For sterkt for det tradisjonelle dokumentarformatet

For sterkt for det tradisjonelle dokumentarformatet

Pilotepisoden «Ekteskapet usensurert» ble for virkelig for tv-kanalene. Serieskaperne Hildegunn Wærness og Elin Sander lagde en novellefilm av den isteden – med premiere denne uken på YouTube. – Vi savnet komplekse, sårbare og feilbarlige kvinner. Her sier de ting som ikke ville vært mulig i en tradisjonell dokumentar.

Foto: Serie/filmskaperne Elin Sander og Hildegunn Wærness

Novellefilmen GIFT! Ekteskapet usensurert har premiere 1. desember på YouTube, helt gratis. Prosjektet er skapt av Hildegunn Wærness og Elin Sander i Aldeles Film. I filmen møter vi «Mona», som er i ferd med å miste seg selv i et 16 år langt ekteskap, i samtale med presten Thor Waldeck Brekkeflat. Mona-karakteren er basert på intervjuer filmskaperne har gjort med en virkelig kvinne og rollen blir tolket av skuespiller Vibeke Flesland Havre. Denne metoden valgte de for å holde på kvinnens anonymitet, samtidig som det skapte trygge rammer for å kunne snakke helt usensurert.

Filmen varer i 22 minutter og står som en enkeltstående novellefilm. Men den skulle opprinnelig være første episode i en tv-serie på ti episoder, der hver av episodene skulle være på 22 minutter, forteller Sander.

– Vi fikk støtte fra NFI, Vestnorsk Filmsenter og TV2 til å lage pilotepisoden på 22 minutter. Tilbakemeldingene fra TV2 var positive, men det endte opp med et nei, kanskje fordi sjangeren var for eksperimentell. Eller at vi har laget en hybridserie som muligens er litt vanskelig å plassere, med ukjente skuespillere. Tv-kanalene satser ofte på det de tror er trygt. Men vi har ikke opplevd at vårt testpublikum har stilt spørsmål ved sjangeren. Det er ikke så viktig for dem at det er ekte dokumentar eller ren fiksjon. Det viktige er at det engasjerer dem.

Gjorde det på sin måte

I etterkant av avslaget har to serier med ekteskapstematikk hatt premiere på TV 2, til lite positive kritikker: Mellom oss og Casa Numme.  Wærness og Sander pitchet også serien for NRK. Et halvt år senere hadde NRK premiere på sin egen serie, titulert GIFT, med kjendispar som snakker ut om ekteskapet.

Men Wærness og Sander la ikke den ferdigstilte piloten i en skuff, selv om de fikk avslag fra tv-kanalene.

– Vi fikk et nei, men vi tar ikke avslag verken tungt eller personlig. Så vi gjorde det på vår egen måte. Vi søkte penger fra Vestnorsk Filmsenter og Fritt Ord til å bruke piloten til noe annet og distribuere den selv. Vi er trøtte av å vente på beslutningstakere. Vi ønsker at det vi legger masse kreativitet, tid og penger i, skal komme ut til et publikum. Det er en verdi i prosjektet langt utover det økonomiske.

1.desember skal de ha en premierevisning i Bergen, med en panelsamtale mellom Thor Waldeck Brekkeflat og Lynn Myrdal fra PolyNorge etterpå. Både filmen og samtalen legges deretter ut på YouTube.

– Etter den ene testvisningen vår, var det et ektepar som sa til meg at de hadde gått rett på Vinmonopolet, kjøpt en rødvinsflaske og snakket hele natten om forholdet sitt etter at de hadde sett filmen. Da tenker jeg at vi har klart å åpne noen rom, forteller Wærness.

– Det er kvinner som ønsker at mannen får kreft og dør, for da hadde alt blitt lettere. Det er kvinner som skulle ønske de aldri hadde fått barn (foto: Vibeke Flesland Havre som spiller rollen som Mona)

Savnet av komplekse kvinner

De håper fortsatt på at at prosjektet blir en tv-serie, men de er også åpne for andre formater.

– Det kan være at det havner på en teaterscene istedenfor en tv-kanal. Eller kanskje det blir en bok? Før vi startet på dette prosjektet snakket vi mye om hva vi savnet å se på tv. Vi savnet kvinneskikkelser som var mer i tråd med de kvinnene vi faktisk kjenner. Komplekse, fandenivoldske, tøffe, sårbare, feilbarlige, sexy og uspiselige – nyanser vi ikke ser så mye på tv ellers. Samtidig var vi opptatt av ekteskapet som konstruksjon, og hvorfor så mange vi kjenner blir i ekteskap som ikke er gode. Hva holder dem i den institusjonen? Er det andre måter å organisere livet og kjærligheten på enn den måten som er rådende i dag? spør Sander.

