Fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis samlet

Fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis samlet

Fem av Vibeke Løkkebergs filmer slippes nå på DVD og Blu-ray. Regissøren har klippet en ny versjon av Hud spesielt til utgivelsen.

Foto fra «Løperjenten»

I mange år har det vært vanskelig å få tilgang til Vibeke Løkkebergs filmer. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert og digitalisert Løkkebergs «fem mest sentrale verk», og utgir dem samlet. Utgivelsen blir tilgjengelig både på DVD og Blu-ray.

– Vibeke Løkkebergs filmer er etterspurt. Vi er svært glade for at vi nå kan gi publikum tilgang på dem igjen, sier seksjonsleder ved Nasjonalbiblioteket Eirik Frisvold Hanssen i en pressemelding.

Løkkeberg gikk uredd inn i sin samtid og spillefilmdebuten Åpenbaringen skapte en stor debatt i Norge i 1977. Det skulle også flere av hennes senere filmer. Samtidig høstet hun internasjonal anerkjennelse, og både Løperjenten og Hud ble valgt ut til sideprogrammer på filmfestivalen i Cannes.

– Hennes skildringer av utsatte barns opplevelser og kvinnelige erfaringer er skarpe og nyanserte, og hun har en helt særegen evne til å skildre miljøer og karakterer, mener Frisvold Hanssen.

Filmene som nå utgis samlet er Regn (1975), Åpenbaringen (1977), Løperjenten (1981), Hud (1986) og Måker (1991).  Løkkeberg har klippet en ny versjon av Hud spesielt til utgivelsen.

Samlingen lanseres i Nasjonalbiblioteket mandag 13. desember kl. 19. Da blir det også samtale mellom Vibeke Løkkeberg, Silja Espolin Johnson og Johanne Kielland Servoll. Sistnevnte har skrevet en biografi om Løkkeberg og har bidratt med en tekst til utgivelsen. Arrangementet strømmes på nb.no og Facebook. Onsdag 15. desember kl.19 viser Nasjonalbiblioteket Åpenbaringen etter en innledning ved regissør Itonje Søimer Guttormsen.

Fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis samlet

Fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis samlet

Fem av Vibeke Løkkebergs filmer slippes nå på DVD og Blu-ray. Regissøren har klippet en ny versjon av Hud spesielt til utgivelsen.

Foto fra «Løperjenten»

I mange år har det vært vanskelig å få tilgang til Vibeke Løkkebergs filmer. Nå har Nasjonalbiblioteket restaurert og digitalisert Løkkebergs «fem mest sentrale verk», og utgir dem samlet. Utgivelsen blir tilgjengelig både på DVD og Blu-ray.

– Vibeke Løkkebergs filmer er etterspurt. Vi er svært glade for at vi nå kan gi publikum tilgang på dem igjen, sier seksjonsleder ved Nasjonalbiblioteket Eirik Frisvold Hanssen i en pressemelding.

Løkkeberg gikk uredd inn i sin samtid og spillefilmdebuten Åpenbaringen skapte en stor debatt i Norge i 1977. Det skulle også flere av hennes senere filmer. Samtidig høstet hun internasjonal anerkjennelse, og både Løperjenten og Hud ble valgt ut til sideprogrammer på filmfestivalen i Cannes.

– Hennes skildringer av utsatte barns opplevelser og kvinnelige erfaringer er skarpe og nyanserte, og hun har en helt særegen evne til å skildre miljøer og karakterer, mener Frisvold Hanssen.

Filmene som nå utgis samlet er Regn (1975), Åpenbaringen (1977), Løperjenten (1981), Hud (1986) og Måker (1991).  Løkkeberg har klippet en ny versjon av Hud spesielt til utgivelsen.

Samlingen lanseres i Nasjonalbiblioteket mandag 13. desember kl. 19. Da blir det også samtale mellom Vibeke Løkkeberg, Silja Espolin Johnson og Johanne Kielland Servoll. Sistnevnte har skrevet en biografi om Løkkeberg og har bidratt med en tekst til utgivelsen. Arrangementet strømmes på nb.no og Facebook. Onsdag 15. desember kl.19 viser Nasjonalbiblioteket Åpenbaringen etter en innledning ved regissør Itonje Søimer Guttormsen.

MENY