Vegar Hoel er gått bort

Vegar Hoel er gått bort

En folkekjær skuespiller er gått bort etter lang tids sykdom.

Vegar Hoel skildres som et sjenerøst menneske og kunstner gjennom venner og skuespilleres beskrivelser av ham i Stavanger Aftenblad. Helt siden Mongoland i 2001 var han en skuespiller som et stort publikum forholdt seg til – både i de uhøytidelige komiske rollene og de mer alvorstunge.

Han har spilt i en rekke kortfilmer og spillefilmer, og var sentral i det som ble kalt «Stavangerbølgen» i norsk film etter årtusenskiftet, først og fremst gjennom roller i Arild Østin Ommundsens filmer, men også i tidlige kortfilmer som Pål Jackmans Benny (1998).

Han medvirket blant annet i Monstertorsdag, United, Edderkoppfesten, Mannen som elsket Yngve, Død snø, Tomme tønner 1 og 2, Umeå 4ever, Varg Veum-filmen Dødens drabanter, Age of Heroes, Hansel and Gretel: Witch Hunters og Børning 2. Han spilte også i TV-produksjoner som Lykkeland og Okkupert.

Ved Rogaland Teater har Hoel medvirket i Jon Fosses Dei døde hundane (2004), Nicholas Nickleby av Charles Dickens (2004), Tennessee Williams’ Kingdom of earth (2005) og Drømmere basert på noveller av Fjodor Dostovjeskij (2006). I 2005 ble han utnevnt til Årets stavangerkunstner av Stavanger kommune for sitt virke som skuespiller og multikunstner. I 2009 fremførte Hoel monologen Ondskapen av Jan Guillou på Tou scene. Hoel gjorde også stand-up og improvisasjonsteater, inntok også registolen og er kjent for sine tegneserier. I 2011 spilte han i Smilemann og Firmafesten på Rogaland Teater. Han var å se i tittelrollen i Kaizers Orchestra-musikalen Sonny.

Ingar Helge Gimle tegner et varmt bilde av sin kollega til VG. De spilte sammen i Død Snø 2 i 2014.

– Han var lett å beundre. Han hadde en så varm personlighet og var en fin skuespiller som jeg straks ble veldig glad i, selv om vi ikke kjente hverandre så godt. Han skapte veldig god stemning på settet og hadde masse humor, en prins. Så ung, dette er virkelig vondt å lese.

Teatersjef Glenn André Kaada ved Rogaland Teater kjenner også på savnet.

– Hvordan skal man beskrive Vegar Hoel? Han var bare Vegar, og det finnes ingen andre som kan ta den plassen. Han har vært en kraft i så mange sammenhenger, både i lokalt, nasjonalt og i internasjonalt kulturliv. Vegar var helt særegen i alt han gjorde, både som illustratør, skuespiller og regissør.

(Foto fra Rogaland Teater, der også noe av den biografiske informasjonen er hentet fra).

Vegar Hoel er gått bort

Vegar Hoel er gått bort

En folkekjær skuespiller er gått bort etter lang tids sykdom.

Vegar Hoel skildres som et sjenerøst menneske og kunstner gjennom venner og skuespilleres beskrivelser av ham i Stavanger Aftenblad. Helt siden Mongoland i 2001 var han en skuespiller som et stort publikum forholdt seg til – både i de uhøytidelige komiske rollene og de mer alvorstunge.

Han har spilt i en rekke kortfilmer og spillefilmer, og var sentral i det som ble kalt «Stavangerbølgen» i norsk film etter årtusenskiftet, først og fremst gjennom roller i Arild Østin Ommundsens filmer, men også i tidlige kortfilmer som Pål Jackmans Benny (1998).

Han medvirket blant annet i Monstertorsdag, United, Edderkoppfesten, Mannen som elsket Yngve, Død snø, Tomme tønner 1 og 2, Umeå 4ever, Varg Veum-filmen Dødens drabanter, Age of Heroes, Hansel and Gretel: Witch Hunters og Børning 2. Han spilte også i TV-produksjoner som Lykkeland og Okkupert.

Ved Rogaland Teater har Hoel medvirket i Jon Fosses Dei døde hundane (2004), Nicholas Nickleby av Charles Dickens (2004), Tennessee Williams’ Kingdom of earth (2005) og Drømmere basert på noveller av Fjodor Dostovjeskij (2006). I 2005 ble han utnevnt til Årets stavangerkunstner av Stavanger kommune for sitt virke som skuespiller og multikunstner. I 2009 fremførte Hoel monologen Ondskapen av Jan Guillou på Tou scene. Hoel gjorde også stand-up og improvisasjonsteater, inntok også registolen og er kjent for sine tegneserier. I 2011 spilte han i Smilemann og Firmafesten på Rogaland Teater. Han var å se i tittelrollen i Kaizers Orchestra-musikalen Sonny.

Ingar Helge Gimle tegner et varmt bilde av sin kollega til VG. De spilte sammen i Død Snø 2 i 2014.

– Han var lett å beundre. Han hadde en så varm personlighet og var en fin skuespiller som jeg straks ble veldig glad i, selv om vi ikke kjente hverandre så godt. Han skapte veldig god stemning på settet og hadde masse humor, en prins. Så ung, dette er virkelig vondt å lese.

Teatersjef Glenn André Kaada ved Rogaland Teater kjenner også på savnet.

– Hvordan skal man beskrive Vegar Hoel? Han var bare Vegar, og det finnes ingen andre som kan ta den plassen. Han har vært en kraft i så mange sammenhenger, både i lokalt, nasjonalt og i internasjonalt kulturliv. Vegar var helt særegen i alt han gjorde, både som illustratør, skuespiller og regissør.

(Foto fra Rogaland Teater, der også noe av den biografiske informasjonen er hentet fra).

MENY