Alexander Røsler 1947-2021

Alexander Røsler 1947-2021

Norsk film- og fjernsynsmiljø har mistet en sentral og viktig skikkelse, som kunne forene en vitenskapelig tilnærming med praktisk filmarbeid. Vi er mange, studenter og kollegaer, som vil savne ham, skriver Jan Erik Holst.

Professor, Amanda-vinner, kortfilmsjef og sosialantropolog. Titlene og funksjonene var mange for denne aktive, inspirerende og ikke minst inkluderende og hyggelige filmmann og pedagog som dessverre gikk bort 20. juli, bare 74 år gammel.

Alexander Røsler var født i Dachau i Bayern i 1947, og kom til Norge med familien som jødiske flyktninger i 1952. Dette skildret han inngående og engasjerende i sin prisbelønte spillefilm Mendel fra 1997, som ble tatt ut til både Berlin og Shanghai-festivalene.

Røsler var mag. art i sosialantropologi og reiste på feltarbeid i Peru, hvor han laget sin første dokumentarfilm. Senere har han jobbet med UNICEF i Latin-Amerika, NORAD, Amnesty International og NRK.

Sammen med Kjersti Alver, Pål Gengenbach og Knut Jorfald etablerte han produksjonsselskapet Focus on Human Rights i 1981, for produksjon av kortfilmer om menneskerettigheter i hele verden. Røsler var også kortfilmsjef i Norsk Film A/S i to år. Der var han en særdeles opplyst og kunnskapsrik kollega, som det var godt å kunne spørre og stimulerende å lytte til.

I 1985 regisserte han kortfilmen Sommerjubel, basert på en roman av Rune Belsvik og i 1987 barnefilmen Trollsteinen, etter en roman av Ove Røsbak, hvor jeg hadde gleden av å spille trollunge!

I 1991 vant Alexander Røsler Amandaprisen for Beste dokumentarfilm med dansefilmen Svett glamour. Han ble etter hvert engasjert til fjernsynsutdanningen på Høgskolen i Lillehammer, der han ble professor og en avholdt lærer i dokumentarfaget. I 2015 gav han ut læreboken «Dokumentarfilmens spesielle utfordringer» på Cappelen Damm forlag. Norsk film- og fjernsynsmiljø har mistet en sentral og viktig skikkelse, som kunne forene en vitenskapelig tilnærming med praktisk filmarbeid. Vi er mange, studenter og kollegaer som vil savne ham.

Jan Erik Holst

Alexander Røsler 1947-2021

Alexander Røsler 1947-2021

Norsk film- og fjernsynsmiljø har mistet en sentral og viktig skikkelse, som kunne forene en vitenskapelig tilnærming med praktisk filmarbeid. Vi er mange, studenter og kollegaer, som vil savne ham, skriver Jan Erik Holst.

Professor, Amanda-vinner, kortfilmsjef og sosialantropolog. Titlene og funksjonene var mange for denne aktive, inspirerende og ikke minst inkluderende og hyggelige filmmann og pedagog som dessverre gikk bort 20. juli, bare 74 år gammel.

Alexander Røsler var født i Dachau i Bayern i 1947, og kom til Norge med familien som jødiske flyktninger i 1952. Dette skildret han inngående og engasjerende i sin prisbelønte spillefilm Mendel fra 1997, som ble tatt ut til både Berlin og Shanghai-festivalene.

Røsler var mag. art i sosialantropologi og reiste på feltarbeid i Peru, hvor han laget sin første dokumentarfilm. Senere har han jobbet med UNICEF i Latin-Amerika, NORAD, Amnesty International og NRK.

Sammen med Kjersti Alver, Pål Gengenbach og Knut Jorfald etablerte han produksjonsselskapet Focus on Human Rights i 1981, for produksjon av kortfilmer om menneskerettigheter i hele verden. Røsler var også kortfilmsjef i Norsk Film A/S i to år. Der var han en særdeles opplyst og kunnskapsrik kollega, som det var godt å kunne spørre og stimulerende å lytte til.

I 1985 regisserte han kortfilmen Sommerjubel, basert på en roman av Rune Belsvik og i 1987 barnefilmen Trollsteinen, etter en roman av Ove Røsbak, hvor jeg hadde gleden av å spille trollunge!

I 1991 vant Alexander Røsler Amandaprisen for Beste dokumentarfilm med dansefilmen Svett glamour. Han ble etter hvert engasjert til fjernsynsutdanningen på Høgskolen i Lillehammer, der han ble professor og en avholdt lærer i dokumentarfaget. I 2015 gav han ut læreboken «Dokumentarfilmens spesielle utfordringer» på Cappelen Damm forlag. Norsk film- og fjernsynsmiljø har mistet en sentral og viktig skikkelse, som kunne forene en vitenskapelig tilnærming med praktisk filmarbeid. Vi er mange, studenter og kollegaer som vil savne ham.

Jan Erik Holst

MENY