Nå kommer den første trønderske spillefilmen

Nå kommer den første trønderske spillefilmen

Spætt Film og regissør Leiv Igor Devold er i gang med den første vaskeekte trønderske spillefilmen, men er ikke nådige overfor den motstanden de har møtt i NFI-systemet.

Spætt Film fra Trondheim og regissør Leiv Igor Devold (foto) gikk 6. oktober i gang med innspillingen av det som blir den første trønderske spillefilmen: kjærlighetsdramaet Norwegian Dream.

Prosjektet skal spilles inn på Frøya, Orkanger og Trondheim over en periode på 23 dager, og kommer på kino over hele landet høsten 2022.

Det har vært filmet spillefilm i Trøndelag tidligere, men da har det vært filmselskap fra utenfor fylket som står bak, melder Spætt Film og produsent Håvard Wettland Gossé  i en pressemelding.

Filmen er «et ganske klassisk kjærlighetsdrama med mange komplikasjoner underveis, satt i vakre trønderske omgivelser».

I en av hovedrollene finner vi Karl Bekele Steinland fra Byåsen i Trondheim. Han studerte ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo og har vært med i flere stykker og produksjoner i både Trondheim og Oslo. Han spiller Ivar som utvikler et kjærlighetsforhold til polske Robert, som spilles av det polske stjerneskuddet Hubert Milkowski. Øyvind Brandtzæg spiller faren til Karls karakter i filmen. Han har tatt en pause fra en lang karriere ved Trøndelag teater for å satse på film og TV, og har gjort seg bemerket i blant annet serien Utøya og i kortfilmen Manilla Lover som ble vist på Cannes-festivalen i 2019.

«At det er Spætt Film som klarer å drive frem den første spillefilmen er ingen stor overraskelse,» sier daglig leder i Filminvest, Stig Bech, som er tungt inne i prosjektet som finansiør.

«Spætt Film er et selskap som har jobbet hardt og systematisk over mange år, og som har bygd solid kompetanse sten på sten. Selskapet kan vise til en overbevisende katalog med en rekke kunstneriske sterke kort-og dokumentarfilmer, som har gjort seg bemerket på internasjonale festivaler».

Under Haugesund Filmfestival 2020 fikk prosjektet hederlig omtale for sin pitch, og filmen ble derfor valgt ut til Cannes Marche du Film 2020. Leiv Igor Devold er utdannet filmregissør fra den polske filmskolen, og til daglig underviser han ved NTNU. Han har hatt ideen til filmen siden 2012. Han gjorde seg bemerket med dokumentaren Den tilfeldige rockestjernen om Kaizers Orchestra i 2015, som blant annet vant publikumsprisen under Kosmorama Filmfestival.

Filmen har et budsjett på kun 10 millioner. Produksjonen har utviklingsstøtte fra Norsk filminstitutt, men har ikke blitt prioritert for produksjonsstøtte hos NFI.

«Vi hadde håpet at NFI ville følge opp sine ambisjoner om økt mangfold og regionalitet i norsk film,» heter det i pressemeldingen. «I tillegg har NFI kjørt en veldig aggressiv linje mot produksjonens EHT-søknad».

«Vi fikk opprinnelig forhåndsgodkjenning for EHT med nedsatt terskel i 2020, men dette ble omgjort i 2021 etter ny forskrift trådde i kraft. Dette fjernet plutselig deler av inntektsgrunnlaget for filmen og føles urettferdig. På grunn av manglende nasjonal finansiering har Filminvest valgt å gi et rekordstort tilskudd for å kunne realisere prosjektet. Det er også en trilateral co-produksjon med Polen og Tyskland, men selv om det er flott å få med utlandet er det utfordrende å ha med tre land og lavt budsjett.»

Nå kommer den første trønderske spillefilmen

Nå kommer den første trønderske spillefilmen

Spætt Film og regissør Leiv Igor Devold er i gang med den første vaskeekte trønderske spillefilmen, men er ikke nådige overfor den motstanden de har møtt i NFI-systemet.

Spætt Film fra Trondheim og regissør Leiv Igor Devold (foto) gikk 6. oktober i gang med innspillingen av det som blir den første trønderske spillefilmen: kjærlighetsdramaet Norwegian Dream.

Prosjektet skal spilles inn på Frøya, Orkanger og Trondheim over en periode på 23 dager, og kommer på kino over hele landet høsten 2022.

Det har vært filmet spillefilm i Trøndelag tidligere, men da har det vært filmselskap fra utenfor fylket som står bak, melder Spætt Film og produsent Håvard Wettland Gossé  i en pressemelding.

Filmen er «et ganske klassisk kjærlighetsdrama med mange komplikasjoner underveis, satt i vakre trønderske omgivelser».

I en av hovedrollene finner vi Karl Bekele Steinland fra Byåsen i Trondheim. Han studerte ved Musikkteaterhøyskolen i Oslo og har vært med i flere stykker og produksjoner i både Trondheim og Oslo. Han spiller Ivar som utvikler et kjærlighetsforhold til polske Robert, som spilles av det polske stjerneskuddet Hubert Milkowski. Øyvind Brandtzæg spiller faren til Karls karakter i filmen. Han har tatt en pause fra en lang karriere ved Trøndelag teater for å satse på film og TV, og har gjort seg bemerket i blant annet serien Utøya og i kortfilmen Manilla Lover som ble vist på Cannes-festivalen i 2019.

«At det er Spætt Film som klarer å drive frem den første spillefilmen er ingen stor overraskelse,» sier daglig leder i Filminvest, Stig Bech, som er tungt inne i prosjektet som finansiør.

«Spætt Film er et selskap som har jobbet hardt og systematisk over mange år, og som har bygd solid kompetanse sten på sten. Selskapet kan vise til en overbevisende katalog med en rekke kunstneriske sterke kort-og dokumentarfilmer, som har gjort seg bemerket på internasjonale festivaler».

Under Haugesund Filmfestival 2020 fikk prosjektet hederlig omtale for sin pitch, og filmen ble derfor valgt ut til Cannes Marche du Film 2020. Leiv Igor Devold er utdannet filmregissør fra den polske filmskolen, og til daglig underviser han ved NTNU. Han har hatt ideen til filmen siden 2012. Han gjorde seg bemerket med dokumentaren Den tilfeldige rockestjernen om Kaizers Orchestra i 2015, som blant annet vant publikumsprisen under Kosmorama Filmfestival.

Filmen har et budsjett på kun 10 millioner. Produksjonen har utviklingsstøtte fra Norsk filminstitutt, men har ikke blitt prioritert for produksjonsstøtte hos NFI.

«Vi hadde håpet at NFI ville følge opp sine ambisjoner om økt mangfold og regionalitet i norsk film,» heter det i pressemeldingen. «I tillegg har NFI kjørt en veldig aggressiv linje mot produksjonens EHT-søknad».

«Vi fikk opprinnelig forhåndsgodkjenning for EHT med nedsatt terskel i 2020, men dette ble omgjort i 2021 etter ny forskrift trådde i kraft. Dette fjernet plutselig deler av inntektsgrunnlaget for filmen og føles urettferdig. På grunn av manglende nasjonal finansiering har Filminvest valgt å gi et rekordstort tilskudd for å kunne realisere prosjektet. Det er også en trilateral co-produksjon med Polen og Tyskland, men selv om det er flott å få med utlandet er det utfordrende å ha med tre land og lavt budsjett.»

MENY