I utgangspunktet var dette et dokumentarprosjekt.

– Vi dybdeintervjuet kvinner som er gift, helt anonymt. Men det er ting de forteller som man ikke kan vise på tv som dokumentar. Det er kvinner som ønsker at mannen får kreft og dør, for da hadde alt blitt lettere. Det er kvinner som skulle ønske de aldri hadde fått barn. Det kan ikke komme ut på tv åpent for alle, fordi det går utover veldig mange andre. Vi hadde lyst til å ha med disse historiene. Derfor transkriberte vi alle intervjuene og komprimerte dem. Så ga vi manus til skuespillerne. Det er ekte, kanskje mer ekte enn det kunne vært i en dokumentar. Fordi i en dokumentar hadde folk vært mer oppmerksomme på at det de sier skal ut til et publikum, og derfor vært mer forsiktige med hva de sier. Det å eksperimentere i hybrid-landskapet har vært interessant og lærerikt.

 Presten.

Tosomhetskonstellasjonen fascinerer Wærness.

– Ekteskapet er en eldgammel konstruksjon. Bestemoren min er 90 år gammel. Ekteskapet hennes fungerte både bra og praktisk, men også fordi hun mente at man skulle tåle mye for å få det til å fungere. Men i dag, når du skal være karrierekvinne, bestevenn, husmor, lidenskapelig elsker, romantisk kjæreste og oppfylle så mange andre roller i tillegg til å realisere deg selv, blir det egentlig plass til det moderne individet i den eldgamle konstruksjonen?

Det finnes mange folk som lider i stillhet i ekteskapet.

– Mona sier i episoden at hun følte at hun ble moren til mannen sin. Hun var ikke lenger partneren hans. Morsinstinktet kan overta der man tenker at man ikke kan forlate stakkaren. Jeg har ikke barn, men har kjent på det instinktet selv i et forhold, og det er flaut å innrømme. Man har verken lyst på sex med partneren fordi det føles som incest og så klarer man ikke stikke av heller fordi man føler et forskrudd ansvar, forteller Wærness.

– Det er også mange som lyver for seg selv og tviholder på en fasade. Vi har lyst til å vise det.

Grums under fasaden

I 2019 ble det inngått nesten 20 000 ekteskap i Norge. Nær 10 000 ekteskap ble oppløst.

– Grunnen til at mange forblir i dårlige ekteskap har kanskje mye med lojalitet å gjøre, som handler om at man vil holde på det løftet man har gitt. Det blir som å gå konkurs i livet dersom man skiller seg. Pappa sa at skilsmissen føltes som om at familiebedriften hadde gått konkurs. Men det å gå konkurs er jo heller ikke farlig. Man kan jo starte på nytt. Foreldrene mine har helt nydelige partnere i dag og alle er gode venner med alle, sier Wærness.

Ordet «gift» har dobbeltbetydning.

– Ekteskapet kan være giftig, men heldigvis er det også fantastisk for veldig mange. Det er viktig å tro på kjærligheten. Men det er også mange som lyver for seg selv og tviholder på en fasade. Vi har lyst til å vise det. Det er så mye grums under fasaden. Man kan bli syk av å lukke seg selv inn i et skap. Jeg tror man hadde hatt flere friskere folk i samfunnet, rent psykisk, om man hadde luftet ut alle disse skapene folk tror de må være i. Det gjelder ikke bare ekteskapet, forteller Wærness.

Du trenger ikke å være gift for å forstå filmen.

– Temaet kan også overføres til andre relasjoner, som vennskap og familie. Vennskap forandrer seg også over tid. Man skal ikke tviholde på det som var. Det er viktig å fornye en relasjon hele tiden, forteller Sander.

Filmskaperne har også lyst til å lage en sesong 2 som skal la de gifte mennene snakke. Og gjerne en sesong 3 med elskerne og til slutt en sesong som heter Skilt. Men om det bare blir disse 22 minuttene, så er det også helt greit for dem.


Om film/serieskaperne:

Elin Sander er kreativ produsent og manusforfatter i Aldeles AS. Hun er tidligere direktør for Nordisk Panorama og rådgiver ved Seksjon for kunst og kultur i Bergen Kommune. Hun har levert og produsert filmer og dokumentarserier til kino, festivaler, TV2 og NRK. Hun var aktiv i performancegruppen «Gledespikene» på 1980-tallet.

Hildegunn Wærness er regissør, fotograf og manusforfatter. Hun har tidligere bakgrunn som journalist. Hun debuterte med dokumentaren Folket og Presidenten – et portrett av den Bolivarianske Revolusjonen. Hun skapte TV2-suksessen Fjorden Cowboys, dokumentaren Supernerd, og har hatt delregi på National Geographic-serien Vinterveiens Helter og dokumentarserien Ras på TV Norge.


