Tilskudd til blant annet norgeshistoriens første boksefilm

Tilskudd til blant annet norgeshistoriens første boksefilm

To erfarne regissører og to debutanter får tilskudd fra Norsk filminstitutt til nye spillefilmprosjekter: Bård Breien – med norgeshistoriens første boksefilm – samt Jens Lien, Kaveh Tehrani og Johanna Pyykkö.

Bård Breien får det største tilskuddet til spillefilm denne uken på 13 millioner kroner. Havnaa er historien om to brødre – «den ene er norgeshistoriens største bokser, kanskje best kjent som broren til en av norgeshistoriens største bankranere.»

Havnaa kan bli norgeshistoriens første boksefilm (som fiksjon), skriver spillefilmkonsulent Asle Vatn i tilsagnet:

«Men først og fremst er det et emosjonelt drevet familiedrama om to brødre med et enormt ønske om å gjøre noe stort i livet, der den virkelige historien om familien Havnaa byr på mye mer enn det som det er mulig å dikte opp: ustoppelig pågangsmot, grusomme nederlag, vanvittige seire, tragiske fall og uoverstigelige avgrunner å reise seg fra…»

Regissør Bård Breien har skrevet manus sammen med Ravn Lanesskog. Breien debuterte med spillefilmen Kunsten å tenke negativt i 2006, også den produsert av Maipo. Han regisserte også spillefilmen Detektiv Downs i 2013. De siste årene har han hatt episoderegi på en rekke norske dramaserier, blant annet Kampen for tilværelsen (NRK), Neste sommer (TVNorge) og Livstid (NRK).

Virkelighetens Magne og Erling Havnaa (begge til høyre).

Regissør Jens Lien og Einar Drama får 8.500.000 kroner i tilskudd til Oppdraget, «en dystopisk komedie og framtidsvisjon der roboter har gjort menneskene overflødige». Her gjenforenes Lien med manusforfatter Per Schreiner. Sammen utviklet de som kjent den prisbelønte filmen Den brysomme mannen.

Filmkonsulent Cecilie Aspenes begrunner tildelingen slik: «Oppdraget er en ambisiøs og fremoverlent film, intellektuelt og emosjonelt utfordrende, samfunnsrelevant og underholdende, med klare planer om å nå et betydelig publikum – nasjonalt så vel som internasjonalt. Med superstødige skapere ved roret, har jeg tro på at dette vil bli en film med et unikt uttrykk, som i tillegg til å være absurd og gøyal, også kan bidra til å sette dagsorden.»

Jens Lien

Regissør Johanna Pyykkö og Oslo Pictures er tildelt 5.915.758 kroner til Ebba, som blir Pyykkös spillefilmdebut. Filmen handler om 18 år gamle Ebba «som en natt finner en vakker mann som har mistet hukommelsen, og later som om hun er kjæresten hans».

Pyykkös kortfilm The Manila Lover ble tatt ut til Kritikeruken under filmfestival i Cannes 2019. Den har vunnet en lang rekke norske og internasjonale priser, blant annet Amanda for beste kortfilm. Pyykkö deltok også med spillefilmprosjektet Ebba på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto (2019) og var gjennom Semaine de la Critiques spillefilmlab Next Step nominert til manuspris på filmfestivalen i Cannes (2020).  Pyykkös debut er en del av den nye talentsatsingen Neo med særsklilt fokus på mangfold.

Ebba

Regissør Kaveh Tehrani og Motlys får 11.500.000 kroner i tilskudd til Hør her’a!, en film basert på Gulraiz Sharifs roman med samme tittel, med filmmanus av Erlend Loe og Nora Landsrød. Filmen handler om Mahmoud (15) «som i løpet av en sommerferie blir stilt på store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie».

Tehrani er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft, og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 – som vant Amanda for beste kortfilm. Senere lagde han novellefilmen Victor i 2014, utviklet gjennom NFIs Nye veier-ordning. Hans siste kortfilm, Manchador (2019), har vunnet flere internasjonale priser. Tehrani er deltager i NFIs utviklingsprogram for såkalte underrepresenterte filmskapere, UP 2.0, som er en del av denne satsingen.

