Sara M. Oskal nærmer seg sin langfilmdebut

Sara M. Oskal nærmer seg sin langfilmdebut

En samisk kvinne i spagat mellom moderne og tradisjonell livsstil, utgjør handlingen i Sara Margrethe Oskals første langfilm som har fått tilskudd fra Filmfond Nord. Les mer om de nye tildelingene fra fondet.

Foto av Sara Margrethe Oskal

Filmfond Nord har i årets siste styremøte gitt produksjonstilskudd til to prosjekter og utviklingstilskudd til fem.

Det største produksjonstilskuddet på 1.000.000 er tildelt I jorda bor hjertet mitt med Sara Margrethe Oskal som manusforfatter og regissør, og Mona Hoel som produsent.

I filmen møter vi billedkunstner og alenemor Lena «som oppsøker hjembygda med et nytt prosjekt der hun utforsker kvinners posisjon i reindrifta. Hun utvikler et lidenskapelig kjærlighetsforhold til Mahtte som driver sin Siida sammen med moren sin. Forholdet velter opp følelser og lengsler Lena trodde hun var ferdig med. Mahtte og Lena blir stående i full spagat mellom hennes moderne og hans tradisjonelle livsstil, og står overfor avgjørende livsvalg.»

Dette blir Oskals debut som langfilmregissør. Hun er fra Guovdageaidnu, Kautokeino, og er utdannet skuespiller. Hun har laget tre kortfilmer som er vist på nordiske og internasjonale filmfestivaler, deriblant den prisvinnende kortfilmen Beaivvi nieida – Solas datter

Produsent Mona Johanne Hoel har gjennom sitt selskap Freedom From Fear realisert en rekke langfilmer, fra den første norske dogmefilmen Når nettene blir lange (2000) til Skal dere gå allerede (2019). Begge hadde hun regi på, denne gangen produserer hun.

Det andre produksjonstilskuddet gikk til Hans Eirik Voktor og hans dokumentarportrett av den legendariske forfatteren, samfunnsviteren og debattanten Ottar Brox.

Nordlands profet skildrer «en visjonær samfunnsviter som gjennom sitt livsprosjekt har stått opp for den nordnorske kystbefolkninga og deres rett til å utnytte de nærliggende ressursene i havet. Dette er en kamp vi kjenner igjen fra hele verden. I de fattigste landene er det gjerne utenlandsk kapital som har vært trusselen. Hos oss har det vært nasjonal kapital som gjennom politisk godkjenning har fått tilgang til å overta felleseiet. Dette på tross av at havressursloven paragraf 2 sier at fiskeressursene i havet tilhører det norske folk.»

Produsent er Original Film ved Mona Steffensen. Voktor har både manus og regi.

Les mer om prosjektene som fikk utviklingstilskudd.

Sara M. Oskal nærmer seg sin langfilmdebut

Sara M. Oskal nærmer seg sin langfilmdebut

En samisk kvinne i spagat mellom moderne og tradisjonell livsstil, utgjør handlingen i Sara Margrethe Oskals første langfilm som har fått tilskudd fra Filmfond Nord. Les mer om de nye tildelingene fra fondet.

Foto av Sara Margrethe Oskal

Filmfond Nord har i årets siste styremøte gitt produksjonstilskudd til to prosjekter og utviklingstilskudd til fem.

Det største produksjonstilskuddet på 1.000.000 er tildelt I jorda bor hjertet mitt med Sara Margrethe Oskal som manusforfatter og regissør, og Mona Hoel som produsent.

I filmen møter vi billedkunstner og alenemor Lena «som oppsøker hjembygda med et nytt prosjekt der hun utforsker kvinners posisjon i reindrifta. Hun utvikler et lidenskapelig kjærlighetsforhold til Mahtte som driver sin Siida sammen med moren sin. Forholdet velter opp følelser og lengsler Lena trodde hun var ferdig med. Mahtte og Lena blir stående i full spagat mellom hennes moderne og hans tradisjonelle livsstil, og står overfor avgjørende livsvalg.»

Dette blir Oskals debut som langfilmregissør. Hun er fra Guovdageaidnu, Kautokeino, og er utdannet skuespiller. Hun har laget tre kortfilmer som er vist på nordiske og internasjonale filmfestivaler, deriblant den prisvinnende kortfilmen Beaivvi nieida – Solas datter

Produsent Mona Johanne Hoel har gjennom sitt selskap Freedom From Fear realisert en rekke langfilmer, fra den første norske dogmefilmen Når nettene blir lange (2000) til Skal dere gå allerede (2019). Begge hadde hun regi på, denne gangen produserer hun.

Det andre produksjonstilskuddet gikk til Hans Eirik Voktor og hans dokumentarportrett av den legendariske forfatteren, samfunnsviteren og debattanten Ottar Brox.

Nordlands profet skildrer «en visjonær samfunnsviter som gjennom sitt livsprosjekt har stått opp for den nordnorske kystbefolkninga og deres rett til å utnytte de nærliggende ressursene i havet. Dette er en kamp vi kjenner igjen fra hele verden. I de fattigste landene er det gjerne utenlandsk kapital som har vært trusselen. Hos oss har det vært nasjonal kapital som gjennom politisk godkjenning har fått tilgang til å overta felleseiet. Dette på tross av at havressursloven paragraf 2 sier at fiskeressursene i havet tilhører det norske folk.»

Produsent er Original Film ved Mona Steffensen. Voktor har både manus og regi.

Les mer om prosjektene som fikk utviklingstilskudd.

MENY