 

For sterkt for det tradisjonelle dokumentarformatet

For sterkt for det tradisjonelle dokumentarformatet

Pilotepisoden «Ekteskapet usensurert» ble for virkelig for tv-kanalene. Serieskaperne Hildegunn Wærness og Elin Sander lagde en novellefilm av den isteden – med premiere denne uken på YouTube. – Vi savnet komplekse, sårbare og feilbarlige kvinner. Her sier de ting som ikke ville vært mulig i en tradisjonell dokumentar.

Foto: Serie/filmskaperne Elin Sander og Hildegunn Wærness

Novellefilmen GIFT! Ekteskapet usensurert har premiere 1. desember på YouTube, helt gratis. Prosjektet er skapt av Hildegunn Wærness og Elin Sander i Aldeles Film. I filmen møter vi «Mona», som er i ferd med å miste seg selv i et 16 år langt ekteskap, i samtale med presten Thor Waldeck Brekkeflat. Mona-karakteren er basert på intervjuer filmskaperne har gjort med en virkelig kvinne og rollen blir tolket av skuespiller Vibeke Flesland Havre. Denne metoden valgte de for å holde på kvinnens anonymitet, samtidig som det skapte trygge rammer for å kunne snakke helt usensurert.

Filmen varer i 22 minutter og står som en enkeltstående novellefilm. Men den skulle opprinnelig være første episode i en tv-serie på ti episoder, der hver av episodene skulle være på 22 minutter, forteller Sander.

– Vi fikk støtte fra NFI, Vestnorsk Filmsenter og TV2 til å lage pilotepisoden på 22 minutter. Tilbakemeldingene fra TV2 var positive, men det endte opp med et nei, kanskje fordi sjangeren var for eksperimentell. Eller at vi har laget en hybridserie som muligens er litt vanskelig å plassere, med ukjente skuespillere. Tv-kanalene satser ofte på det de tror er trygt. Men vi har ikke opplevd at vårt testpublikum har stilt spørsmål ved sjangeren. Det er ikke så viktig for dem at det er ekte dokumentar eller ren fiksjon. Det viktige er at det engasjerer dem.

Gjorde det på sin måte

I etterkant av avslaget har to serier med ekteskapstematikk hatt premiere på TV 2, til lite positive kritikker: Mellom oss og Casa Numme.  Wærness og Sander pitchet også serien for NRK. Et halvt år senere hadde NRK premiere på sin egen serie, titulert GIFT, med kjendispar som snakker ut om ekteskapet.

Men Wærness og Sander la ikke den ferdigstilte piloten i en skuff, selv om de fikk avslag fra tv-kanalene.

– Vi fikk et nei, men vi tar ikke avslag verken tungt eller personlig. Så vi gjorde det på vår egen måte. Vi søkte penger fra Vestnorsk Filmsenter og Fritt Ord til å bruke piloten til noe annet og distribuere den selv. Vi er trøtte av å vente på beslutningstakere. Vi ønsker at det vi legger masse kreativitet, tid og penger i, skal komme ut til et publikum. Det er en verdi i prosjektet langt utover det økonomiske.

1.desember skal de ha en premierevisning i Bergen, med en panelsamtale mellom Thor Waldeck Brekkeflat og Lynn Myrdal fra PolyNorge etterpå. Både filmen og samtalen legges deretter ut på YouTube.

– Etter den ene testvisningen vår, var det et ektepar som sa til meg at de hadde gått rett på Vinmonopolet, kjøpt en rødvinsflaske og snakket hele natten om forholdet sitt etter at de hadde sett filmen. Da tenker jeg at vi har klart å åpne noen rom, forteller Wærness.

– Det er kvinner som ønsker at mannen får kreft og dør, for da hadde alt blitt lettere. Det er kvinner som skulle ønske de aldri hadde fått barn (foto: Vibeke Flesland Havre som spiller rollen som Mona)

Savnet av komplekse kvinner

De håper fortsatt på at at prosjektet blir en tv-serie, men de er også åpne for andre formater.

– Det kan være at det havner på en teaterscene istedenfor en tv-kanal. Eller kanskje det blir en bok? Før vi startet på dette prosjektet snakket vi mye om hva vi savnet å se på tv. Vi savnet kvinneskikkelser som var mer i tråd med de kvinnene vi faktisk kjenner. Komplekse, fandenivoldske, tøffe, sårbare, feilbarlige, sexy og uspiselige – nyanser vi ikke ser så mye på tv ellers. Samtidig var vi opptatt av ekteskapet som konstruksjon, og hvorfor så mange vi kjenner blir i ekteskap som ikke er gode. Hva holder dem i den institusjonen? Er det andre måter å organisere livet og kjærligheten på enn den måten som er rådende i dag? spør Sander.

I utgangspunktet var dette et dokumentarprosjekt.

