Krav om vaksinepass får kinobesøket til å stupe

Krav om vaksinepass får kinobesøket til å stupe

Franske kinosjefer er fortvilte: Etter en lovende gjenåpning, stuper kinobesøket på grunn av myndighetenes nye krav om vaksinepass.

Foto: Gullpalmevinner «Titane» er hardt rammet av kravet om vaksinepass

Gjenåpningen av franske kinoer har ikke gått slik kinobransjen i Frankrike hadde håpet. Målet var å kunne hente seg inn igjen etter lang tids nedstengning. Etter en lovende start i sommer, med gradvis og merkbar økning av kinobesøket, ble alt snudd på hodet da myndighetene 21.juli innførte krav om vaksinepass. Dermed falt kinobesøket med 50-70 prosent, melder Screendaily.

Med ferske filmer fra blant annet filmfestivalen i Cannes hadde de franske kinosjefene sett fram til en opptur denne sommeren. Åpningsfilmen i Cannes, Leos Carax sin Annette, åpnet samtidig på franske kinoer, sammen med  Paul Verhovens Benedetta og Julia Ducournaus Gullpalmevinner Titane den påfølgende uken.

Kravet om vaksinepass gjelder kulturarenaer som samler over 50 voksne personer og vil også omfatte de over 12 år fra 30.august. Fra 9.august vil det omfatte alle offentlige plasser, inkludert kafeer, restauranter og kjøpesentre.

De franske kinosjefene reagerer ikke på selve kravet om pass, men at det kom så raskt at det var umulig for dem å forberede seg på det. For noen av filmene har det vært fatalt. Gullpalmevinner Titane opplevde 44 prosent fall i kinobesøket etter at kravet ble innført. Fram til da hadde besøket vært tålig bra for en så spesiell film under gjenåpningen, med nesten 130 000 besøkende i løpet av en uke.

Titane er ekstra hardt rammet fordi 40 prosent av målgruppen – eldre tenåringer og de i 20- og 30-årene – ikke er fullvaksinerte ennå. De eldre kinogjengerne har vært tregere med å vende tilbake til kinoene, selv om de er fullvaksinerte, ifølge de franske kinosjefene.

Også mainstreamfilmer som Fast & Furious 9Black Widow, Space Jam: A New Legend og The Croods: A New Age er rammet hardt av vaksinepasskravet, med en 60 prosent nedgang i kinobesøket.

Kravet om vaksinepass har utløst protester fra den franske kinobransjen. Dette er den siste spikeren, uttaler Michèle Halberstadt, leder av distribusjonsselsdkapet ARP Sélection, til tv-kanalen France Info.

”Vi har gjennomlevd 300 dager med nedstengning. Publikum begynte gradvis å vende tilbake til kinoene. Men nå blir det umulig.»

Krav om vaksinepass får kinobesøket til å stupe

Krav om vaksinepass får kinobesøket til å stupe

Franske kinosjefer er fortvilte: Etter en lovende gjenåpning, stuper kinobesøket på grunn av myndighetenes nye krav om vaksinepass.

Foto: Gullpalmevinner «Titane» er hardt rammet av kravet om vaksinepass

Gjenåpningen av franske kinoer har ikke gått slik kinobransjen i Frankrike hadde håpet. Målet var å kunne hente seg inn igjen etter lang tids nedstengning. Etter en lovende start i sommer, med gradvis og merkbar økning av kinobesøket, ble alt snudd på hodet da myndighetene 21.juli innførte krav om vaksinepass. Dermed falt kinobesøket med 50-70 prosent, melder Screendaily.

Med ferske filmer fra blant annet filmfestivalen i Cannes hadde de franske kinosjefene sett fram til en opptur denne sommeren. Åpningsfilmen i Cannes, Leos Carax sin Annette, åpnet samtidig på franske kinoer, sammen med  Paul Verhovens Benedetta og Julia Ducournaus Gullpalmevinner Titane den påfølgende uken.

Kravet om vaksinepass gjelder kulturarenaer som samler over 50 voksne personer og vil også omfatte de over 12 år fra 30.august. Fra 9.august vil det omfatte alle offentlige plasser, inkludert kafeer, restauranter og kjøpesentre.

De franske kinosjefene reagerer ikke på selve kravet om pass, men at det kom så raskt at det var umulig for dem å forberede seg på det. For noen av filmene har det vært fatalt. Gullpalmevinner Titane opplevde 44 prosent fall i kinobesøket etter at kravet ble innført. Fram til da hadde besøket vært tålig bra for en så spesiell film under gjenåpningen, med nesten 130 000 besøkende i løpet av en uke.

Titane er ekstra hardt rammet fordi 40 prosent av målgruppen – eldre tenåringer og de i 20- og 30-årene – ikke er fullvaksinerte ennå. De eldre kinogjengerne har vært tregere med å vende tilbake til kinoene, selv om de er fullvaksinerte, ifølge de franske kinosjefene.

Også mainstreamfilmer som Fast & Furious 9Black Widow, Space Jam: A New Legend og The Croods: A New Age er rammet hardt av vaksinepasskravet, med en 60 prosent nedgang i kinobesøket.

Kravet om vaksinepass har utløst protester fra den franske kinobransjen. Dette er den siste spikeren, uttaler Michèle Halberstadt, leder av distribusjonsselsdkapet ARP Sélection, til tv-kanalen France Info.

”Vi har gjennomlevd 300 dager med nedstengning. Publikum begynte gradvis å vende tilbake til kinoene. Men nå blir det umulig.»

MENY