Petter Vennerød er gått bort

Petter Vennerød er gått bort

En av norsk films mest markante produsenter i moderne tid er gått bort.

Foto: Vennerød ble tildelt Amandakomiteens ærespris i 2019 (av Jan Kåre Ness)

Filmskaper Petter Vennerød døde søndag, 72 år gammel. Det er NTB som først meldte om dødsfallet. Vennerød var mest kjent for sitt samarbeid på 1970- og 80-tallet med regissør Svend Wam.

Duoen «Wam & Vennerød» preget norsk film i flere årtier, gjennom sitt selskap Mefistofilm.

Mefistofilm ble en slags filmskole for mange av våre ledende filmfolk i dag, deriblant Thomas Robsahm og Inge-lise Langfeldt. Som Jan Erik Holst skrev om selskapet da partner Svend Wam gikk bort: Selskapet var uovertruffent når det gjaldt utviklingen av samtidsorienterte manus og styring av produksjonsøkonomien.I sitt anarkistiske univers formulerte de også mange treffsikre replikker i norsk film, udødeliggjort av komikere og i bøker.

Duoen ga ut sin første film, Lasse og Geir i 1976. Deretter laget de tretten spillefilmer sammen, frem til 1995. I disse produksjonene tok de et oppgjør med den gjennomgripende sosialdemokratiske grunnstammen i det norske samfunnet.

Mange av filmene var preget av en utradisjonell og spissformulert realisme, ofte med utgangspunkt i outsidere i samfunnet. De kunne være politiske som i generasjonsportrettet Adjø solidaritet (1985) og forrykende som i komedien Bryllupsfesten (1988). Også kortfilmen Bildød (1977) var et blinkskudd, med sitt spissformulerte fokus på trygde-prioriteringene her i landet. Duoen fikk Aamot-statuetten sammen i 1985 og har også fått flere kritikerpriser. Vennerød ble tildelt Amandakomiteens ærespris i 2019.

For de yngre er Petter Vennerød kanskje mest kjent for å ha skapt og regissert Født i feil kropp, som ble vist på TV 2 i 2014. Vennerød bygget og eide i 2002 til 2004 også Asker Kino og ble så kinosjef der. I de siste 30 årene har Vennerød, sammen med sin hustru Karianne, ledet Merkur Film AS, som han arvet av sin far Øyvind Vennerød, en av Norges mest kjente filmprodusenter på 1950- og 60-tallet. Petter Vennerød døde av Parkinsons sykdom.

Petter Vennerød er gått bort

Petter Vennerød er gått bort

En av norsk films mest markante produsenter i moderne tid er gått bort.

Foto: Vennerød ble tildelt Amandakomiteens ærespris i 2019 (av Jan Kåre Ness)

Filmskaper Petter Vennerød døde søndag, 72 år gammel. Det er NTB som først meldte om dødsfallet. Vennerød var mest kjent for sitt samarbeid på 1970- og 80-tallet med regissør Svend Wam.

Duoen «Wam & Vennerød» preget norsk film i flere årtier, gjennom sitt selskap Mefistofilm.

Mefistofilm ble en slags filmskole for mange av våre ledende filmfolk i dag, deriblant Thomas Robsahm og Inge-lise Langfeldt. Som Jan Erik Holst skrev om selskapet da partner Svend Wam gikk bort: Selskapet var uovertruffent når det gjaldt utviklingen av samtidsorienterte manus og styring av produksjonsøkonomien.I sitt anarkistiske univers formulerte de også mange treffsikre replikker i norsk film, udødeliggjort av komikere og i bøker.

Duoen ga ut sin første film, Lasse og Geir i 1976. Deretter laget de tretten spillefilmer sammen, frem til 1995. I disse produksjonene tok de et oppgjør med den gjennomgripende sosialdemokratiske grunnstammen i det norske samfunnet.

Mange av filmene var preget av en utradisjonell og spissformulert realisme, ofte med utgangspunkt i outsidere i samfunnet. De kunne være politiske som i generasjonsportrettet Adjø solidaritet (1985) og forrykende som i komedien Bryllupsfesten (1988). Også kortfilmen Bildød (1977) var et blinkskudd, med sitt spissformulerte fokus på trygde-prioriteringene her i landet. Duoen fikk Aamot-statuetten sammen i 1985 og har også fått flere kritikerpriser. Vennerød ble tildelt Amandakomiteens ærespris i 2019.

For de yngre er Petter Vennerød kanskje mest kjent for å ha skapt og regissert Født i feil kropp, som ble vist på TV 2 i 2014. Vennerød bygget og eide i 2002 til 2004 også Asker Kino og ble så kinosjef der. I de siste 30 årene har Vennerød, sammen med sin hustru Karianne, ledet Merkur Film AS, som han arvet av sin far Øyvind Vennerød, en av Norges mest kjente filmprodusenter på 1950- og 60-tallet. Petter Vennerød døde av Parkinsons sykdom.

MENY