NB lanserer norsk juleklassiker og «okkult grøsser»

NB lanserer norsk juleklassiker og «okkult grøsser»

Nasjonalbiblioteket slipper juleklassikeren Reisen til Julestjernen og den «okkulte grøsseren» Klokker i måneskinn på DVD.

Nasjonalbiblioteket fortsetter med sine DVD-utgivelser fra den norske filmarven. Denne gangen har turen kommet til juleklassikeren framfor noen, Reisen til Julestjernen, og den «okkulte grøsseren» Klokker i måneskinn. Begge filmene er digitalisert av Nasjonalbiblioteket i 4K-oppløsning og utgis i samarbeid med SF Norge, i dag 25.oktober.

Teaterstykket Reisen til julestjernen, skrevet av Sverre Brandt, hadde urpremiere på Nationaltheatret julen 1924, der det ble en stor suksess. Denne første filmatiseringen av stykket, regissert av Ola Solum, kom i 1976 med Hanne Krogh i hovedrollen som Sonja.  I tillegg stod en rekke kjente skuespillere, som Harald Heide-Steen Jr., Rolf Just Nilsen og Anne Marit Jacobsen, på rollelisten. Filmen fikk raskt klassikerstatus på kino, og NRK har sendt den hver jul siden 1997. Med utgivelsen følger et hefte med et essay om filmen, skrevet av Bent Kvalvik, og et intervju med Hanne Krogh. Det blir også et arrangement knyttet til utgivelsen av der Hanne Krogh møter filmkritiker Einar Aarvig til en samtale om den av de store norske julefortellingene, onsdag 24. november kl. 19 i Nasjonalbiblioteket.

Klokker i måneskinn (1964) er en parapsykologisk grøsser som tar for seg kampen mellom en åndelig og en materialistisk livsanskuelse. Fire menn er samlet til bridgeaften. En forfatter, en direktør, en journalist og en vitenskapsmann.  I løpet av kvelden forteller tre av mennene sine personlige historier om møtet med det overnaturlige, mens vitenskapsmannen har en forklaring på alt og forsøker å plukke historiene fra hverandre. For å overbevise ham om at det overnaturlige eksisterer, setter forfatteren i gang et eksperiment.

Henny Moan har en bærende rolle i filmen, og Sverre Wilberg, Rolf Søder og Randi Kolstad er blant hennes mange medskuespillere. Filmen er regissert av Kåre Bergstrøm, og manuset er ved André Bjerke. Bjerke omarbeidet også filmens handling til romanen Enhjørningen, som utkom i 1963, ett år før filmen var å se på kino. Bergstrøm hadde tidligere regissert filmen De dødes tjern (1958), basert på André Bjerkes roman, og med forfatteren selv i en av rollene.  Utgivelsen inneholder et hefte med et essay skrevet av Knut Nærum.

NB lanserer norsk juleklassiker og «okkult grøsser»

NB lanserer norsk juleklassiker og «okkult grøsser»

Nasjonalbiblioteket slipper juleklassikeren Reisen til Julestjernen og den «okkulte grøsseren» Klokker i måneskinn på DVD.

Nasjonalbiblioteket fortsetter med sine DVD-utgivelser fra den norske filmarven. Denne gangen har turen kommet til juleklassikeren framfor noen, Reisen til Julestjernen, og den «okkulte grøsseren» Klokker i måneskinn. Begge filmene er digitalisert av Nasjonalbiblioteket i 4K-oppløsning og utgis i samarbeid med SF Norge, i dag 25.oktober.

Teaterstykket Reisen til julestjernen, skrevet av Sverre Brandt, hadde urpremiere på Nationaltheatret julen 1924, der det ble en stor suksess. Denne første filmatiseringen av stykket, regissert av Ola Solum, kom i 1976 med Hanne Krogh i hovedrollen som Sonja.  I tillegg stod en rekke kjente skuespillere, som Harald Heide-Steen Jr., Rolf Just Nilsen og Anne Marit Jacobsen, på rollelisten. Filmen fikk raskt klassikerstatus på kino, og NRK har sendt den hver jul siden 1997. Med utgivelsen følger et hefte med et essay om filmen, skrevet av Bent Kvalvik, og et intervju med Hanne Krogh. Det blir også et arrangement knyttet til utgivelsen av der Hanne Krogh møter filmkritiker Einar Aarvig til en samtale om den av de store norske julefortellingene, onsdag 24. november kl. 19 i Nasjonalbiblioteket.

Klokker i måneskinn (1964) er en parapsykologisk grøsser som tar for seg kampen mellom en åndelig og en materialistisk livsanskuelse. Fire menn er samlet til bridgeaften. En forfatter, en direktør, en journalist og en vitenskapsmann.  I løpet av kvelden forteller tre av mennene sine personlige historier om møtet med det overnaturlige, mens vitenskapsmannen har en forklaring på alt og forsøker å plukke historiene fra hverandre. For å overbevise ham om at det overnaturlige eksisterer, setter forfatteren i gang et eksperiment.

Henny Moan har en bærende rolle i filmen, og Sverre Wilberg, Rolf Søder og Randi Kolstad er blant hennes mange medskuespillere. Filmen er regissert av Kåre Bergstrøm, og manuset er ved André Bjerke. Bjerke omarbeidet også filmens handling til romanen Enhjørningen, som utkom i 1963, ett år før filmen var å se på kino. Bergstrøm hadde tidligere regissert filmen De dødes tjern (1958), basert på André Bjerkes roman, og med forfatteren selv i en av rollene.  Utgivelsen inneholder et hefte med et essay skrevet av Knut Nærum.

MENY