Store deler av NRK-arkivet kan bli stengt fra nyttår

Store deler av NRK-arkivet kan bli stengt fra nyttår

Store deler av NRK-arkivet kan gå i svart fra nyttår om ikke norske rettighetshavere og NRK bli enige om en ny avtale.

Foto: Mammon, en av seriene som kan forsvinne fra skjermen

NRKs arkiv med TV- og radioprogrammer er en del av vår felles kulturarv. Men bare en del av arkivet er i dag tilgjengelig, fordi NRK og rettighetshaverne ikke kommer til enighet om prisen for visningsrettigheter.

Den nåværende avtalen løper ut ved årsskiftet. Det er gjennomført flere forhandlingsmøter, men avstanden mellom partene er stor, heter det i et opprop som rettighetsorganisasjonene publiserte i dag. Blant de som har signert oppropet finner vi Norsk filmforbund, Norske filmregissører, Dramatikerne og Virke Produsentforeningen.

I dag er bare halvparten av innholdet som tidligere lå i arkivet fra mellom 1960–1997 tilgjengelig. Det sparer NRK rundt 10 millioner kroner på i året, melder Aftenposten. For perioden 1997–2015 er nesten ingenting tilgjengelig. Eksempler er «Halvbroren», «Himmelblå», «Berlinerpoplene» og «Mammon».

Nå ønsker begge parter en avtale som skal romme alt innhold frem til 2015. Men partene står langt fra hverandre, ifølge Aftenposten. Forhandlingene pågår mellom NRK og organisasjonen Norwaco, som representerer alle rettighetshaverne.

For NRK er dette et spørsmål om prioriteringer, forklarer mediedirektør Øyvind Lund til Aftenposten. Han mener prisen må henge sammen med hvordan publikum tar innholdet i bruk. Programmene fra Norwaco-avtalen står for bare 1 prosent av bruken i NRK TV.

Elisabeth Sjaastad i Filmforbundet mener rettighetene er verdt pengene. Til sammenligning brukte NRK 1,1 milliarder på alle typer rettigheter i 2020, ifølge årsrapporten. Rettigheter for sport kostet rundt 200 millioner.

– Det er uforståelig for meg at de ikke vil betale noen titalls millioner for tusenvis av episoder med norsk film- og TV-historie, sier hun.

Les hele oppropet

Store deler av NRK-arkivet kan bli stengt fra nyttår

Store deler av NRK-arkivet kan bli stengt fra nyttår

Store deler av NRK-arkivet kan gå i svart fra nyttår om ikke norske rettighetshavere og NRK bli enige om en ny avtale.

Foto: Mammon, en av seriene som kan forsvinne fra skjermen

NRKs arkiv med TV- og radioprogrammer er en del av vår felles kulturarv. Men bare en del av arkivet er i dag tilgjengelig, fordi NRK og rettighetshaverne ikke kommer til enighet om prisen for visningsrettigheter.

Den nåværende avtalen løper ut ved årsskiftet. Det er gjennomført flere forhandlingsmøter, men avstanden mellom partene er stor, heter det i et opprop som rettighetsorganisasjonene publiserte i dag. Blant de som har signert oppropet finner vi Norsk filmforbund, Norske filmregissører, Dramatikerne og Virke Produsentforeningen.

I dag er bare halvparten av innholdet som tidligere lå i arkivet fra mellom 1960–1997 tilgjengelig. Det sparer NRK rundt 10 millioner kroner på i året, melder Aftenposten. For perioden 1997–2015 er nesten ingenting tilgjengelig. Eksempler er «Halvbroren», «Himmelblå», «Berlinerpoplene» og «Mammon».

Nå ønsker begge parter en avtale som skal romme alt innhold frem til 2015. Men partene står langt fra hverandre, ifølge Aftenposten. Forhandlingene pågår mellom NRK og organisasjonen Norwaco, som representerer alle rettighetshaverne.

For NRK er dette et spørsmål om prioriteringer, forklarer mediedirektør Øyvind Lund til Aftenposten. Han mener prisen må henge sammen med hvordan publikum tar innholdet i bruk. Programmene fra Norwaco-avtalen står for bare 1 prosent av bruken i NRK TV.

Elisabeth Sjaastad i Filmforbundet mener rettighetene er verdt pengene. Til sammenligning brukte NRK 1,1 milliarder på alle typer rettigheter i 2020, ifølge årsrapporten. Rettigheter for sport kostet rundt 200 millioner.

– Det er uforståelig for meg at de ikke vil betale noen titalls millioner for tusenvis av episoder med norsk film- og TV-historie, sier hun.

Les hele oppropet

MENY