Kjakan får sin egen krigsfilm

Kjakan får sin egen krigsfilm

Norsk filminstitutts markedspanel har fortsatt klokketro på at norske krigshelter kan lokke til seg et stort kinopublikum. Nå kommer filmen om Gunnar «Kjakan» Sønstebys innsats som motstandsmann under krigen. To barnefilmer fikk også tilskudd.

Norske krigshelter er som kjent gjennomgangsfigurer i Norsk filminstitutts markedsordning. I NFIs markedspanel er troen fortsatt sterk på at det norske kinopublikummet vil se krigsheltene i aksjon på det store lerretet.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby var en del av rollegalleriet i kinosuksessen Max Manus og er kjent som Norges mest dekorerte krigshelt. Etter denne ukens runde i NFIs markedspanel ble det klart at han nå får sin egen film som er viet hans krigsinnsats.

I filmen følger vi Sønsteby «fra han melder seg frivillig til felttoget i april 1940 og senere blir rekruttert til illegalt arbeid av Max Manus, for så å ende som leder for den såkalte Oslo-gjengen som gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner fram til freden kom 8. mai 1945.»

Regissør er André Øvredal, etter et manus av Espen von Ibenfeldt, Vibeke Idsøe og Christopher Grøndahl. Produsent er John M. Jacobsen i Filmkameratene (som også produserte Max Manus og tv-serien Kampen om Tungtvannet).

Også to andre spillefilmer får tilskudd gjennom NFIs markedsordning i denne omgangen:

Regissør-teamet Rasmus Sivertsen og Yaprak Morali og Qvisten Animation får 5.000.000 kroner til animasjonsfilmen Kaptein Sabeltann – Kongen på havet. «Når en slu Grevinne trollbinder piratgutten Pinky og lurer han til stjele Kaptein Sabeltanns gallionsfigur i gull, trues etter hvert både skatter, vennskap – og til slutt også Kaptein Sabeltanns eksistens. Historien er basert på Terje Formos eventyrlige univers som har gledet små og store i over 30 år.»

Regissør Lisa Marie Gamlem og Storm Films får 5.000.000 kroner til Askelabben og de rævva hjelperne, en animasjonsfilm om båtbyggervalpen Espen Askelabb. «Dette er en eventyrlig og original historie om Espen Askelabb som har fått poten stygt skadet i en peisulykke, og derfor blir sett på som både lat og udugelig. Et fartsfylt animasjonseventyr for hele familien med verdens største underdog i hovedrollen.»

Norsk filminstitutts markedsordning er en tilskuddsordning for filmer med stort publikumspotensial. Filmene og deres publikumspotensial vurderes av et panel sammensatt av representanter fra filmbransjen og NFI.

–  Det var også mange andre spennende prosjekter i alle sjangre blant søkerne i denne runden, forteller NFI-direktør Kjersti Mo i en pressemelding. – Markedsordningen er en ordning for kinofilmer med et stort publikumspotensial, og det er et bransjepanel bestående av erfarne filmprodusenter og distributører, som basert på sin publikumsinnsikt, vurderer hvilken av filmene som har størst potensial for høyt billettsalg på kino. Denne gangen ble det altså en ny storfilm fra andre verdenskrig, og to familiefilmer med en gammel kjenning, Kaptein Sabeltann, og en nyskapning i Askelabben. Vi gleder oss til å se disse filmene på kino når de kommer.

Kjakan får sin egen krigsfilm

Kjakan får sin egen krigsfilm

Norsk filminstitutts markedspanel har fortsatt klokketro på at norske krigshelter kan lokke til seg et stort kinopublikum. Nå kommer filmen om Gunnar «Kjakan» Sønstebys innsats som motstandsmann under krigen. To barnefilmer fikk også tilskudd.

Norske krigshelter er som kjent gjennomgangsfigurer i Norsk filminstitutts markedsordning. I NFIs markedspanel er troen fortsatt sterk på at det norske kinopublikummet vil se krigsheltene i aksjon på det store lerretet.

Gunnar «Kjakan» Sønsteby var en del av rollegalleriet i kinosuksessen Max Manus og er kjent som Norges mest dekorerte krigshelt. Etter denne ukens runde i NFIs markedspanel ble det klart at han nå får sin egen film som er viet hans krigsinnsats.

I filmen følger vi Sønsteby «fra han melder seg frivillig til felttoget i april 1940 og senere blir rekruttert til illegalt arbeid av Max Manus, for så å ende som leder for den såkalte Oslo-gjengen som gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner fram til freden kom 8. mai 1945.»

Regissør er André Øvredal, etter et manus av Espen von Ibenfeldt, Vibeke Idsøe og Christopher Grøndahl. Produsent er John M. Jacobsen i Filmkameratene (som også produserte Max Manus og tv-serien Kampen om Tungtvannet).

Også to andre spillefilmer får tilskudd gjennom NFIs markedsordning i denne omgangen:

Regissør-teamet Rasmus Sivertsen og Yaprak Morali og Qvisten Animation får 5.000.000 kroner til animasjonsfilmen Kaptein Sabeltann – Kongen på havet. «Når en slu Grevinne trollbinder piratgutten Pinky og lurer han til stjele Kaptein Sabeltanns gallionsfigur i gull, trues etter hvert både skatter, vennskap – og til slutt også Kaptein Sabeltanns eksistens. Historien er basert på Terje Formos eventyrlige univers som har gledet små og store i over 30 år.»

Regissør Lisa Marie Gamlem og Storm Films får 5.000.000 kroner til Askelabben og de rævva hjelperne, en animasjonsfilm om båtbyggervalpen Espen Askelabb. «Dette er en eventyrlig og original historie om Espen Askelabb som har fått poten stygt skadet i en peisulykke, og derfor blir sett på som både lat og udugelig. Et fartsfylt animasjonseventyr for hele familien med verdens største underdog i hovedrollen.»

Norsk filminstitutts markedsordning er en tilskuddsordning for filmer med stort publikumspotensial. Filmene og deres publikumspotensial vurderes av et panel sammensatt av representanter fra filmbransjen og NFI.

–  Det var også mange andre spennende prosjekter i alle sjangre blant søkerne i denne runden, forteller NFI-direktør Kjersti Mo i en pressemelding. – Markedsordningen er en ordning for kinofilmer med et stort publikumspotensial, og det er et bransjepanel bestående av erfarne filmprodusenter og distributører, som basert på sin publikumsinnsikt, vurderer hvilken av filmene som har størst potensial for høyt billettsalg på kino. Denne gangen ble det altså en ny storfilm fra andre verdenskrig, og to familiefilmer med en gammel kjenning, Kaptein Sabeltann, og en nyskapning i Askelabben. Vi gleder oss til å se disse filmene på kino når de kommer.

MENY