Tilskudd til blant annet norgeshistoriens første boksefilm

Tilskudd til blant annet norgeshistoriens første boksefilm

To erfarne regissører og to debutanter får tilskudd fra Norsk filminstitutt til nye spillefilmprosjekter: Bård Breien – med norgeshistoriens første boksefilm – samt Jens Lien, Kaveh Tehrani og Johanna Pyykkö.

Bård Breien får det største tilskuddet til spillefilm denne uken på 13 millioner kroner. Havnaa er historien om to brødre – «den ene er norgeshistoriens største bokser, kanskje best kjent som broren til en av norgeshistoriens største bankranere.»

Havnaa kan bli norgeshistoriens første boksefilm (som fiksjon), skriver spillefilmkonsulent Asle Vatn i tilsagnet:

«Men først og fremst er det et emosjonelt drevet familiedrama om to brødre med et enormt ønske om å gjøre noe stort i livet, der den virkelige historien om familien Havnaa byr på mye mer enn det som det er mulig å dikte opp: ustoppelig pågangsmot, grusomme nederlag, vanvittige seire, tragiske fall og uoverstigelige avgrunner å reise seg fra…»

Regissør Bård Breien har skrevet manus sammen med Ravn Lanesskog. Breien debuterte med spillefilmen Kunsten å tenke negativt i 2006, også den produsert av Maipo. Han regisserte også spillefilmen Detektiv Downs i 2013. De siste årene har han hatt episoderegi på en rekke norske dramaserier, blant annet Kampen for tilværelsen (NRK), Neste sommer (TVNorge) og Livstid (NRK).

Virkelighetens Magne og Erling Havnaa (begge til høyre).

Regissør Jens Lien og Einar Drama får 8.500.000 kroner i tilskudd til Oppdraget, «en dystopisk komedie og framtidsvisjon der roboter har gjort menneskene overflødige». Her gjenforenes Lien med manusforfatter Per Schreiner. Sammen utviklet de som kjent den prisbelønte filmen Den brysomme mannen.

Filmkonsulent Cecilie Aspenes begrunner tildelingen slik: «Oppdraget er en ambisiøs og fremoverlent film, intellektuelt og emosjonelt utfordrende, samfunnsrelevant og underholdende, med klare planer om å nå et betydelig publikum – nasjonalt så vel som internasjonalt. Med superstødige skapere ved roret, har jeg tro på at dette vil bli en film med et unikt uttrykk, som i tillegg til å være absurd og gøyal, også kan bidra til å sette dagsorden.»

Jens Lien

Regissør Johanna Pyykkö og Oslo Pictures er tildelt 5.915.758 kroner til Ebba, som blir Pyykkös spillefilmdebut. Filmen handler om 18 år gamle Ebba «som en natt finner en vakker mann som har mistet hukommelsen, og later som om hun er kjæresten hans».

Pyykkös kortfilm The Manila Lover ble tatt ut til Kritikeruken under filmfestival i Cannes 2019. Den har vunnet en lang rekke norske og internasjonale priser, blant annet Amanda for beste kortfilm. Pyykkö deltok også med spillefilmprosjektet Ebba på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto (2019) og var gjennom Semaine de la Critiques spillefilmlab Next Step nominert til manuspris på filmfestivalen i Cannes (2020).  Pyykkös debut er en del av den nye talentsatsingen Neo med særsklilt fokus på mangfold.

Ebba

Regissør Kaveh Tehrani og Motlys får 11.500.000 kroner i tilskudd til Hør her’a!, en film basert på Gulraiz Sharifs roman med samme tittel, med filmmanus av Erlend Loe og Nora Landsrød. Filmen handler om Mahmoud (15) «som i løpet av en sommerferie blir stilt på store prøvelser både som bror og sønn i en pakistansk familie».

Tehrani er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft, og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 – som vant Amanda for beste kortfilm. Senere lagde han novellefilmen Victor i 2014, utviklet gjennom NFIs Nye veier-ordning. Hans siste kortfilm, Manchador (2019), har vunnet flere internasjonale priser. Tehrani er deltager i NFIs utviklingsprogram for såkalte underrepresenterte filmskapere, UP 2.0, som er en del av denne satsingen.

MENY