske road movie

Norges første kvenske road movie

Nordnorsk filmsenter er ferdig med årets siste tildelingsrunde. En kvensk roadmovie fra Nordkalotten er blant mottakerne.

Nordnorsk filmsenter ga i denne omgang tilskudd til fire prosjekter på nær 1,6 millioner kroner. To av disse fire prosjektene har tydelig internasjonalt potensial, ett har barn som målgruppe og et prosjekt har et kvensk fokus, heter det i omtalen.

Mopetila juurhiin er den kvenske tittelen på den 30 minutter lange dokumentaren med regi og produksjon av Anstein Mikkelsen. Han har ifølge filmkonsulenten laget «en kvensk roadmovie på moped».

«Hva skjer når en person gir seg etter å ha brukt det meste av sitt liv til kampen for en viktig sak? Gleder man seg over seirene, eller dveler man fortsatt over motgang og tap? Blir man sittende hjemme i stua og lar tankene spinne, eller går man i stedet ut i garasjen, pusser opp sin gamle moped og drar på roadtrip til røttene sine for å finne ny inspirasjon? I denne kvenske roadmovien følger vi Terje Aronsen i en reise over Nordkalotten og gjennom livet som kvenforkjemper.»

Filmkonsulenten begrunner tildelingen slik:

«En av våre viktige oppgaver er å forvalte og formidle kvensk språk og kultur. Dette kan gjøres på flere måter. Jeg er ganske sikker på at med denne svært tilgjengelige tilnærmingen, kommer kvensk til å nå et større og bredere publikum. En morsom og litt genial idé, faktisk.»

De tre andre prosjektene:

Love alone can´t make a child / Dokumentar 90 min / Regi: Judith Beuth / PRODUSENT: Mattima Films

«Som mange andre par, drømmer Maria og Christiane om å få barn sammen, men diskriminering av lesbiske par samt tidsbegrensninger og andre fysiske og juridiske hindringer gjør denne prosessen mer utfordrende. Regissør Judith Beuth, en nær venn av Maria siden barndommen, dokumenterer med ekstrem åpenhet parets følelsesmessige reise over mange år, og formidler samtidig avhengighetsbalansen i et forhold som er under enormt stress.»

Konsulentuttalelse: «En nærstudie av hvordan lengselen etter barn og vanskeligheten med å skaffe dem kan påvirke livet og parforholdet. En stabil internasjonal samproduksjon med et dyptgående tidsperspektiv som med denne støtten er fullfinansiert og helt klar for produksjon.»

Gjemsel.  Kort fiksjon 10 min / Regi: Katrine Strøm / PRODUSENT: Original Film ved Mona Steffensen

«6 år gamle Vera må flytte sammen med mora fra øya der hun har vokst opp og til byen der hun skal begynne på skole. Det vil hun ikke – hverken flytte eller begynne på skole. Hun lengter hele tiden tilbake til øysamfunnet hun kommer fra. Der bor fortsatt bestefaren som er fisker, og hun besøker han ofte. Bestefaren kan alt om havet. Ved hjelp av en magisk kikkert viser han Vera det magiske livet i havet. Gjemsel handler om et barn som må hente frem det modigste inni seg i møte med et samfunn der hun ikke føler at hun passer inn.»

Konsulentuttalelse: «En historie om å tørre å være seg selv og finne sin plass i et nytt og fremmed miljø. Fint manus med stort potensial for å bli en god film for det yngre publikummet med høy anerkjennelse.»

Six feet of separation. / Kort fiksjon 18 min / Regi/Produsent: Toni Nordli

«Dina og Noah bor hver for seg i London og nedstengingen i korona tid setter forholdet deres på prøve. Usikkerheten øker og Dina vil flytte tilbake til Norge, mens Noah vil hun skal bli. Verden har forandret seg. Har de forandret seg med den?»

Konsulentuttalelse: «Et relasjonsdrama om vanskeligheten med å få forholdet til å fungere i pandemiske tider. Gjennomarbeidet og lettrelatert manus og i tillegg et filmet materiale hvor skuespillerinsatserne er så autentiske at man som publikum blir usikker på om det ikke er dokumentarisk likevel. Ser et stort internasjonalt potensiale her.»

