Står kinoene overfor nye restriksjoner?

Står kinoene overfor nye restriksjoner?

Norske filmer oppnår solide besøkstall på kino, men det er truende skyer i horisonten. Vil det nye viruset føre til at restriksjoner på besøk gjeninnføres?

Kinobesøket har denne høsten hatt en oppløftende utvikling. Den siste tidens framvekst av et nytt virus har foreløpig ikke lagt noen demper på besøket. Denne helgen passerte både Verdens verste menneske og Nordsjøen 200 000 besøk på kino, mens Tre nøtter til Askepott troner øverst med 320 000 besøkende.

Verdens verste menneske har også rundet 200 000 på franske kinoer, og oppnår også svært gode tall i Sverige, melder Kulturmeglerne. Med 10.000 besøk første uken, vil filmen bli Triers gjennombrudd for et større publikum også i nabolandet. Samtidig fortsetter internasjonale medier å spå filmen blant en av de store Oscarfavorittene neste år.

Etter den første åpningshelgen rykket Nordsjøen rett inn på kinotoppen med over 64 000 besøkende. Nå har den etter 7 uker rundet 200 000. Lavere enn hva Fantefilm har oppnådd med tidligere katastrofefilmer som Bølgen, men kanskje normalt med tanke på at ikke hele kinopublikummet har vendt tilbake.

Fortsatt ligger Tre nøtter til Askepott øverst på kinotoppen, og ser ut til å kunne holde seg der en god stund framover. En av utfordrerne er Kampen om Narvik, som har premiere 1.juledag. Men forrige uke sådde produsenten Aage Aaberge usikkerhet om premieredatoen overfor NRK. Han utelukker ikke at filmen kan bli flyttet om det innføres strengere restriksjoner for besøk på kinoene som følge av det nye viruset.

– Jeg håper virkelig at vi kan vise filmen som planlagt. Det vil være utrolig tungt å måtte utsette det nok en gang, sier Aaberge til NRK.

– Problemet vårt er at vi tar en kolossal risiko. Vi har et stort lanseringsbudsjett som vi må begynne å bruke. Men vi har ikke et system som kan avlaste oss for den risikoen, sier Aaberge som sier at endelig avgjørelse må gjøres innen 14 dager.

– Stimuleringsordningen fra i fjor er fjernet. Dermed står produsentene alene med det økonomiske ansvaret hvis filmbesøket lider under koroantiltak.

De aller siste tiltakene og anbefalingene fra myndighetene gir ingen indikasjoner om at restriksjoner på kinobesøket er under planlegging.

Står kinoene overfor nye restriksjoner?

Står kinoene overfor nye restriksjoner?

Norske filmer oppnår solide besøkstall på kino, men det er truende skyer i horisonten. Vil det nye viruset føre til at restriksjoner på besøk gjeninnføres?

Kinobesøket har denne høsten hatt en oppløftende utvikling. Den siste tidens framvekst av et nytt virus har foreløpig ikke lagt noen demper på besøket. Denne helgen passerte både Verdens verste menneske og Nordsjøen 200 000 besøk på kino, mens Tre nøtter til Askepott troner øverst med 320 000 besøkende.

Verdens verste menneske har også rundet 200 000 på franske kinoer, og oppnår også svært gode tall i Sverige, melder Kulturmeglerne. Med 10.000 besøk første uken, vil filmen bli Triers gjennombrudd for et større publikum også i nabolandet. Samtidig fortsetter internasjonale medier å spå filmen blant en av de store Oscarfavorittene neste år.

Etter den første åpningshelgen rykket Nordsjøen rett inn på kinotoppen med over 64 000 besøkende. Nå har den etter 7 uker rundet 200 000. Lavere enn hva Fantefilm har oppnådd med tidligere katastrofefilmer som Bølgen, men kanskje normalt med tanke på at ikke hele kinopublikummet har vendt tilbake.

Fortsatt ligger Tre nøtter til Askepott øverst på kinotoppen, og ser ut til å kunne holde seg der en god stund framover. En av utfordrerne er Kampen om Narvik, som har premiere 1.juledag. Men forrige uke sådde produsenten Aage Aaberge usikkerhet om premieredatoen overfor NRK. Han utelukker ikke at filmen kan bli flyttet om det innføres strengere restriksjoner for besøk på kinoene som følge av det nye viruset.

– Jeg håper virkelig at vi kan vise filmen som planlagt. Det vil være utrolig tungt å måtte utsette det nok en gang, sier Aaberge til NRK.

– Problemet vårt er at vi tar en kolossal risiko. Vi har et stort lanseringsbudsjett som vi må begynne å bruke. Men vi har ikke et system som kan avlaste oss for den risikoen, sier Aaberge som sier at endelig avgjørelse må gjøres innen 14 dager.

– Stimuleringsordningen fra i fjor er fjernet. Dermed står produsentene alene med det økonomiske ansvaret hvis filmbesøket lider under koroantiltak.

De aller siste tiltakene og anbefalingene fra myndighetene gir ingen indikasjoner om at restriksjoner på kinobesøket er under planlegging.

MENY