Viaplay med serie om skandalen i Svenske Akademien

Viaplay med serie om skandalen i Svenske Akademien

Viaplay lager dokumentarserie om overgrepene som skandaliserte Svenske Akademien. Med amerikanske serieskapere på laget, sikter serien seg mot det internasjonale markedet.

Viaplays originalproduksjon The Prize of Silence «er en dokumentarserie om hendelsene som nesten knuste det tradisjonelle akademiet», heter det i pressemeldingen fra Viaplay.

Serien skal nøste opp i hendelsene som rystet det svenske kulturlivet i 2017 da det ble kjent at Svenske Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, hadde kjent til overgrepene fra den såkalte kulturprofilen Jean-Claude Arnault – uten å foreta seg noe.

«Vi møter flere av kvinnene som ble utsatt for Arnault, samt akademimedlemmer og internasjonale eksperter.»

«Jean-Claud Arnault og hans kone, akademimedlemmet Katarina Frostensson, drev en kulturforening i samarbeid med akademiet. Hans nære forhold til akademiet ga Arnault makt i kulturverdenen, en makt han brukte for å forgripe seg på, og deretter tie, unge kvinner. Arnault ble dømt til fengsel i 2018. I den engelskspråklige dokumentarserien dykker vi inn i en av vår tids viktigste spørsmål, om hvordan kvinner blir objektifisert, utnyttet og utsatt for seksuell vold i miljøer der de burde føle seg trygge, men også om konsekvensene som kommer etterpå, og frykten for å bli utsatt for enda mer lidelse hvis de prøver å få mektige menn dømt.»

Blant produsentene finner vi Joel Karsberg, en av skaperne bak Surviving R. Kelly – som omhandler overgrepene som angivelig er begått av artisten R. Kelly. Med amerikanske serieskapere på laget, sikter serien, som er i fire deler, mot det internasjonale markedet. Serien er produsert av Meter Film and Television i samarbeid med Bunim Murray, Creative Society og Nordic Entertainment Group (NENT Group). Eksekutiv produsent er nevnte Karsberg, sammen med Kristoffer Graci. Produsent er Martina Iacobaeus (Pray, Obey, Kill), og Sara Newihl er redaktør og etterarbeidsprodusent. Den eksekutive produsenten for NENT Group er Magnus Coinberg.

For den svenske produsenten Iacobaeus er tematikken nær og viktig.

– Da jeg ble bedt om å produsere denne dokumentarserien, nølte jeg ikke et sekund. Dette er akkurat den typen innhold jeg har produsert de siste årene. Innhold som løfter opp og belyser menns vold mot kvinner, maktstrukturer og stillhetskulturer. Vi møter modige kvinner som forteller om det verste de har vært gjennom, seksuelle overgrep og konsekvensene av det. De forteller om hvordan makt kan brukes og manipuleres og hvordan stillheten fra omgivelsene bekrefter følelsen av at alt var deres feil, sier hun.


Foto: Kent Hult / Sydsvenskan / IBL Bildbyrå


 

Viaplay med serie om skandalen i Svenske Akademien

Viaplay med serie om skandalen i Svenske Akademien

Viaplay lager dokumentarserie om overgrepene som skandaliserte Svenske Akademien. Med amerikanske serieskapere på laget, sikter serien seg mot det internasjonale markedet.

Viaplays originalproduksjon The Prize of Silence «er en dokumentarserie om hendelsene som nesten knuste det tradisjonelle akademiet», heter det i pressemeldingen fra Viaplay.

Serien skal nøste opp i hendelsene som rystet det svenske kulturlivet i 2017 da det ble kjent at Svenske Akademien, som deler ut Nobelprisen i litteratur, hadde kjent til overgrepene fra den såkalte kulturprofilen Jean-Claude Arnault – uten å foreta seg noe.

«Vi møter flere av kvinnene som ble utsatt for Arnault, samt akademimedlemmer og internasjonale eksperter.»

«Jean-Claud Arnault og hans kone, akademimedlemmet Katarina Frostensson, drev en kulturforening i samarbeid med akademiet. Hans nære forhold til akademiet ga Arnault makt i kulturverdenen, en makt han brukte for å forgripe seg på, og deretter tie, unge kvinner. Arnault ble dømt til fengsel i 2018. I den engelskspråklige dokumentarserien dykker vi inn i en av vår tids viktigste spørsmål, om hvordan kvinner blir objektifisert, utnyttet og utsatt for seksuell vold i miljøer der de burde føle seg trygge, men også om konsekvensene som kommer etterpå, og frykten for å bli utsatt for enda mer lidelse hvis de prøver å få mektige menn dømt.»

Blant produsentene finner vi Joel Karsberg, en av skaperne bak Surviving R. Kelly – som omhandler overgrepene som angivelig er begått av artisten R. Kelly. Med amerikanske serieskapere på laget, sikter serien, som er i fire deler, mot det internasjonale markedet. Serien er produsert av Meter Film and Television i samarbeid med Bunim Murray, Creative Society og Nordic Entertainment Group (NENT Group). Eksekutiv produsent er nevnte Karsberg, sammen med Kristoffer Graci. Produsent er Martina Iacobaeus (Pray, Obey, Kill), og Sara Newihl er redaktør og etterarbeidsprodusent. Den eksekutive produsenten for NENT Group er Magnus Coinberg.

For den svenske produsenten Iacobaeus er tematikken nær og viktig.

– Da jeg ble bedt om å produsere denne dokumentarserien, nølte jeg ikke et sekund. Dette er akkurat den typen innhold jeg har produsert de siste årene. Innhold som løfter opp og belyser menns vold mot kvinner, maktstrukturer og stillhetskulturer. Vi møter modige kvinner som forteller om det verste de har vært gjennom, seksuelle overgrep og konsekvensene av det. De forteller om hvordan makt kan brukes og manipuleres og hvordan stillheten fra omgivelsene bekrefter følelsen av at alt var deres feil, sier hun.


Foto: Kent Hult / Sydsvenskan / IBL Bildbyrå


 

MENY