Optimistiske kinosjefer

Optimistiske kinosjefer

Besøkstallene på kinoene er 56,4 prosent lavere i 2021 enn året før. Så hvorfor ser kinobransjen likevel optimistisk på utsiktene framover?

Foto: Black Widow – en av filmene som utgjør en stor forskjell internasjonalt, men ikke så mye i Norge der flere kinoer ikke vil vise den i en pågående konflikt med Disney om lanseringsvinduer.

Etter et annus horribilis for kinobransjen, ser det noe lysere ut, mener norske kinosjefer. I en sak på Aftenposten.no gir de uttrykk for optimisme – til tross for at kinobesøket fortsatt ligger langt unna besøket innen pandemien traff oss.

– Nå ligger vi på ca. 70 prosent av besøkstallene fra 2019. Med avstandsrestriksjonene kan vi i praksis ha halvfulle saler, forteller Jon Einar Sivertsen, kommersiell direktør i Odeon.

Ifølge bransjeforeningen Film & Kino er besøkstallene 56,4 prosent lavere i 2021 enn året før. I normalåret 2019 var tallet nærmere fem ganger så høyt. Men mye tyder på at trenden er iferd med å snu – i hvert så lange deltaviruset ikke tar helt overhånd. I juni alene besøkte 439.060 kinoene. Det er en nesten tre ganger så mange som i fjor, da tallet lå litt over 150.000.

Sivertsen trekker frem flere årsaker til økningen:

– I år er filmene bedre og kapasitetsrestriksjonene friere. Summen av dette gjør at årets gjenåpning er større enn i fjor. Vi ser også at bekymringen fra publikum ikke er til stede på samme måte som i fjor.

Jørgen Stensland er avdelingsdirektør i Film & Kino. Han mener å merke en positiv ny giv i kinobransjen nå. Flere store filmer og økt kapasitet bidrar til dette.

– I fjor høst og i perioden før nedstengning så vi en økning i besøkstallene. Da var det flere store titler på lerretet som Børning 3, Knudsen og Ludvigsen og Knerten. Dette gjør at vi er optimistiske, sier han.

Også internasjonalt ser det lysere ut for kinobransjen om dagen. I fjor opplevde kinomarkedet i EU og Storbritannia en nedgang på 70,4 prosent i billettinntekter fra 2019. Under premierehelgen spilte imidlertid Black Widow inn over 1,3 milliarder kroner verden rundt.

Stensland forteller videre at publikum kan vente seg et bedre tilbud både av norske og internasjonale filmer i tiden som kommer. Han understreker også at smittesituasjonen i land som USA og Storbritannia får mye å si for kinoene.

– Så lenge det er åpent i de store markedene, vil filmene også komme, sier han.

Les hele saken

Optimistiske kinosjefer

Optimistiske kinosjefer

Besøkstallene på kinoene er 56,4 prosent lavere i 2021 enn året før. Så hvorfor ser kinobransjen likevel optimistisk på utsiktene framover?

Foto: Black Widow – en av filmene som utgjør en stor forskjell internasjonalt, men ikke så mye i Norge der flere kinoer ikke vil vise den i en pågående konflikt med Disney om lanseringsvinduer.

Etter et annus horribilis for kinobransjen, ser det noe lysere ut, mener norske kinosjefer. I en sak på Aftenposten.no gir de uttrykk for optimisme – til tross for at kinobesøket fortsatt ligger langt unna besøket innen pandemien traff oss.

– Nå ligger vi på ca. 70 prosent av besøkstallene fra 2019. Med avstandsrestriksjonene kan vi i praksis ha halvfulle saler, forteller Jon Einar Sivertsen, kommersiell direktør i Odeon.

Ifølge bransjeforeningen Film & Kino er besøkstallene 56,4 prosent lavere i 2021 enn året før. I normalåret 2019 var tallet nærmere fem ganger så høyt. Men mye tyder på at trenden er iferd med å snu – i hvert så lange deltaviruset ikke tar helt overhånd. I juni alene besøkte 439.060 kinoene. Det er en nesten tre ganger så mange som i fjor, da tallet lå litt over 150.000.

Sivertsen trekker frem flere årsaker til økningen:

– I år er filmene bedre og kapasitetsrestriksjonene friere. Summen av dette gjør at årets gjenåpning er større enn i fjor. Vi ser også at bekymringen fra publikum ikke er til stede på samme måte som i fjor.

Jørgen Stensland er avdelingsdirektør i Film & Kino. Han mener å merke en positiv ny giv i kinobransjen nå. Flere store filmer og økt kapasitet bidrar til dette.

– I fjor høst og i perioden før nedstengning så vi en økning i besøkstallene. Da var det flere store titler på lerretet som Børning 3, Knudsen og Ludvigsen og Knerten. Dette gjør at vi er optimistiske, sier han.

Også internasjonalt ser det lysere ut for kinobransjen om dagen. I fjor opplevde kinomarkedet i EU og Storbritannia en nedgang på 70,4 prosent i billettinntekter fra 2019. Under premierehelgen spilte imidlertid Black Widow inn over 1,3 milliarder kroner verden rundt.

Stensland forteller videre at publikum kan vente seg et bedre tilbud både av norske og internasjonale filmer i tiden som kommer. Han understreker også at smittesituasjonen i land som USA og Storbritannia får mye å si for kinoene.

– Så lenge det er åpent i de store markedene, vil filmene også komme, sier han.

Les hele saken

MENY