– Vi dybdeintervjuet kvinner som er gift, helt anonymt. Men det er ting de forteller som man ikke kan vise på tv som dokumentar. Det er kvinner som ønsker at mannen får kreft og dør, for da hadde alt blitt lettere. Det er kvinner som skulle ønske de aldri hadde fått barn. Det kan ikke komme ut på tv åpent for alle, fordi det går utover veldig mange andre. Vi hadde lyst til å ha med disse historiene. Derfor transkriberte vi alle intervjuene og komprimerte dem. Så ga vi manus til skuespillerne. Det er ekte, kanskje mer ekte enn det kunne vært i en dokumentar. Fordi i en dokumentar hadde folk vært mer oppmerksomme på at det de sier skal ut til et publikum, og derfor vært mer forsiktige med hva de sier. Det å eksperimentere i hybrid-landskapet har vært interessant og lærerikt.

 Presten.

Tosomhetskonstellasjonen fascinerer Wærness.

– Ekteskapet er en eldgammel konstruksjon. Bestemoren min er 90 år gammel. Ekteskapet hennes fungerte både bra og praktisk, men også fordi hun mente at man skulle tåle mye for å få det til å fungere. Men i dag, når du skal være karrierekvinne, bestevenn, husmor, lidenskapelig elsker, romantisk kjæreste og oppfylle så mange andre roller i tillegg til å realisere deg selv, blir det egentlig plass til det moderne individet i den eldgamle konstruksjonen?

Det finnes mange folk som lider i stillhet i ekteskapet.

– Mona sier i episoden at hun følte at hun ble moren til mannen sin. Hun var ikke lenger partneren hans. Morsinstinktet kan overta der man tenker at man ikke kan forlate stakkaren. Jeg har ikke barn, men har kjent på det instinktet selv i et forhold, og det er flaut å innrømme. Man har verken lyst på sex med partneren fordi det føles som incest og så klarer man ikke stikke av heller fordi man føler et forskrudd ansvar, forteller Wærness.

– Det er også mange som lyver for seg selv og tviholder på en fasade. Vi har lyst til å vise det.

Grums under fasaden

I 2019 ble det inngått nesten 20 000 ekteskap i Norge. Nær 10 000 ekteskap ble oppløst.

– Grunnen til at mange forblir i dårlige ekteskap har kanskje mye med lojalitet å gjøre, som handler om at man vil holde på det løftet man har gitt. Det blir som å gå konkurs i livet dersom man skiller seg. Pappa sa at skilsmissen føltes som om at familiebedriften hadde gått konkurs. Men det å gå konkurs er jo heller ikke farlig. Man kan jo starte på nytt. Foreldrene mine har helt nydelige partnere i dag og alle er gode venner med alle, sier Wærness.

Ordet «gift» har dobbeltbetydning.

– Ekteskapet kan være giftig, men heldigvis er det også fantastisk for veldig mange. Det er viktig å tro på kjærligheten. Men det er også mange som lyver for seg selv og tviholder på en fasade. Vi har lyst til å vise det. Det er så mye grums under fasaden. Man kan bli syk av å lukke seg selv inn i et skap. Jeg tror man hadde hatt flere friskere folk i samfunnet, rent psykisk, om man hadde luftet ut alle disse skapene folk tror de må være i. Det gjelder ikke bare ekteskapet, forteller Wærness.

Du trenger ikke å være gift for å forstå filmen.

– Temaet kan også overføres til andre relasjoner, som vennskap og familie. Vennskap forandrer seg også over tid. Man skal ikke tviholde på det som var. Det er viktig å fornye en relasjon hele tiden, forteller Sander.

Filmskaperne har også lyst til å lage en sesong 2 som skal la de gifte mennene snakke. Og gjerne en sesong 3 med elskerne og til slutt en sesong som heter Skilt. Men om det bare blir disse 22 minuttene, så er det også helt greit for dem.


Om film/serieskaperne:

Elin Sander er kreativ produsent og manusforfatter i Aldeles AS. Hun er tidligere direktør for Nordisk Panorama og rådgiver ved Seksjon for kunst og kultur i Bergen Kommune. Hun har levert og produsert filmer og dokumentarserier til kino, festivaler, TV2 og NRK. Hun var aktiv i performancegruppen «Gledespikene» på 1980-tallet.

Hildegunn Wærness er regissør, fotograf og manusforfatter. Hun har tidligere bakgrunn som journalist. Hun debuterte med dokumentaren Folket og Presidenten – et portrett av den Bolivarianske Revolusjonen. Hun skapte TV2-suksessen Fjorden Cowboys, dokumentaren Supernerd, og har hatt delregi på National Geographic-serien Vinterveiens Helter og dokumentarserien Ras på TV Norge.


 

MENY