Les mer på websiden til Nordnorsk filmsenter

Foto fra  «Six Feet of Separation»

Norges første kvenske road movie

Norges første kvenske road movie

Nordnorsk filmsenter er ferdig med årets siste tildelingsrunde. En kvensk roadmovie fra Nordkalotten er blant mottakerne.

Nordnorsk filmsenter ga i denne omgang tilskudd til fire prosjekter på nær 1,6 millioner kroner. To av disse fire prosjektene har tydelig internasjonalt potensial, ett har barn som målgruppe og et prosjekt har et kvensk fokus, heter det i omtalen.

Mopetila juurhiin er den kvenske tittelen på den 30 minutter lange dokumentaren med regi og produksjon av Anstein Mikkelsen. Han har ifølge filmkonsulenten laget «en kvensk roadmovie på moped».

«Hva skjer når en person gir seg etter å ha brukt det meste av sitt liv til kampen for en viktig sak? Gleder man seg over seirene, eller dveler man fortsatt over motgang og tap? Blir man sittende hjemme i stua og lar tankene spinne, eller går man i stedet ut i garasjen, pusser opp sin gamle moped og drar på roadtrip til røttene sine for å finne ny inspirasjon? I denne kvenske roadmovien følger vi Terje Aronsen i en reise over Nordkalotten og gjennom livet som kvenforkjemper.»

Filmkonsulenten begrunner tildelingen slik:

«En av våre viktige oppgaver er å forvalte og formidle kvensk språk og kultur. Dette kan gjøres på flere måter. Jeg er ganske sikker på at med denne svært tilgjengelige tilnærmingen, kommer kvensk til å nå et større og bredere publikum. En morsom og litt genial idé, faktisk.»

De tre andre prosjektene:

Love alone can´t make a child / Dokumentar 90 min / Regi: Judith Beuth / PRODUSENT: Mattima Films

«Som mange andre par, drømmer Maria og Christiane om å få barn sammen, men diskriminering av lesbiske par samt tidsbegrensninger og andre fysiske og juridiske hindringer gjør denne prosessen mer utfordrende. Regissør Judith Beuth, en nær venn av Maria siden barndommen, dokumenterer med ekstrem åpenhet parets følelsesmessige reise over mange år, og formidler samtidig avhengighetsbalansen i et forhold som er under enormt stress.»

Konsulentuttalelse: «En nærstudie av hvordan lengselen etter barn og vanskeligheten med å skaffe dem kan påvirke livet og parforholdet. En stabil internasjonal samproduksjon med et dyptgående tidsperspektiv som med denne støtten er fullfinansiert og helt klar for produksjon.»

Gjemsel.  Kort fiksjon 10 min / Regi: Katrine Strøm / PRODUSENT: Original Film ved Mona Steffensen

«6 år gamle Vera må flytte sammen med mora fra øya der hun har vokst opp og til byen der hun skal begynne på skole. Det vil hun ikke – hverken flytte eller begynne på skole. Hun lengter hele tiden tilbake til øysamfunnet hun kommer fra. Der bor fortsatt bestefaren som er fisker, og hun besøker han ofte. Bestefaren kan alt om havet. Ved hjelp av en magisk kikkert viser han Vera det magiske livet i havet. Gjemsel handler om et barn som må hente frem det modigste inni seg i møte med et samfunn der hun ikke føler at hun passer inn.»

Konsulentuttalelse: «En historie om å tørre å være seg selv og finne sin plass i et nytt og fremmed miljø. Fint manus med stort potensial for å bli en god film for det yngre publikummet med høy anerkjennelse.»

Six feet of separation. / Kort fiksjon 18 min / Regi/Produsent: Toni Nordli

«Dina og Noah bor hver for seg i London og nedstengingen i korona tid setter forholdet deres på prøve. Usikkerheten øker og Dina vil flytte tilbake til Norge, mens Noah vil hun skal bli. Verden har forandret seg. Har de forandret seg med den?»

Konsulentuttalelse: «Et relasjonsdrama om vanskeligheten med å få forholdet til å fungere i pandemiske tider. Gjennomarbeidet og lettrelatert manus og i tillegg et filmet materiale hvor skuespillerinsatserne er så autentiske at man som publikum blir usikker på om det ikke er dokumentarisk likevel. Ser et stort internasjonalt potensiale her.»

Les mer på websiden til Nordnorsk filmsenter

Foto fra  «Six Feet of Separation»

MENY